Stawiam na kurczaka

Szymon Myrlak wszedł w zupełnie nieznaną sobie branżę i zainwestował we franczyzę Chilli Mili. Efekt przekroczył jego oczekiwania.
Jedno jest pewne – talentu biznesowego Szymonowi Myrlakowi nie brakuje. Już na pierwszym roku studiów, 11 lat temu, otworzył sklep internetowy, który działa do dziś. Asortyment ma bardzo szeroki: od zabawek, przez akcesoria domowe, drobne sprzęty RTV i AGD, po akcesoria GSM. – Później poszerzyłem działalność i otwierałem kolejne sklepy online, np. z akcesoriami GSM typu premium – opowiada Szymon Myrlak. Jak wiadomo, e-commerce spowodował reaktywację i rozkwit branży kurierskiej. Ale nie tylko. Obserwując, jak dobrze kręci się internetowy handel, Szymon Myrlak dostrzegł kolejną biznesową szansę. Uruchomił firmę, produkującą folię bąbelkową, koperty bąbelkowe, kartony – czyli wszystko to, co jest potrzebne, aby zapakować i wysłać zamówienia, złożone online. – Żartowałem, że zacząłem zarabiać na internetowej konkurencji – śmieje się. Ciągle rozwijał swoje biznesy, ale też przez cały czas rozglądał się za nowymi pomysłami. – W Brzesku, gdzie mieszkam, powstawała właśnie nowa galeria handlowa. Zarezerwowałem tam wstępnie lokale, m.in. w food courcie – opowiada Szymon Myrlak. – I zacząłem się zastanawiać, jaki lokal gastronomiczny mógłbym otworzyć.
Szymon Myrlak zrobił rozeznanie rynku. W Brzesku – jak mówi – było wtedy kilkanaście pizzerii i świetnie prosperujący McDonald’s. – Zauważyłem, że brakuje dań z kurczaka, które sam uwielbiam. Zainteresowałem się więc marką KFC, ale okazało się, że oni nie udzielają franczyzy indywidualnym osobom – kontynuuje nasz rozmówca. – Zacząłem więc szukać alternatywy. Kupiłem dwa roczniki miesięcznika „Własny Biznes FRANCHISING” i przeglądałem franczyzy z gastronomii. Tak trafiłem na markę Chilli Mili, której menu opiera się na kurczaku w panierce.
Jak mówi, już sama nazwa wpadła mu w ucho, ale nie tylko tym kierował się przy wyborze konceptu. Porównywał różne franczyzy, sprawdzał koszty inwestycji, zakres wsparcia, udzielanego przez dawców licencji. Rok temu wybrał się do Warszawy na Targi Franczyza. – Tam poszedłem też na stoisko Chilli Mili, porozmawiałem z ludźmi z firmy. Umówiłem się na kolejne spotkanie – opowiada Szymon Myrlak. Tymczasem los spłatał mu figla. Okazało się, że lokal w food courcie, który miał wstępnie zarezerwowany, ostatecznie wynajął ktoś inny. – Ręce mi trochę opadły – przyznaje. – Na szczęście ówczesna narzeczona, a obecnie żona, podsunęła mi pomysł, aby wejść w spółkę z naszym wspólnym kolegą, który także prowadzi własny biznes i jest przedsiębiorcą z krwi i kości.
Szymon Myrlak najpierw zabrał kolegę do lokalu Chilli Mili, aby mógł spróbować serwowanego tam jedzenia. Koledze posmakowało i na umówione spotkanie z franczyzodawcą pojechali już razem. Nadal jednak pozostawała kwestia znalezienia lokalu. Zdecydowali, że poszukają w Tarnowie, gdzie mieszka wspólnik. – I znaleźliśmy duży, dwupoziomowy lokal, z bardzo ładną piwnicą – opowiada Szymon Myrlak. – Czynsz najmu był wysoki, ale uznaliśmy, że warto zaryzykować. Zwłaszcza że lokalizacja jest atrakcyjna: przy jednej z głównych ulic miasta, 200 metrów od rynku. Na dodatek w pobliżu są trzy szkoły i jedna uczelnia, co – jak się później okazało – mocno zaprocentowało.
Czy Szymon Myrlak nie bał się wchodzić w nową, zupełnie nieznaną sobie branżę?
– Fakt, nie znałem się zupełnie na gastronomii – nie ukrywa. – Ale za to znam się na prowadzeniu biznesu, zarządzaniu ludźmi, jestem specjalistą od bycia w kilku miejscach naraz. Dlatego nie bałem się nowej branży. No i miałem wsparcie franczyzodawcy. Wiedziałem, że dzięki franczyzie zyskuję spokój ducha, bo razem z licencją kupuję know-how i nie będę musiał po raz kolejny wymyślać czegoś, co ktoś już wcześniej wymyślił i sprawdził w praktyce.
Jednak nie wszystko szło jak po maśle. Umowę najmu lokalu wspólnicy podpisali w grudniu ubiegłego roku. Okazało się, że adaptacja potrwała aż siedem miesięcy. – Potrzebny był duży remont, dostosowanie pomieszczeń pod wymogi gastronomii. Najwięcej czasu i energii pochłonęło jednak uzyskanie wszystkich zgód i opinii w urzędach – opowiada franczyzobiorca Chilli Mili. – Niestety, urzędnicy nie byli przy tym zbyt pomocni. Przez te siedem miesięcy, oprócz tego, że wydawaliśmy pieniądze na inwestycję, to musieliśmy płacić pełny czynsz najmu, a lokal przecież nie zarabiał. No ale podpisaliśmy umowę najmu na pięć lat, więc trzeba było zagryźć zęby. Na szczęście mieliśmy zaplecze finansowe w postaci naszych firm.
Ostatecznie Chilli Mili w Tarnowie otworzyło się 14 sierpnia tego roku. – Mieszkańcy trochę się naczekali – śmieje się Szymon Myrlak. – Zainwestowaliśmy w reklamę na autobusach miejskich, które chyba już od lutego jeździły po mieście oklejone informacją, że wkrótce otwarcie Chilli Mili. Kiedy później nasze hostessy wyszły na ulice Tarnowa z degustacją i informacją, że ruszamy, to ludzie się śmiali: „No, nareszcie!”.
Dwupoziomowe Chilli Mili w Tarnowie ma ok. 230 m2 powierzchni. Szymon Myrlak nie ukrywa, że inwestycja była wysoka. Ale z drugiej strony jest przekonany, że to był opłacalny wydatek. – Obaj ze wspólnikiem jesteśmy przedsiębiorcami i wiemy, że mało który biznes zarabia od początku. Na zyski z reguły trzeba poczekać – mówi franczyzobiorca Chilli Mili. – Z taki założeniem podchodziliśmy też do Chilli Mili. Tymczasem, ku naszemu zaskoczeniu, zyski pojawiły się od pierwszego miesiąca. Szymon Myrlak jest przekonany, że po pierwsze zaprocentowała wspomniana wcześniej lokalizacja. Duża część klientów to uczniowie pobliskich szkół. Po drugie, właściciele tarnowskiego lokalu przywiązują bardzo dużą wagę do jakości obsługi.
Właściciele tarnowskiego lokalu dbają też o to, aby pracownicy na tyle znali zakres obowiązków na każdym stanowisku, aby w razie potrzeby mogli się nawzajem zastępować – czy to na sali, czy w kuchni. Pilnują jakości potraw i tego, aby serwowane porcje były odpowiednio duże. – Chcemy, żeby nasz lokal był miejscem spotkań dla młodzieży. Aby młodzi ludzie mówili do siebie: „To co, widzimy się w Chilli Mili?”. Już teraz mamy grupowe rezerwacje stolików, nawet na 20-30 osób – mówi Szymon Myrlak.
Wspólnicy zaczęli też starania o klientów biznesowych, oferując okolicznym firmom i instytucjom catering posiłków. Podzielili się obowiązkami – Szymon Myrlak zajmuje się sprzedażą i kontaktem z klientami, a wspólnik odpowiada m.in. za kuchnię, dostawy produktów. – Ustaliliśmy, że zysków z restauracji nie przejadamy, ale odkładamy je, aby otworzyć kolejny lokal. I będzie to kolejne Chilli Mili. Nie chcemy niczego innego – podkreśla franczyzobiorca.
ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab

Atelier Herosima

Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Berlin Döner Kebap

Beza Krówka Lody rzemieślnicze

Bike Café

Browar Korona

BuBu Bubble Tea

Cafe Słodziak

Candy Pop

Carat Kebab

Chinkalnia

Cochise Burger

Cofix Poland

Crazy Bubble

Cudo Vegan Sushi

Cukiernia Sowa

Cukrem i Solą

Da Grasso

DG Restauracje

Dobra Pączkarnia

Domino’s Pizza

Donuterie

Doskoi

Express Pizza American Style

FABBRICA Italian Comfort Food

Falla

Felix Chicken

Fit Cake

Good Chicken

Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni

Grande Pizza

Gruby Benek

Hotdogzna

Japanos

Kashka

Kiss Kim Chi

Koku Sushi

Krowa Mać Burgers

Kurcze Pieczone

Langos

Le Pain Quotidien

Lodolandia & Kołacz

Lody Bonano

Lody Lida

Lviv Croissants

Maxipizza

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Meron

Ministerstwo Śledzia i Wódki

Mniami Ice Cream

Mr. Kebab

New York Hot Dog

New York Pizza Department
Pizzerie

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Night Burger

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pizza Factory

Pizza Hut

Pizzeria Stopiątka

Prosiak Polski Kebab & Fast Food

Przybij Piątaka

Ramen Shop by Sushi Kushi

Sahar Kebab

Salsiccia Pizzeria Napoletana

Sayuri Sushi

So Coffee

Stava

Steiku Haoss

Subway

Sulaiman Kebab

Sushi Bistro

Sushi Burrito

Sushi Kushi

Sushiroll Bistro – restauracje sushi

Szaszłykowo

Taco Bar

Tawerna Pepe Verde

The White Bear Coffee

Tibesti 2Go

Totti Pizza Rzymska

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

United Chicken

Wendy’s

Willisch
Lodziarnie

Young Burger

Yum Yum Kebab

ZapieCKanki

Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta

ŻarWok
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

Alior Bank Partner
Placówki bankowe

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Willisch
Lodziarnie

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...
Dowiedz się więcej
Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...
Dowiedz się więcej
Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.
Dowiedz się więcej
Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...
Dowiedz się więcej