Pizzeria na licencji

Dobry lokal
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Sieć pizzerii Da Grasso istnieje na rynku od 1996 roku. Liczy obecnie blisko 190 lokali w całej Polsce. W tym roku plany rozwoju trzeba było zmodyfikować, ale to nie znaczy, że franczyzodawca z nich zrezygnował. Wręcz przeciwnie. 

– Do połowy marca udało się nam zrealizować plan otwarć na pierwszy kwartał. Niestety kolejne musiały zostać przesunięte ze względu na panującą sytuację – wyjaśnia Magdalena Parfianowicz, koordynator działu placówek franczyzowych Da Grasso. – Tuż po zniesieniu obostrzeń otworzyliśmy dwa punkty sezonowe: jeden w Mikołajkach, a drugi na wschodniej ścianie w Okunince. Planowane otwarcia kolejnych siedmiu lokali przesunęliśmy na okres letni (lipiec/sierpień) oraz początek września, kolejne trzy lokale otworzymy na przełomie października i listopada.

Przetrwali pandemię

Podczas pandemii, jak cała gastronomia, pizzerie Da Grasso działały jedynie w trybie delivery. 

– Otwarte były siedem dni w tygodniu, w standardowych godzinach pracy. Realizowaliśmy zamówienia składane za pośrednictwem kanału online, jak i te kierowane do pizzerii tradycyjnie – telefonicznie – dodaje Magdalena Parfianowicz. – W każdej pizzerii wprowadzone zostały szczególne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności i higieny pracowników. W ostatnich latach rozwijaliśmy własny portal do zamówień online i wspieraliśmy go marketingowo, zatem byliśmy dobrze przygotowani na powstałą sytuację. Ta strategia zapewniła nam utrzymanie sprzedaży w kanale delivery w skali całej sieci na podobnym poziomie. Oczywiście, nie rekompensuje to utraty przychodów z tytułu sprzedaży w lokalach.

Aby wesprzeć licencjobiorców w trudnej sytuacji, franczyzodawca zdecydował się na obniżenie opłaty franczyzowej dla wszystkich lokali. 

– Dodatkowo opracowaliśmy i wdrożyliśmy w życie specjalnie działania promocyjne i marketingowe dla poszczególnych placówek – podkreśla Magdalena Parfianowicz.

Otwieramy pizzerię

Do otwarcia pizzerii Da Grasso potrzebny jest lokal wielkości od 80 do 200 m2, w miejscu o dużym natężeniu ruchu pieszego (np. biurowce, duże osiedla), na parterze i z dużą witryną. Ważny jest też dostęp do parkingu, atutem będzie miejsce na letni ogródek. Warto poszukać lokalu po gastronomii, bo to pozwoli obniżyć koszty i skrócić okres przygotowań. 

– Pozyskanie odpowiedniej nieruchomości, lokalu pasującego do specyfiki naszego konceptu jest kwestią kluczową dla powodzenia przyszłego biznesu – zauważa Magdalena Parfianowicz. – Dlatego przed podpisaniem umowy najmu każdy lokal jest weryfikowany przez specjalistów ds. rozwoju sieci oraz opiekunów regionalnych z ramienia DaGrasso.

Jak szacuje franczyzodawca, koszt przygotowania pizzerii do otwarcia zawiera się w widełkach od 100 do 300 tys. zł. Ostateczne kwoty zależą od powierzchni lokalu i jego stanu technicznego. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 12 tys. zł. Opłata miesięczna zależy od wybranego pakietu menu i zaczyna się od 1464 zł.

Całe menu dostępne dla franczyzobiorców podzielone jest na pakiety tematyczne. Obowiązkowy pakiet podstawowy obejmuje 36 rodzajów pizzy, sałaty, startery, zupy, menu deserowe i napoje bezalkoholowe i alkoholowe. Pozostałe pakiety (m.in. dania mięsne i rybne, makarony, burgery, naleśniki) są do wyboru, w zależności od potrzeb lokalu i specyfiki danego rynku.

Wsparcie z centrali

Każdemu franczyzobiorcy Da Grasso dedykowany jest opiekun, który m.in. pomaga znaleźć odpowiedni lokal, weryfikuje jego przystosowanie pod placówkę gastronomiczną, organizuje spotkania z projektantami, technologiem, wspólnie z przedsiębiorcą przygotowuje harmonogram działań marketingowych przed otwarciem, w dniu otwarcia i przez cały okres współpracy. Może także przeprowadzić rekrutację personelu.

– Naszych franczyzobiorców wspieramy przez cały okres współpracy – podkreśla Magdalena Parfianowicz. – Ustalamy ofertę, opracowujemy receptury i doskonalimy know-how prowadzenia placówki. Każdemu przedsiębiorcy przekazujemy stale aktualizowany system HACCP. Dbamy o atesty produktów i audytujemy potencjalnych partnerów handlowych. Testujemy surowce, obliczamy szczegółowe koszty produkcji dań. Zapewniamy dostępność wszelkich produktów. Prowadzimy szkolenia pracowników placówek, nie tylko przy otwieraniu lokalu, ale i przez cały okres współpracy. Zapewniamy sprawdzony system sprzedażowy, niezbędny do zarządzania gospodarką magazynową. Dodatkowo, jako organizator sieci prowadzimy działania marketingowe i reklamowe na szczeblu ogólnopolskim, zarządzamy stroną internetową marki oraz profilami w social mediach. Pomagamy także w działaniach lokalnych: od doradztwa strategicznego po przygotowanie graficzne materiałów marketingowych.

WIZYTÓWKA DA GRASSO

SIeć pizerii, na rynku od 1996 roku.

  • kwota inwestycji od 100 do 300 tys.
  • opłata wstępna 12 tys.
Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
Tokyo Chessecake Bakery

Tokyo Chessecake Bakery

Cukiernie

Price icon 450 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł