Gastronomia rozsmakowała się we franczyzie

Gastronomia rządzi
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Według „Raportu o franczyzie w Polsce 2018”, przygotowanego przez ekspertów firmy doradczej PROFIT system, w Polsce działają 223 sieci gastronomiczne, rozwijane na licencji. Ale gastronomia to nie jest łatwy kawałek chleba. Rynek gastronomiczny staje się coraz bardziej konkurencyjny, a klienci wybredni. Trudne warunki sprawiają kłopoty nawet największym graczom. Franczyza nie sprawdziła się w przypadku Burger Kinga, który w ciągu dwóch lat nie zdołał uruchomić ani jednej placówki licencyjnej, w związku z czym sieć skupiła się na rozwoju własnych lokali. Pod znakiem zapytania staje też los marki Telepizza, która ma trafić w ręce spółki AmRest (trwa oczekiwanie na zgodę UOKiK).

W poprzednim roku 11 licencjodawców z tej branży zakończyło działalność, ale mimo to wzrost liczby sieci gastronomicznych, działających na zasadzie franczyzy wyniósł 6,7 proc. To największy przyrost ze wszystkich branż (choć z drugiej strony najmniejszy na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat). W badanym przez ekspertów okresie w tym segmencie rynku przybyło 25 nowych sieci.

Frontem do licencjobiorcy

Gastronomia stawia przed sieciami spore wyzwania. Firmy poszukują innowacji i oferują różne opcje współpracy. Chcą się wyróżnić i przekonać potencjalnych partnerów o swojej atrakcyjności. Przykładem jest Mastergrupa, która stworzyła w pełni zautomatyzowany model pizzerii, przypominający małą fabrykę. Podstawowym wyposażeniem Stopiatki Factory jest maszyna taśmowa do produkcji pizzy. Wielkość lokalu wynosi od 30 do 70 m2.
– Mała powierzchnia umożliwia funkcjonowanie w miejscach dotychczas niedostępnych ze względu na koszt najmu. Mam na myśli np. Krupówki czy ul. Monte Cassino w Sopocie, gdzie wcześniej nie mieliśmy szans, żeby zaistnieć. W Stopiątce Factory wystarczy jeden pracownik, który nakłada dodatki i nadzoruje pracę urządzenia. Na koniec gotowa pizza wpada do pudełka i trafia w ręce klienta – mówi Marcin Ciesielski, właściciel firmy Mastergrupa.

Stopiątka Factory należy do jednego z trzech subbrandów sieci pizzerii Stopiątka. Oprócz niej jest jeszcze Stopiatka in Italia, czyli format restauracyjny oraz model standardowy dla mniejszych miast.
Z kolei firma Sweet Gallery stworzyła prosty koncept, który umożliwia rozpoczęcie działalności w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Firma oferuje przyczepy z pełnym wyposażeniem pod marką Lodolandia, Kołacz na Okrągło i Bafra Kebab. Pierwsze dwa koncepty można połączyć tworząc biznes całoroczny. Koszt inwestycji w pojedynczy punkt wynosi mniej więcej 79 tys. zł, który w pierwszym miesiącu może już wygenerować utarg w wysokości ok. 50 tys. zł. Placówki nie są przywiązane do konkretnej lokalizacji na stałe i w razie potrzeby można je przenieść w bardziej atrakcyjne miejsce. Obecnie Sweet Gallery posiada blisko 570 wszystkich placówek i jest liderem wśród sieci gastronomicznych pod względem liczby punktów licencyjnych. Do końca 2020 roku firma zamierza zwiększyć udział w rynku do 30 proc. Franczyzodawca jest też obecny za granicą – aktualnie w Wielkiej Brytanii, w Niemczech, na Słowacji, natomiast w przyszłym roku zamierza rozszerzyć zasięg o Rumunię i Chorwację i być może o Szwecję i Litwę.

Według specjalistów PROFIT system, pod koniec ubiegłego roku w Polsce w gastronomii funkcjonowało ponad 4,2 tys. jednostek franczyzowych, czyli o 522 więcej niż rok wcześniej. Wzrost wyniósł zatem 14,0 proc. Z danych wynika, że przeciętnie nieco ponad 19 punktów franczyzowych przypadło na jedną sieć. Biorcy licencji gastronomicznych posiadają średnio po 1,61 placówki, najwięcej w porównaniu z innymi branżami. W ostatnim roku zmniejszył się też koszt inwestycji w pojedynczą placówkę licencyjną. Jak twierdzą eksperci PROFIT system wymagane średnie nakłady finansowe spadły o 12,6 tys. zł do 225,5 tys. zł netto, czyli o 5,3 proc. Przyczynił się do tego przede wszystkim wzrost liczby niższych w inwestycji i mniejszych konceptów. Obecnie koszty inwestycji w dostępne na rynku modele biznesowe zaczynają się już od 5 tys. zł, a dochodzą do 3,5 mln zł netto.

Author
Magdalena Kurda
doradca we franczyzie

See in catalogue

Featured franchises

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €