Ratunek dla restauratorów

Popularny catering
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

DIETdrive to fit-restauracja, w której można zjeść posiłek na miejscu, połączona z usługą drive-thru, czyli możliwością odebrania zamówionego posiłku z samochodu, przez okienko podawcze. Koncept ruszył w styczniu 2019 roku w Tarnowie. 
– U nas jedzenie jest nie tylko zdrowe, ale też świeże. Nie leży w podgrzewaczach, tylko jest przygotowywane na bieżąco – wyjaśnia Magdalena Depa-Muniak, właścicielka DIETdrive. – Dlatego, aby klient nie musiał zbyt długo czekać na realizację zamówienia, opracowaliśmy system zamówień on-line.

Klient zamawia posiłek za pośrednictwem internetu, podając preferowaną godzinę odbioru i dokonując opłaty. Dzięki temu przyjeżdża „na gotowe”. Oczywiście jest też opcja złożenia zamówienia na miejscu, ale wtedy trzeba liczyć się z koniecznością oczekiwania na realizację, maksymalnie do 20 minut. W panelu klienta jest również możliwość zaznaczenia indywidualnych preferencji, czyli że np. chcemy posiłki bezglutenowe, bez papryki itd. System będzie wówczas podpowiadał, co z dzisiejszego menu odpowiada naszym oczekiwaniom. Zamówienia można składać też telefonicznie.

System się sprawdził

W związku ze stanem epidemii sala restauracyjna DIETdrive została zamknięta, ale cały czas działa opcja drive-hru, która teraz idealnie wpisała się w nowe warunki funkcjonowania gastronomii. Poza tym, pod marką Apetyt na Zdrowie, firma od sześciu lat prowadzi też catering dietetyczny, który w obecnej sytuacji świetnie sobie radzi. 
– W tej chwili cała produkcja w naszej kuchni jest przygotowywana „na wynos” – podkreśla Magdalena Depa-Muniak. – Menu restauracyjne wydajemy przez okienko podawcze, natomiast dietę pudełkową tradycyjnie dostarczamy pod drzwi. Zachowujemy wszelkie środki bezpieczeństwa, dostawy są bezkontaktowe.

Jak zauważa franczyzodawczyni DIETdrive, najtrudniejszy był pierwszy tydzień po ogłoszeniu stanu epidemii. 
– To był szok dla wszystkich. Ludzie obawiali się kupowania posiłków z zewnątrz – przyznaje Magdalen Depa-Muniak. – Zaczęliśmy intensywne działania w social mediach, przedstawiające stosowane w firmie procedury: zarówno te dotychczasowe, jak i nowe, podyktowane stanem zagrożenia epidemiologicznego. To zadziałało i już w kolejnym tygodniu nasza sprzedaż wróciła do normy.

Franczyzodawczyni DIETdrive podkreśla, że jeśli chodzi o catering dietetyczny firma nie odnotowała spadku sprzedaży, a nawet wzrosty – wiosna to czas, kiedy wiele osób decyduje się bardziej zadbać o siebie.

Szkolenia dla gastronomii

Na bazie swoich doświadczeń firma przygotowała ofertę szkoleń dla właścicieli lokali gastronomicznych, pod hasłem #ratunekdlarestauracji.
– Zgłaszają się do nas właściciele lokali, z pytaniem jak to możliwe, że w cateringu wydajemy kilkaset posiłków dziennie – mówi Magdalena Depa-Muniak. – Skarżą się, że realizując teraz tylko zamówienia w dowozach nie są w stanie zarobić na utrzymanie firmy. Tak narodził się pomysł programu szkoleń on-line, które pozwolą na szybkie uruchomienie oferty cateringu dietetycznego.

W zależności od wybranego pakietu uczestnicy dowiedzą się, jak dostosować lokal do potrzeb cateringu dietetycznego, otrzymają autorskie menu, biznesplan itd. W najbardziej zaawansowanej wersji można zostać franczyzobiorcą marki Apetyt na Zdrowie i uzyskać kompleksową pomoc w uruchomieniu biznesu.

Drive na licencji

Franczyzodawca cały czas szuka też licencjobiorców, którzy uruchomią koncept DIETdrive. Ten pomysł na biznes jest przeznaczony dla miast liczących przynajmniej 50 tys. mieszkańców. Potrzebny jest lokal wielkości minimum 80 m2. Lokalizacji trzeba szukać w miejscach o dużym natężeniu ruchu. Przede wszystkim jednak trzeba zwrócić uwagę na fakt, czy jest możliwość zorganizowania wjazdu i wyjazdu z działki, na której znajdzie się Fit Restauracja. Nie musi to być wolnostojący budynek, ale lokal na pewno powinien mieścić się na parterze, aby kierowca mógł podjechać do okienka podawczego ze swojej lewej strony i wygodnie odebrać posiłek.

Franczyzodawca szacuje, że na przygotowanie restauracji trzeba przeznaczyć ok. 200 tys. zł netto. Jednorazowa opłata za przystąpienie do konceptu wynosi 29 tys. zł netto. Miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od obrotu, a marketingowa 1 proc.

W podstawowym menu DIETdrive jest 45 pozycji jeśli chodzi o posiłki oraz 20 rodzajów napojów. Cztery razy w roku przygotowywane są dodatkowe oferty sezonowe, a dwa razy w roku świąteczne.

WIZYTÓWKA MARKI DIETDRIVE

Koncept zdrowych restauracji, połączonych z opcją drive-thru.

  • kwota inwestycji ok. 200 tys. zł netto
  • opłata wstępna 29 tys. zł netto
  • miesięczna opłata franczyzowa 4 proc. od obrotu
Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
Tokyo Chessecake Bakery

Tokyo Chessecake Bakery

Cukiernie

Price icon 450 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł