Pijalnie czekolady we franczyzie
Wedel otworzył w tym roku pięć pijalni. Marka szuka franczyzobiorców przede wszystkim w dużych miastach i z grubym portfelem.
W porównaniu z poprzednim ten rok był dla Wedla o wiele lepszy, jeśli chodzi o rozbudowę sieci. O ile w 2015 otwarto tylko jedną pijalnię, to w 2016 roku otwarć było pięć: po jednym w Warszawie i Łodzi oraz trzy w Poznaniu. Wszystkie nowe lokale to punkty własne marki. Summa summarum w Polsce działają obecnie 24 pijalnie czekolady z logo Wedla, z czego dziewięć we franczyzie.
Pijalnie Czekolady Wedel to koncept dla dużych miast. Mniejsze miejscowości wchodzą w grę, o ile są atrakcyjnymi ośrodkami turystycznymi czy wypoczynkowymi.
– Franczyzobiorcy mile widziany to tacy, którzy mają doświadczenie w prowadzeniu biznesu detalicznego lub gastronomicznego – mówi Daniel Kucharski, prezes zarządu Pijalni Czekolady Wedel. – Partnerzy franczyzowi związują się z nami na długie lata i potem otwierają kolejne lokale, dlatego najważniejsza jest pasja do biznesu, przywiązanie do marki, no i oczywiście odpowiednie zasoby finansowe.
Wysokość inwestycji zależy od konkretnego lokalu. Jeżeli był już wcześniej przystosowany do potrzeb gastronomii, ma klimatyzację i wentylację i właściwie wystarczy wstawić tylko urządzenia, meble, oświetlenie i elementy dekoracyjne, to zdaniem franczyzodawcy wystarczyć powinno 350-400 tys. zł.
– Bywają jednak lokale w kamienicach, nie przystosowane do prowadzenia działalności gastronomicznej. Wówczas koszty idą w górę nawet do 800 tys., a czasami wyżej – zastrzega Dariusz Kucharski.
Franczyzodawca może pomóc w znalezieniu lokalu i negocjacji warunków najmu. Optymalna powierzchnia, potrzebna na pijalnię, to około 100 m2. Opłata wstępna nie przekracza przeważnie 30 tys. zł. Opłata franczyzowa jest negocjowana indywidualnie i zależy od potencjału miejsca, kosztów prowadzenia działalności i innych czynników. Nie ma opłaty marketingowej.
– W Polsce nadal brakuje odpowiedniej liczby kawiarni, szczególnie takich, które stawiają na jakość produktu oraz na obsługę kelnerską gości – uważa Dariusz Kucharski. – A społeczeństwo jest coraz bogatsze i coraz więcej podróżuje po świecie, więc jest w stanie docenić i porównać jakość oferowanych produktów oraz serwisu. To bardzo pozytywny trend dla Pijalni Czekolady.
W nadchodzącym roku Wedel zamierza uruchomić przynajmniej cztery nowe lokale.
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Nest Bank
Placówki bankowe
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


