Niskokaloryczna franczyza

Polacy poddali się modzie związanej ze zdrowym trybem życia. Czy kawiarnie Fit Cake, sprzedające niskokaloryczne słodycze też staną się trendy?
Ciasto bez cukru i konserwantów, które na dodatek dobrze smakuje? Z taką ofertą wyszła sieć kawiarni Fit Cake. Właściciele firmy samodzielnie wymyślają zdrowe zamienniki dla znanych słodyczy. – Do najbardziej popularnych słodkości należy Snickers czy Lion bez cukru. Są tak sycące, że większość dziewczyn zjada tylko połowę – mówi Ewelina Choińska z Fit Cake. Przy każdym ciastku czy batoniku właściciele zamieszczają informację o składzie i kaloryczności produktu. Słodkości z Fit Cake trafiają do siłowni, przedszkoli i sali zabaw. – Prowadzimy cykl wykładów w przedszkolach i klasach 1-3. Zaszczepiamy w dzieciach chęć spróbowania czegoś słodkiego, co nie ma w sobie cukru – opowiada Ewelina Choińska.
Licencjobiorca rozwija skrzydła
Fit Cake ruszył w 2016 roku w Białymstoku. Od tego czasu zdobywa serca m.in. alergików, wegan. Potencjalny franczyzobiorca nie musi mieć doświadczenia w gastronomii. W ramach współpracy partnerskiej otrzymuje szkolenia biznesowe i produktowe. Do pomocy zatrudnia dwóch pracowników, jednego do wyrobu słodyczy, drugiego, zajmującego się obsługą klientów w kawiarni. Cukiernicy przechodzą dodatkowy warsztat w kierunku pieczenia i ozdabiania ciast. Przygotowują torty, lody, czekolady oraz produkty na zamówienie.
Klient może zjeść deser na miejscu bądź zamówić przez internet z dostawą pod drzwi. O ile w kawiarni spróbuje niemalże każdego ciastka, na wynos zamówi tylko niektóre produkty. – Wysyłamy do klientów głównie batony i ciastka bez kremu. Jeśli mamy je dostarczyć do innego miasta, to muszą wytrzymać podróż z kurierem – mówi Ewelina Choińska. Każda kawiarnia zostaje obrandowana przez właścicieli firmy. Licencjobiorca poznaje procedury BHP w lokalu gastronomicznym i sprawdzone przepisy na słodycze.– Dajemy franczyzobiorcy szansę wyboru produktów. Każdy może wyjść z propozycją nowego przepisu. Najważniejsze, żeby był opłacalny, to znaczy przyjął się wśród klientów danego miasta – mówi Ewelina Choińska.
Franczyzobiorca Fit Cake samodzielnie szuka lokalu na biznes. Kawiarnie powinny znajdować się w łatwo dostępnych miejscach, o dużym natężeniu ruchu pieszych. Najlepiej w miastach powyżej 20 tys. mieszkańców. Pomieszczenie Fit Cake składa się z zakładu produkcyjnego o powierzchni minimum 25 m2 i kawiarni większej niż 35 m2. Jeśli zaproponowane miejsce spodoba się właścicielom, licencjobiorca może zabrać się za urządzanie wnętrza. Korzysta przy tym z gotowego projektu kawiarni. Ze strony firmy dostaje wyłączność terytorialną na określonym terenie. Nie jest to jednak sztywna reguła. – Jeśli nasz partner znajdzie w swoim mieście osobę chętną do prowadzenia kolejnej kawiarni, może nawiązać z nią współpracę. Sam czerpie z tego korzyści. Bierze udział w podziale zysku z nowej inwestycji i dostaje procent od miesięcznego przychodu nowego partnera. W ten sposób wspólnie budujemy piramidę zależności – mówi Ewelina Choińska.
Zarobek ze zdrowia
Na wstępie franczyzobiorca inwestuje w przygotowanie punktu około 25 tys. zł. Kwota pokrywa remont i adaptację lokalu, wyposażenie części konsumpcyjnej, zakup sprzętu kuchennego i akcesoriów. Wysokość inwestycji w dużym stopniu zależy od stanu i wyposażenia wnętrza. Franczyzobiorca może posiłkować się wstępną koncepcją technologii lokalu. Oznacza to, że razem z firmą remontową za 299 zł netto szacuje koszty adaptacji pomieszczenia. Franczyzodawcy pobierają opłatę startową w wysokości 25 tys. zł. W ramach tej kwoty dostarczają przepisy, podręcznik operacyjny i wizualizację kawiarni. Co więcej koordynują remont i uczestniczą w otwarciu nowego miejsca. Franczyzobiorca generuje obroty 30-60 tys. zł. miesięcznie i ponosi koszty od 9 do 15 tys. zł. miesięcznie. Dodatkowo, co miesiąc uiszcza opłatę franczyzową na rzecz właścicieli. Sam decyduje w jakiej formie. Dzieli się z franczyzodawcą 2 proc. od obrotu netto lub płaci stałą kwotę 300 zł. Właściciele przekonują, że dzięki temu nie dokuczają finansowo swoim partnerom.
Walka o nowych klientów kawiarni rozgrywa się głównie w sieci. Zdjęcia ciast można dojrzeć na Facebooku i Instagramie. Partner, który nawiązuje współpracę z Fit Cake, dostaje wsparcie w postaci dedykowanych grup na Facebooku. To tam zamieszcza informacje o promocjach i nowościach w menu. Właściciele idą o krok dalej. Reklamują zdrowe ciasta za pośrednictwem blogerów i influencerów. Gwiazdy świata online polecają produkty poprzez swoje kanały w mediach społecznościowych. Dwie pierwsze licencjobiorczynie – przyjaciółki z Tarnowa dojrzały ciasta cukierni właśnie w mediach społecznościowych. Zachęcone zdrowymi przepisami odezwały się do właścicieli. Następnie wybrały się na wycieczkę do Białegostoku, żeby zasmakować słodkości. Produkty trafiły w ich kulinarne gusta. Wkrótce kobiety zdecydowały się otworzyć kawiarnię we franczyzie. Do tej pory poza Tarnowem do sieci franczyzowej dołączył Ełk.
ZOBACZ W KATALOGU
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA

Alior Bank Partner
Placówki bankowe

Willisch
Lodziarnie

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...
Dowiedz się więcej
Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...
Dowiedz się więcej
Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.
Dowiedz się więcej
Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...
Dowiedz się więcej