Pizza prze naprzód

New York Pizza Department otworzyła pierwszy lokal w zachodnio-pomorskiem. Jak można zostać franczyzobiorcą marki?
W połowie maja ruszył lokal New York Pizza Department w Stargardzie Szczecińskim.
- Nasi nowi franczyzobiorcy to rodzeństwo. Zdecydowali się na otwarcie lokalu w formacie express, czyli realizującego zamówienia w dostawie – mówi Tomasz Jench, franczyzodawca New York Pizza Department. - To nasz pierwszy lokal w województwie zachodnio-pomorskim, ale wkrótce będzie ich tutaj więcej. Podpisaliśmy umowę na wyłączność z franczyzobiorcą, który chce otworzyć kilka lokali w Szczecinie. Na pewno jeszcze w tym roku ruszy jeden z nich, stacjonarna pizzeria przy głównej ulicy miasta.
Natomiast jeszcze w czerwcu otwarta zostanie pizzeria w Wasilkowie na Podlasiu. Kolejne zaplanowane otwarcia to Legnica, Łódź i Kalisz. W tym ostatnim mieście po raz pierwszy New York Pizza pojawi się w galerii handlowej.
- Jeżeli uda się sfinalizować wszystkie umowy, to w tym roku powinniśmy osiągnąć liczbę 30 lokali w sieci – dodaje Tomasz Jench.
Marka proponuje franczyzobiorcom cztery formaty lokali. Standardowy to tradycyjna pizzeria z konsumpcją na miejscu i dowozami do klienta. Drugi format – express – to lokal bez konsumpcji na miejscu, realizujący zamówienia w dowozie lub z odbiorem własnym. Trzecia opcja, New York Pizza Department by Night, jest przeznaczona dla franczyzobiorców, którzy prowadzą już któryś z poprzednich konceptów. Mogą otworzyć dodatkowy biznes w postaci lokalu czynnego też w nocy, realizującego zamówienia w dowozie. Minimalna kwota inwestycji to 35 tys. zł w przypadku formuły NYPD Express i 55 tys. zł dla lokalu z salą konsumpcyjną. Ostatni z formatów, NYPD Express mini, jest natomiast propozycją ze znacznie obniżoną kwotą inwestycji. To lokal, który może rosnąć wraz ze wzrostem obrotów, dzięki zastosowaniu modułowych pieców do pizzy. Na początek wystarczy kupić jedną komorę, a gdy biznes się rozwinie, dołączać kolejne. Podobnie sukcesywnie można rozbudowywać np. stanowisko pracy pizzera. Szacowana przez licencjodawcę minimalna kwota inwestycji to 25 tys. zł netto.
- Wprowadziliśmy go do oferty zaledwie w marcu, a już mamy cztery osoby, które zdecydowały się na to rozwiązanie – informuje franczyzodawca.
W każdym z formatów opłata wstępna wynosi 5 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa w trzech pierwszych formatach to 1 tys. zł, a w wersji Express Mini 800 zł.
Franczyzodawca pomaga w wyborze lokalizacji, wspiera też licencjobiorców na etapie projektowania budynku i wystroju wnętrza, pomaga uzyskać certyfikaty i pozwolenia od sanepidu. Przekazuje wszystkie receptury na dania i wynegocjowane warunki współpracy z takimi portalami, jak Pyszne.pl i Pizzaportal.pl. Organizuje też dla licencjodawców trzydniowe szkolenie w centrali NYPD i prawie tygodniowy kurs na miejscu, w nowym lokalu, dla jego personelu.
ZOBACZ W KATALOGU
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

Willisch
Lodziarnie

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie

Alior Bank Partner
Placówki bankowe

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...
Dowiedz się więcej
Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...
Dowiedz się więcej
Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.
Dowiedz się więcej
Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...
Dowiedz się więcej