Gruby Benek coraz większy
Szyld Grubego Benka zawisł ostatnio w Gdańsku i Warszawie. W planach są otwarcia kolejnych pizzerii.
Ogólnopolska sieć pizzerii Gruby Benek liczy ok. 40 lokali. Wszystkie działają we franczyzie. Najnowsze zostały otwarte tego lata: w czerwcu w Gdańsku i w sierpniu na warszawskich Bielanach.
– W najbliższych tygodniach otwarte zostaną kolejne dwa lokale naszej sieci – w Lubawie i Wrocławiu – zapowiada Katarzyna Włodarczyk-Pięta, członek zarządu marki Gruby Benek.
Licencja na pizzę
Koncept szuka franczyzobiorców w całej Polsce, w miastach liczących powyżej 10 tys. mieszkańców.
– Elastyczny model współpracy franczyzowej i działania naszych pizzerii sprawia, że świetnie radzą sobie one zarówno w dużych miastach jak i w małych miejscowościach – podkreśla Katarzyna Włodarczyk-Pięta. – W tej chwili nasza strategia rozwoju zakłada również kierowanie oferty franczyzowej do osób związanych z gastronomią, których sytuacja w wyniku pandemii stała się trudna. Mamy świadomość, że dla wielu restauracji ostatnie miesiące były niezwykle ciężkie, a nadchodzący sezon jesienno-zimowy rzuci im kolejne wyzwania. Jesteśmy jednak przekonani, że zmiana profilu działalności i dołączenie do naszej sieci pozwoli im na dalsze, skuteczne i opłacalne działanie na rynku gastronomicznym.
Koszt inwestycji związanej z otwarciem pizzerii Gruby Benek jest w znacznym stopniu zależny od stanu wyjściowego lokalu i kosztów remontu. Jednak według szacunków licencjodawcy, minimalna kwota, jaką należy przygotować to 100 tys. zł. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 5 tys. zł netto. Miesięczna opłata franczyzowa to 1,4 tys. zł netto.
Franczyzodawca zapewnia, że wspiera swoich licencjobiorców zarówno na etapie przygotowania lokalu do otwarcia, jak i już w trakcie jego działania.
– Pomagamy w wyborze odpowiedniego sprzętu i wyposażenia, wskazujemy dostawców, objaśniamy skomplikowane przepisy sanitarne, szkolimy franczyzobiorców i ich pracowników oraz pomagamy koordynować wszystkie prace związane z otwarciem – wylicza Katarzyna Włodarczyk-Pięta. – W trakcie współpracy pozostajemy w stałym kontakcie z naszymi franczyzobiorcami. Tutaj kluczowa okazuje się pomoc organizacyjna, związana z bieżącym zarządzaniem pizzerią oraz wsparcie marketingowe. Wspólnie planujemy akcje promocyjne i reklamowe, wspieramy działania w mediach społecznościowych, dopracowujemy szczegóły oferty i dbamy o ciągły rozwój naszych franczyzobiorców poprzez szkolenia.
W sieci bezpieczniej?
Pandemia koronawirusa i związane z nią zawirowania gospodarcze spowodowały, że potencjalni przedsiębiorcy mogą teraz ostrożniej podejmować decyzje o inwestowaniu w nowy biznes. Czy widać to także po zainteresowaniu franczyzą?
– Potencjalni franczyzobiorcy stali się z pewnością ostrożniejsi. Wynika to głównie z sygnałów płynących z rynku – nie ukrywa Katarzyna Włodarczyk-Pięta. – W wyniku pandemii gastronomia będzie musiała się zmienić. Klienci nadal ostrożnie podchodzą do wizyt w zatłoczonych restauracjach i wolą bezpieczniejsze dostawy, w wielu wypadkach zmieniła się też ich sytuacja finansowa. Widzimy już jednak, że wiele osób zainteresowanych lub związanych z branżą zaczyna doceniać bezpieczeństwo, jakie daje działanie w sieci i cały czas prowadzimy rozmowy z kandydatami na licencjobiorców.
WIZYTÓWKA MARKI GRUBY BENEK
Ogólnopolska sieć pizzerii.
- ok. 40 lokali franczyzowych
- minimalna kwota inwestycji 100 tys. zł
- jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci 5 tys. zł netto
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


