Nie tylko lody
O rozwoju sieci Lodolandia, Kołacz na Okrągło i Bafra Kebab opowiada Marcin Olesiak, prezes Sweet Gallery - franczyzodawcy wszystkich trzech marek.
Sweet Gallery nabiera coraz większego tempa w rozwoju Polsce. Jak obecnie wygląda wasza sytuacja na rynku?
Aktualnie zajmujemy 15 proc. rynku lodowego w Polsce w segmencie małych punktów gastronomicznych. W ciągu kolejnych dwóch lat chcemy podwoić udział w branży. Istniejemy od 2013 roku, co oznacza że rynek podbijamy od niedawna. Weszliśmy w niszę upowszechniając jednocześnie lody świderki. Ucywilizowaliśmy branżę, która wcześniej należała do mało estetycznych budek z lodami. Obecnie wartość rynku lodowego rośnie co rok o kilkanaście procent. Chcemy wykorzystać ten potencjał i zbudować pozycję czołowego gracza w branży. Już teraz jesteśmy jedną z najbardziej liczących się lodowych sieci w Polsce. Do tego rozwijamy jeszcze dwa inne koncepty – Kołacz na Okrągło i Bafra Kebab. Łącznie mamy 470 placówek, które roczną sprzedaż notują na poziomie 150-160 mln zł. W tym roku w kolejce do otwarcia czeka 70-90 placówek. Gwarancją inwestycji dla franczyzobiorcy są podpisane przez nas umowy na wynajem lokalizacji z galeriami i centrami handlowymi oraz gotowe przyczepy do pracy ze wszelkimi pozwoleniami na prowadzenie działalności. Działalność franczyzową można zacząć natychmiast. Zapewniamy lokalizacje i całą infrastrukturę w postaci gotowych punktów sprzedaży. Franczyzobiorca od razu skupia się na sprzedaży, co znacznie przyspiesza zwrot inwestycji w biznes.
Jaki jest koszt inwestycji w biznes?
By otworzyć punkt Lodolandia wystarczy mieć 10 tys. zł. Pozostały koszt inwestycji, czyli ok. 80 tys. zł jest leasingowany. Takie rozwiązanie pozwala zoptymalizować koszty, co ułatwia działalność na starcie. Lodolandię można połączyć z konceptem Kołacz na Okrągło i otworzyć biznes całoroczny Lodo-Kołacz. Wkład własny pozostaje na zbliżonym poziomie. Dochodzi do tego jednorazowy wydatek związany z rebrandingiem i dodatkowym sprzętem do wypieku kołaczy. Ogólny koszt przyczepy Lodo-Kołacz wynosi wówczas 139 tys. zł. Tego rodzaju placówka od 1 kwietnia do 30 września (sezon wiosenno-letni) działa pod szyldem Lodolandia, natomiast od 1 października do 30 marca (sezon jesienno-zimowy) działa pod szyldem Kołacz na Okrągło. Zmianie ulega witryna zewnętrzna punktu, a maszynę do lodów zastępuje sprzęt do wypieku kołaczy. Wszystko trwa ok. 2 godzin. Okres zwrotu inwestycji w biznes jest zróżnicowany, ale z reguły nie dłuższy niż dwa sezony. Bywa, że jedna placówka w niecały miesiąc może wygenerować utarg w wysokości ok. 50 tys. zł, co daje nawet 30 tys. zł zysku. Wszystko zależy od stałych kosztów, czyli m.in. od czynszu, liczby pracowników, a także od pogody, która w tym roku wyjątkowo sprzyja branży lodowej. Standardowo jednak zysk z biznesu waha się od 10 do 20 tys. zł miesięcznie. Podobnie funkcjonuje nasz trzeci koncept Bafra Kebab. Wymagana kwota na starcie to 20 tys. zł. Reszta inwestycji pokrywana jest z leasingu. Miesięczny zysk z pojedynczej placówki Bafra Kebeb zazwyczaj wynosi 10 tys. zł. Koncept jest młody. Istnieje od 2017 roku i obecnie mamy 35 punktów Bafra Kebeb.
W jakie lokalizacje celujecie?
Od początku istnienia firmy fokusujemy się na współpracy z galeriami i centrami handlowymi. Punkty Lodolandia i Kołacz na Okrągło stawiamy na zewnątrz, przy wejściu do budynków, gdzie jest największy przepływ klientów. W tej chwili współpracujemy ze 120 galeriami i centrami handlowymi w całej Polsce. Oprócz tego mamy podpisane umowy ramowe z kilkoma sieciami handlowymi, np. z Tesco, Kauflandem, Carrefourem, Intermarché i Leclerc, które umożliwiają rozwój naszych placówek w pobliżu supermarketów w całym kraju. Mamy specjalnie dedykowany dział komercjalizacji dlatego niemal codziennie pozyskujemy nowe lokalizacje. Jesteśmy w kontakcie z istniejącymi galeriami i centrami handlowymi oraz śledzimy nowe inwestycje. Po otwarciu nowych obiektów staramy się od razu nawiązać współpracę.
W 2018 roku zaczęliśmy rozwój sieci w małych miastach, takich od 5 tys. mieszkańców. Często nasze punkty stają się tam „najmodniejszym” miejscem, które skupia niemal całą społeczność. Pełnimy rolę gastronomii i rozrywki jednocześnie, której brakuje w najmniejszych miastach. Obecnie w tego typu lokalizacjach istnieje 100 placówek (Lodolandia, Kołacz na Okrągło i Bafra Kebab), a do końca roku powstanie jeszcze ok. 50.
Jesteście również jedną z niewielu polskich sieci gastronomicznych, która intensywnie rozwija się za granicą. W jakich krajach jesteście już obecni?
Aktualnie jesteśmy na Słowacji, w Niemczech, Wielkiej Brytanii, natomiast w przyszłym roku zamierzamy zwiększyć zasięg o Rumunię i Chorwację. W Niemczech mamy już masterfranczyzobiorcę, który rozwija sieć w oparciu o lokalizacje przy galeriach handlowych. Prowadzimy zaawansowane rozmowy i jesteśmy w trakcie podpisywania umowy z masterfranczyzobiorcą na rynek słowacki. W sumie poza Polską mamy ok. 30 punktów pod nazwą Ice and Roll (Lodolandia) i Cake and Roll (Kołacz na Okrągło). Za granicą jesteśmy dopiero od roku. Prowadzimy również rozmowy z masterfranczyzobiorcami na kolejnych rynkach. Jesteśmy tanią franczyzą, a mobilne przyczepy znacznie ułatwiają rozwój sieci. Nie potrzebujemy lokali, odpadają więc wielomiesięczne poszukiwania takich lokalizacji i wysokie stawki czynszu. Możemy otworzyć punkt przed popularną galerią handlową, płacąc za miejsce o wiele mniej, niż w środku, a jednocześnie korzystając z tej samej grupy klientów. Ponadto biznes można zacząć niemal od razu po podpisaniu umowy. Wyeliminowaliśmy też problem nietrafionych lokalizacji, bo można ją łatwo zmienić przenosząc przyczepę w lepsze miejsce.
Jak rozwój przekłada się na wyniki finansowe spółki Sweet Gallery?
Od początku roku obroty spółki są o 26 proc. większe w stosunku do 2017 r. Jeśli chodzi natomiast o samą Lodolandię, to do jesieni sieć osiągnie sprzedaż o kilkanaście procent lepszą niż w ubiegłym roku, natomiast sprzedaż w pojedynczych punktach like for like zwiększy się o 16 proc. Nasza oferta jest prosta i jednocześnie popularna. Nie ma u nas niespodzianek. Klient wie, co może kupić i na tym też polega nasz sukces.
Rozmawiała Magdalena Kurda
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


