Jak otworzyć pączkarnię?

Poczatki w pączkarni
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Twórcy Wytwórni Pączków Piekarczyk mają wieloletnie doświadczenie w gastronomii. Prowadzili bistro, foodtrucki (które zresztą funkcjonują do dziś), a kilka lat temu zainteresowali się produkcją i sprzedażą pączków. 
– Skontaktowaliśmy się z kilkoma sieciami franczyzowymi, które otwierają pączkarnie. Niestety, nie odpowiadały nam proponowane przez nie warunki współpracy – opowiada Arkadiusz Jacheć, franczyzodawca Wytwórni Pączków Piekarczyk.
Zdecydowali się więc spróbować na własną rękę. 
– Przygotowywaliśmy się przez rok – wspomina Arkadiusz Jacheć. – Znalazłem przepis na pączki mojej prababci, zmodyfikowaliśmy go, zatrudniliśmy nawet technologa, który pomógł nam przygotować ostateczną recepturę. Ja sam nauczyłem się robić ciasto i piec pączki.
Pierwsza pączkarnia została otwarta w Opolu w 2018 roku. Rok później ruszył pierwszy lokal franczyzowy w Rzeszowie. W najbliższych planach jest otwarcie pączkarni w Anglii, koncept ma też kandydatów na franczyzobiorców w Niemczech, Czechach i Finlandii. I szuka kolejnych licencjobiorców nad Wisłą.

Pączki do wyboru

W ofercie marki, oprócz 55 rodzajów tradycyjnych pączków są również donuty, hiszpańskie churrosy, pączki serowe, wiedeńskie oraz faworki. Klienci mogą też napić się kawy, czekolady, a w sezonie letnim zjeść rzemieślnicze lody. Oprócz sprzedaży na miejscu pączkarnie realizują także zamówienia w dostawie. Można je składać przez stronę internetową Wytwórni Paczków albo za pośrednictwem pyszne.pl. Czas realizacji takiego zamówienia to od 1,5 do 2 godzin.
Wytwórnia Pączków chce rozwijać sieć w miastach liczących powyżej 100 tys. mieszkańców. Pączkarnię warto otworzyć w miejscu o dużym natężeniu ruchu pieszego. Lokal powinien mieć minimum 40-45 m2, a optymalnie 50-60 m2. Taka powierzchnia zapewni odpowiednio duże zaplecze i magazyn, dzięki czemu będzie można rzadziej się zatowarowywać. W pączkarni ważne są witryny, ponieważ cały proces produkcji pączków ma się odbywać w obecności klientów. 
– Chcemy, aby klienci wiedzieli, że nasze pączki nie są smażone z mrożonego ciasta, że wszystko jest świeże, przygotowywane na miejscu – podkreśla Arkadiusz Jacheć.
Franczyzodawca szacuje, że inwestycja w wyposażenie pączkarni i wentylację powinna zamknąć się w kwocie 80-90 tys. zł. Można przy tym wspierać się leasingiem. Do wydatków należy doliczyć koszty adaptacji lokalu. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 20 tys. zł i jest płatna w dwóch częściach (5 tys. przy podpisaniu umowy wstępnej, reszta przy podpisaniu właściwej umowy franczyzowej). Miesięczna opłata franczyzowa to w sumie 4,5 proc. z czego 1 proc. jest przeznaczony na marketing, i to nie całej sieci, ale konkretnego lokalu.

Wsparcie od licencjodawcy

Franczyzodawca Wytwórni Pączków pomaga licencjobiorcom już na etapie poszukiwania lokalizacji. Przygotowuje projekt dla ekipy remontowej oraz projekt technologiczny. 
– Pośredniczymy w zamówieniu kompleksowego wyposażenia pączkarni: zarówno dużych urządzeń, jak i najdrobniejszych rzeczy, jak łyżka do nakładania nadzienia czy dozowniki na mydło – wylicza Arkadiusz Jacheć. – Planujemy dostawę sprzętu tak, aby dotarła od razu po zakończeniu remontu lokalu. Nasi pracownicy przyjeżdżają na miejsce i pomagają w montażu urządzeń.
Licencjodawca zapewnia kampanię promocyjną na otwarcie nowej pączkarni, materiały reklamowe, opakowania, ubrania dla personelu. Pomaga także w rekrutacji pracowników, którzy przechodzą kilkutygodniowe szkolenie w pączkarni w Opolu. Na otwarcie punktu franczyzowego przyjeżdża z centrali mistrz cukiernictwa, który zostaje u franczyzobiorcy jeszcze przez dwa tygodnie, aby pomagać w razie potrzeby.
– Przywiązujemy bardzo dużą wagę do jakości naszych produktów – podkreśla franczyzodawca Wytwórni Pączków. – Jeśli jakaś partia jest nieudana, co przecież może się zdarzyć, nie trafia do sprzedaży.
Przez pierwsze pół roku działania franczyzowej pączkarni licencjodawca co miesiąc przeprowadza w niej audyt. Później robi to co dwa miesiące. 
– Dotychczas nasze pączkarnie były rentowne od pierwszego miesiąca – zapewnia Arkadiusz Jacheć. – Sporo zależy jednak od okresu, w jakim otwieramy lokal. Lato zwykle jest słabsze sprzedażowo i wtedy trudniej o dobry start. Z kolei jesień i zima to dla nas czas najlepszych obrotów.

WIZYTÓWKA WYTWÓRNI PĄCZKÓW PIEKARCZYK

Pączkarnie, działajace na rynku od 2018 roku.

WYTWÓRNIA PĄCZKÓW W 2019 ROKU

  • 1 lokal własny
  • 1 lokal franczyzowy
  • otwarcia w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców
Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
Tokyo Chessecake Bakery

Tokyo Chessecake Bakery

Cukiernie

Price icon 450 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł