Franczyza u lodziarzy
Franczyzodawca marki „u Lodziarzy” szczególnie intensywnie szuka franczyzobiorców w zachodniej Polsce. Proponuje kilka modeli współpracy.
Aktualnie pod szyldem Wytwórnia Lodów Polskich „u Lodziarzy” działa ponad 90 franczyzowych lodziarni, serwujących lody rzemieślnicze.
- Na zakończenie ubiegłorocznego sezonu funkcjonowało ich 60. Rok 2017 był jak dotąd najbardziej dynamicznym okresem rozwoju naszej sieci, jednak wszystko wskazuje na to, że tegoroczny sezon będzie rekordowy pod tym względem – zapowiada Magdalena Kwiatkowska – manager ds. rozwoju sieci. - Jeszcze w wakacje powstaną kolejne punkty.
Franczyzodawca ma do zaproponowania cztery modele współpracy. Pierwszy z nich to lodziarnia wraz z manufakturą, w której lody produkowane są na miejscu.
- Prowadząc ten typ punktu właściciel zarabia nie tylko na sprzedaży. Może też zaopatrywać okoliczne lodziarnie naszej sieci, a dodatkowo pobliskie restauracje, kawiarnie, cukiernie – zachęca Magdalena Kwiatkowska.
Przy tym modelu minimalny koszt inwestycji to ok. 150 tys. zł. netto – to wydatki na podstawowe urządzenia, niezbędne do rozpoczęcia produkcji (pasteryzator, frezer, konserwator). Dodatkowo należy zakupić mroźnię oraz doliczyć koszt adaptacji lokalu. Drugi format to lodziarnia prowadząca tylko sprzedaż. Gotowe lody są dostarczane z najbliższej manufaktury. Inwestycja zaczyna się od kwoty ok. 25 tys. zł netto, ale do tego należy też doliczyć zakup mroźni i koszty adaptacji lokalu. Trzecią formą współpracy jest mobilny punkt sprzedaży, czyli riksza. Można ją kupić za 27,9 tys. zł, albo wynająć tylko na wakacje. Za wypożyczenie na trzy miesiące płaci się 2,8 tys. zł netto miesięcznie, a na pół roku 2,3 tys. zł. Można też kupić rikszę w leasingu. Ostatni model to całoroczna wyspa w galerii handlowej, prowadząca wyłącznie sprzedaż. Koszt jej wykonania nie powinien przekroczyć 20 tys. zł.
O ile riksza może się sprawdzić już w miejscowościach liczących ponad 3 tys. mieszkańców, o tyle otwarcie lodziarni stacjonarnej franczyzodawca sugeruje w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców.
- Większość naszych lodziarni zlokalizowanych jest w północno – wschodniej, wschodniej, centralnej i południowej Polsce oraz nad morzem i na Mazurach – mówi Magdalena Kwiatkowska. - Naszą uwagę chcemy teraz skierować na pozostałe obszary kraju – głównie na zachodnią Polskę. W zasadzie od Szczecina, poprzez Poznań, Toruń, Bydgoszcz, aż po Zieloną Górę. Szczególnie aktywnie poszukujemy do współpracy partnerów gotowych uruchomić nasze rzemieślnicze lodziarnie, w formacie wytwórnia i sprzedaż, na terenie województwa zachodniopomorskiego i w Wielkopolsce.
Oprócz know-how i pomocy w uruchomieniu punktu, franczyzodawca zapewnia partnerom także szkolenia, m. in. z zakresu produkcji, obsługi maszyn, przygotowywania deserów, kontaktu z klientem i prowadzenia działalności pod naszym opatentowanym szyldem.
- Z analizy sytuacji finansowej naszych franczyzowych lodziarni i z rozmów z partnerami wiemy, że dochód osiągnięty w trakcie sezonu pozwala na spokojne funkcjonowanie przez resztę roku – zapewnia Magdalena Kwiatkowska. - Niewątpliwie lepszym rozwiązaniem niż łączenie pracy na etacie z prowadzeniem lodziarni jest uruchomienie kilku punktów sprzedaży lub lodziarni z wytwórnią, co pozwala wygenerować jeszcze wyższą marżę. Wśród naszych franczyzobiorców jest wielu takich, którzy prowadzą ponad trzy punkty sprzedaży. Rekordzistami w tym względzie są firmy zarządzające siedmioma punktami franczyzowymi jednocześnie.
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Santander
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


