Otwieramy kebab
– Wystarczy zaledwie 20 tys. zł na start, żeby zostać właścicielem przyczepy gastronomicznej Bafra Kebab – mówi Krzysztof Borowiec, dyrektor sprzedaży sieci Sweet Gallery.
Ile trzeba mieć pieniędzy na inwestycję?
Wystarczy zaledwie 20 tys. zł na start, żeby zostać właścicielem przyczepy gastronomicznej Bafra Kebab. A zarobić na czysto można około 13 tys. zł miesięcznie. Na dodatek biznes można prowadzić zdalnie i łączyć go z pracą na etacie.
Gdzie otwieracie punkty?
Przyczepy Bafra Kebab usytułowane są w miejscowościach zamieszkałych przez co najmniej 7 tys. mieszkańców oraz w dużych miastach przy centrach handlowych, parkach biurowych, kampusach czy dworcach. Mamy w firmie dział komercjalizacji. To sztab ludzi, którzy jeżdżą po Polsce i szukają optymalnych lokalizacji dla naszych biznesów oraz negocjują stawki najmu. Sieć Bafra Kebab ma obecnie ok. 30 zarezerwowanych lokalizacji. Osoby zainteresowane otwarciem tego biznesu nie muszą szukać lokalizacji na własną rękę, bo otrzymują ją od franczyzodawcy.
Na jak długo podpisywana jest umowa najmu?
Umowa najmu podpisywana jest najczęściej na rok z miesięcznym okresem wypowiedzenia. Dzięki temu franczyzobiorca nie jest na długie lata przywiązany do jednej lokalizacji. Mobilność jest naszym mocnym atutem. W przeciwieństwie do biznesów stacjonarnych, możemy zmienić lokalizacje i przenieść się w bardziej atrakcyjne miejsce. Franczyzobiorca, który rozpoczyna działalność pod szyldem Bafra Kebab otrzymuje gotową, w pełni wyposażoną przyczepę. Franczyzobiorca może niemal natychmiast zacząć działalność.
Jakie lokalizacje preferujecie?
Interesują nas lokalizacje na zewnątrz obiektów handlowych, a konkretnie przy wejściu, gdzie jest największa kumulacja klientów, a punkt jest bardziej widoczny. Takiej gwarancji nie daje natomiast lokalizacja w środku obiektu. Większość kupujących ma utarte ścieżki zakupowe, które prowadzą do konkretnych sklepów, przez co pozostałe są omijane. Podstawą naszego biznesu jest widoczność, tym bardziej że produkty, które oferujemy, kupowane są pod wpływem chwili. Ponadto dzięki zewnętrznym lokalizacjom firma omija problem niehandlowych niedziel.
Dlaczego kebab?
Bafra Kebab to trzeci koncept Sweet Gallery (obok Lodolandii i Kołacza na Okrągło). Postawiliśmy na kebab, bo to bardzo popularny produkt, smaczny i chętnie spożywany. Chcieliśmy, żeby ich smak był wyjątkowy, bo wiadomo wtedy, że klient wróci i co więcej, przyprowadzi inne osoby. Przewagą konceptu Bafra Kebab jest mięso robione według własnej receptury. Gwarantujemy najwyższej jakości, wyselekcjonowane mięso, przygotowane z dodatkiem autorskiej mieszanki przypraw i ziół. Sosy również przygotowywane są według naszej receptury. Do tego dochodzi dopracowana w szczegółach strategia sprzedaży i dostaw, co gwarantuje świeżość i najlepszy smak.
Ile wynosi koszt inwestycji?
Koszt inwestycji w pełni wyposażoną przyczepę Bafra Kebab wynosi ok. 109 tys. zł. Na rozpoczęcie działalności wystarczy zaledwie 20 tys. zł, a reszta kwoty jest leasingowana. W pełni wyposażony punkt Bafra Kebab posiada m.in: urządzenia do pieczenia mięsa, grill, frytownicę, opiekacz, chłodnie, zamrażarkę, stół chłodniczy sałatkowy oraz system monitoringu. Zwrot zainwestowanego kapitału następuje po 2-3 miesiącach, natomiast całości wraz z leasingiem w ciągu 2 lat.
Ile można zarobić?
Miesięczna sprzedaż z jednej przyczepy Bafra Kebab wynosi ok. 42 tys. zł. Po odliczeniu czynszu, tzw. food costu, pensji pracowników, opłaty franczyzowej, rachunków za prąd, księgowość czy ubezpieczenia, w kieszeni franczyzobiorcy zostaje około 13 tys. zł zysku. Są również punkty, które osiągają miesięczną sprzedaż na poziomie 80 tys. zł. W ciągu roku na jednym punkcie franczyzobiorca może zarobić nawet ponad 150 tys. zł.
Wśród franczyzobiorców Bafra Kebab jest wiele osób, które również są właścicielami punktów pod marką Lodolandia i Kołacz na Okrągło. To doskonały sposób na rozwój biznesu i zróżnicowanie oferty. W ten sposób oprócz słodkości mają do zaoferowania kuchnię wytrawną, dzięki czemu zyskują nową grupę klientów.
Jak długo trwa otwarcie punktu?
Aby wystartować z biznesem, potrzeba zaledwie dwóch tygodni od pierwszego spotkania z franczyzodawcą. W tym czasie partnerzy m.in.: przechodzą szkolenie, pozyskują wiedzę z zakresu zarządzania biznesem i personelem. Mile widziane są osoby, które miały już styczność z biznesem gastronomicznym lub ukończyły szkołę gastronomiczną czy hotelarską. Nie jest to jednak konieczne. Mamy wielu franczyzobiorców, którzy nie pracowali wcześniej w branży i świetnie sobie radzą. Nasz system szkoleniowy pozwala szybko wdrożyć się w działalność. Sweet Gallery organizuje również cykliczne szkolenia w trakcie prowadzenia biznesu, jak np. przy okazji zmiany menu.
Ile obecnie macie punktów pod wszystkimi markami?
Pod szyldem Bafra Kebab, Lodolandia, Kołacz na Okrągło funkcjonuje ponad 600 punktów. Część z nich pod szyldem Ice and Roll (Lodolandia) oraz Cake and Roll (Kołacz na Okrągło) znajduje się w Europie, m.in.: na Słowacji, w Czechach, w Niemczech, w Wielkiej Brytanii, we Francji i w Hiszpanii. Wkrótce dojdą kolejne kraje, również spoza Europy, jak np. Australia.
A ile punktów funkcjonuje pod marką Bafra Kebab?
Bafra Kebab, która rozpoczęła rozwój w 2017 roku, posiada obecnie 30 punktów. Do końca roku pod marką ma funkcjonować dodatkowych 30 punktów, a w 2020 roku kolejnych 50. Mamy ambitne plany. Dostrzegamy ogromny potencjał biznesu.
Rozmawiała Magdalena Kurda
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...


