Złote Łuki drożeją

McDonald's podniósł o kilkaset tys. zł minimalną kwotę, jaką trzeba mieć, by zostać franczyzobiorcą marki. Co się za tym kryje?
Sieci McDonald's nie trzeba nikomu przedstawiać. Złote Łuki widnieją obecnie nad 408 lokalami w Polsce. Tylko 68 z nich to placówki własne marki. 340 jest prowadzonych przez licencjobiorców, których McDonald's ma w sumie 66. Co oznacza, że wielu z nich prowadzi po kilka lokali.
McDonald's udziela franczyzy nowym partnerom wyłącznie na już działające i prowadzone przez siebie restauracje. Do tej pory, aby rozpocząć współpracę z siecią, trzeba było na starcie dysponować wkładem własnym w wysokości minimum 1,2 mln zł. Teraz ta kwota wzrosła do 1,5 mln zł. Zapytaliśmy centralę marki z czego wynika ta decyzja.
– Istotnie, podnieśliśmy kwotę wkładu własnego przy zakupie franczyzy do 1,5 mln zł – mówi Dominik Szulowski, starszy menedżer ds. relacji korporacyjnych w McDonald's Polska. – McDonald’s intensywnie się rozwija. Umacniamy naszą pozycję lidera rynku restauracji szybkiej obsługi, realizując kompleksowy projekt restauracji przyszłości. Zakłada on m.in. rozwój platform produktowych, wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań służących komfortowi gości i zwiększaniu wydajności. Obecnie nowy franczyzobiorca kupuje przedsiębiorstwo z większą ilością sprzętu i zaawansowanych systemów. Przekłada się to na jego większy koszt. Rozwiązania te bezpośrednio wpływają na zdynamizowanie wzrostu wyników przedsiębiorstwa. Najlepszym dowodem jest coraz większa liczba gości i od kilku już lat nieprzerwanie rosnąca sprzedaż.
Trzeba przy tym pamiętać, że pełna inwestycja w lokal Złotych Łuków jest zdecydowanie większa, może sięgać nawet do 4,5 mln zł. To koszt lokalu „pod klucz”, z pełnym wyposażeniem, infrastrukturą, parkingiem itd. Opłata licencyjna, płatna jednorazowo od każdego lokalu, to równowartość 45 tys. dolarów. Opłaty miesięczne naliczane są w procentach od obrotu. Opłata franczyzowa wynosi 5 proc., a marketingowa 4,4 proc. Do tego franczyzobiorca płaci też co miesiąc czynsz za korzystanie z obiektu, który pozostaje własnością firmy. Jego wysokość jest ustalana indywidualnie.
Kandydaci na franczyzobiorców muszą wykazać się m.in. doświadczeniem biznesowym, albo w prowadzeniu własnej firmy, albo w zarządzaniu w dużej organizacji. Licencjobiorca osobiście zarządza swoją restauracją – McDonald's nie akceptuje „inwestorów finansowych”, zainteresowanych wyłącznie korzystnym ulokowaniem kapitału. Franczyzobiorca nie może też prowadzić żadnych innych biznesów, wymagających ciągłego zarządzania i nadzoru.
See in catalogue

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Featured franchises

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
News

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...