Biznes z żoną
Znany słowacki hokeista Peter Frühauf zainwestował wraz z żoną we franczyzę Subwaya. Czemu wybrali właśnie tę markę?
Nie jest niczym niezwykłym, że po zakończeniu kariery sportowcy szukają nowego sposobu na życie i często stawiają na własną firmę. Często jednak bywa tak, że wybierają tylko rolę inwestora lub właściciela, nie angażując się w codzienność biznesu. Rzadko spotyka się takich, którzy są gotowi zakasać rękawy i, powiedzmy, własnoręcznie robić kanapki. Tak jak słowacki hokeista Peter Frühauf.
Swoją sportową karierę Peter Frühauf buduje od 20 lat. Grał w 11 klubach, występował w trzech ligach – na Słowacji, w Czechach i w Stanach Zjednoczonych. Jako reprezentant kraju bronił barw Słowacji na Mistrzostwach Świata w hokeju na lodzie w 2010 r. Od zeszłego roku ponownie gra w lidze krajowej, ale – jak sam przyznaje – miewa myśli o sportowej emeryturze.
– Jak to bywa ze wszystkimi zawodowymi sportowcami, jestem już w wieku, kiedy nie mogę powiedzieć, że gram tak dobrze, jak kiedyś – przyznaje Peter Frühauf. – Do tej pory moje życie było całkowicie podporządkowane sportowi. To naturalne, że mając 36 lat zaczyna się myśleć, co dalej? Co zrobić, kiedy pewnego dnia trzeba będzie zdjąć koszulkę zawodnika? Zdecydowałem się nie angażować w pracę coachingową. Razem z żoną, która także jest zawodowym hokeistą, spędziliśmy miesiące na poszukiwaniu innych opcji.
Ich przyjaciel akurat zainwestował w otwarcie piekarni, postanowili więc poszukać pomysłów w podobnej branży. Tak trafili na franczyzę marki Subway.
– Moja żona grała w klubach w Kanadzie i w Szwecji, gdzie marka jest bardzo popularna. Znała i kochała ich kanapki – opowiada Peter Frühauf. – Uznaliśmy więc, że to jest to i postanowiliśmy kupić ich franczyzę.
Kanapki na licencji
Subway ma obecnie ponad 42,5 tys. lokali w 111 krajach. Ponad 5 tys. z nich działa w Europie. W Polsce pierwsza placówka marki została otwarta w 2000 roku. Obecnie jest ich ponad 120. Wszystkie lokale na świecie funkcjonują we franczyzie.
– Oczywiście, mieliśmy różne obawy, wchodziliśmy przecież w branże, z którą nigdy wcześniej nie mieliśmy do czynienia – nie ukrywa Peter Frühauf. – Zdaliśmy sobie jednak sprawę, że zakup franczyzy oznacza, że będziemy mieli pomoc i wsparcie regionalnego agenta rozwoju, który jest odpowiedzialny za wszystkich partnerów Subwaya ze Słowacji. Dla osób takich jak my, które dopiero rozpoczynają działalność w biznesie i konkretnie w gastronomii, to wielka zaleta i ogromna ulga.
Lokal na własnego Subwaya znaleźli szybko, w słowackim Trenczynie.
– Weszliśmy do sklepu, który był zamknięty przez kilka lat i który, jak się wydaje, tylko na nas czekał – śmieje się Peter Frühauf.
Pod koniec kwietnia ubiegłego roku małżonkowie pojechali na szkolenie do Milford w Stanach Zjednoczonych. A już od lipca ich restauracja otworzyła się dla klientów.
– Potrzebowaliśmy około dwóch miesięcy na wszystko: od pierwszego kontaktu z agentem programistycznym do otwarcia restauracji – podkreśla franczyzobiorca.
Przybliżona kwota inwestycji w lokal Subway waha się między 250 a 700 tys. zł. Zawiera się w niej opłata licencyjna, pełne przygotowanie lokalu, szkolenia. Koszt pierwszej licencji franczyzowej to 7,5 tys. euro, a każdej następnej 3,75 tys. euro. Licencja może zostać sprzedana tylko osobie fizycznej. Subway otwiera swoje placówki zarówno w lokalizacjach przyulicznych (wymagana powierzchnia od 80 m2), jak i w centrach handlowych (powierzchnia od 30 m2). Oprócz tego też lokale mieszczą się też w budynkach wolnostojących, na lotniskach, stacjach benzynowych, w centrach biznesowych itp. Franczyzobiorcy samodzielnie szukają lokalizacji, ale centrala firmy też może im przedstawić propozycje ze swojej bazy lokali.
– Pomagamy naszym franczyzobiorcom w negocjowaniu umowy najmu, projektowaniu restauracji, przekazujemy listę oficjalnych dostawców wszystkich urządzeń. Gwarantujemy dwutygodniowe szkolenia dla licencjodawcy, szkolimy zespół jego restauracji – informuje Irena Ockova, specjalista ds. komunikacji Subway na Europę Centralną i Wschodnią.
Bieżąca opłata franczyzowa to 8 proc. od obrotu, a opłata marketingowa 4,5 proc.
Peter Frühauf zapewnia, że osobiście angażuje się w prowadzenie restauracji.
– Wierzcie lub nie, ale kiedy jestem w restauracji, robię kanapki – mówi franczyzobiorca Subwaya. – Chociaż zatrudniliśmy menedżerów, to mam jednak ogromne pragnienie bycia w bezpośrednim kontakcie z klientami. W końcu budowanie i utrzymywanie relacji z klientami to zadanie właściciela. Tak więc jestem w lokalu codziennie. Moja żona też jest zaangażowana, ale ją bardziej interesuje praca „za kulisami”: administracja, pracownicy, papierkowa robota.
Jak podkreśla hokeista, doświadczenia, przez lata nabywane w sporcie, bardzo mu się przydają teraz w prowadzeniu biznesu.
– Z pewnością sport uczy zarówno dyscypliny, jak i wytrwałości, a to naprawdę pomogło mi w biznesie – przekonuje Peter Frühauf. – Z tego samego powodu zatrudniliśmy w restauracji kilku młodych hokeistów. Są bardzo zdyscyplinowani, nie mają trudności z pracą przez osiem godzin, próbują rozwiązać każdy problem, radzić sobie z sytuacjami, które wymagają szybkiej i przemyślanej reakcji.
ZOBACZ W KATALOGU
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Nest Bank
Placówki bankowe
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Bank to biznes
Według Alior Banku przedsiębiorczość to najważniejsza cecha franczyzobiorcy bankowego.

