Gastronomia w zamknięciu

Zawiesili działalność
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Od soboty wszystkie lokale gastronomiczne zostały w Polsce zamknięte. Mogą realizować tylko zamówienia w dostawie, nie ma konsumpcji na miejscu. Na razie ma tak być przez dwa tygodnie. 

– Spodziewaliśmy się takiej decyzji – mówi Wojciech Lewandowski, menedżer ds. franczyzy i sprzedaży Pierogarni Stary Młyn. – Zastanawialiśmy się tylko, kiedy to nastąpi i jak długo potrwa. To ostatnie pytanie nadal jest aktualne, bo lockdown gastronomii zapewne nie skończy się po dwóch tygodniach.

Z dnia na dzień

Choć wprowadzenie kolejnych obostrzeń było zapowiadane, to decyzja o całkowitym zamknięciu niektórych restauratorów zaskoczyła. Bo też zapadła z dnia na dzień. 

– W piątek dowiedzieliśmy się, że w sobotę zamykamy restauracje. A tymczasem lokale miały pełne magazyny, zatowarowane na weekend – opowiada Piotr Greczanowski, menedżer ds. rozwoju sieci restauracji gruzińskich Chinkalnia.

Dwie restauracje sieci – po przeanalizowaniu sytuacji – całkowicie zawiesiły działalność, do odwołania. Reszta zaczęła działać w dostawie.

– Wiosną zaczęliśmy realizować dowozy z opóźnieniem, ponieważ na co dzień nie pracujemy w tym trybie. Teraz byliśmy już przygotowani – informuje Piotr Greczanowski. – Na naszej stronie internetowej mamy możliwość składania zamówień, część lokali współpracuje w tym zakresie z partnerami zewnętrznymi. Komunikujemy klientom, że wracamy z opcją dowozów. Ale nie ma co ukrywać, że to zapewni nam zaledwie ułamek przychodów. Na zyski nie ma co liczyć, walczymy o przetrwanie. Negocjujemy obecnie stawki czynszów. Wiosną wiedzieliśmy, że czekamy na lato, kiedy sytuacja się poprawi. Teraz nie wiadomo, kiedy ta poprawa może nastąpić. Poza tym obawiam się, że poziom życia w Polsce może się obniżyć i zwyczajnie ludzie nie będą mogli sobie pozwolić na jadanie w restauracjach.

Umiesz liczyć, licz na siebie

Restauratorzy robią, co mogą, żeby radzić sobie w obecnych warunkach. Jak mówią, nie liczą na pomoc od rządu  liczą na siebie. 

– Już wiosną wprowadziliśmy dowozy i odbiory własne na szeroką skalę. W Toruniu działamy nie tylko na terenie miasta, ale także w promieniu ok. 50 km – wyjaśnia Wojciech Lewandowski z Pierogarni Stary Młyn. – Mamy tu trzy restauracje. Jedna jest obecnie zamknięta, druga przygotowuje zamówienia na teren miasta, trzecia do miejscowości okolicznych. Poza Toruniem wszystkie nasze lokale działają w dowozie. Informujemy naszych klientów na bieżąco na Facebooku, zbieramy większą liczbę zamówień do konkretnych miejscowości, aby optymalizować dostawy. Już wiosną renegocjowaliśmy czynsze najmu lokali, z opcją ich obniżenia także jesienią, w przypadku powtórzenia lockdownu. Nie zwalnialiśmy pracowników, wręcz przeciwnie. Teraz też zamierzamy zatrudniać kolejne osoby personelu do obsługi zewnętrznej zamówień. Podczas pierwszego lockdownu radziliśmy sobie naprawdę dobrze i myślę, że teraz będzie podobnie. Choć sądzę, że potrwa on długo, z przerwami pewnie do wiosny. Ci restauratorzy, którzy przespali ostatnie kilka miesięcy i nie przygotowali się do takiego rozwoju sytuacji, będą mieli ciężko. Podobnie jak ci, którzy ze względu na swoją specyfikę nie mogą pracować w kanale delivery.

Zamknięci na głucho

Sieć Carte d'Or Cafe ma ok. 40 lodziarni w galeriach handlowych. Teraz wszystkie są zamknięte. 

– Podjęliśmy taką decyzję, ponieważ nasze kawiarnie nie pracują w systemie „na wynos” – wyjaśnia Artur Czoska, dyrektor ds. franczyzy marki Carte d'Or Cafe. – Zresztą całe lato było dla nas trudnym sezonem, bo w galeriach handlowych klientów jest teraz bardzo mało. A od momentu, gdy ogłoszono budowę szpitala na Stadionie Narodowym ludzie wystraszyli się jeszcze bardziej.

Opłaty franczyzowe w sieci są zawieszone już od chwili, gdy tylko pojawiły się pierwsze informacje o pandemii. Ale franczyzobiorcy zostali z czynszami najmu do zapłacenia, z kosztami pracowników itd.

– Negocjowaliśmy umowy najmu już wiosną, na dłuższy okres. Mam nadzieję, że teraz rząd nas też jakoś wesprze w tej kwestii, a zarządcy galerii zrozumieją, że od nas zależy także ich przetrwanie – mówi Artur Czoska. – Nawet w okresie, gdy mogliśmy działać, gastronomia w centrach handlowych cały czas była na ogromnym minusie. Dopóki ruch w tych obiektach nie wróci przynajmniej do poziomu 80 proc. sprzed pandemii, nasza sytuacja nie ulegnie poprawie.

Jaki jest plan?

W ubiegłym tygodniu zagrożone branże – gastronomiczna, hotelarska i cateringowa – zawiązały sztab kryzysowy. Chcą przede wszystkim, aby rząd z nimi rozmawiał i wypracował jakąś strategię działania.

– Żądamy merytorycznej rozmowy z rządem i planowanych, a nie dorywczych i nagłych działań – mówi Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, który sam jest właścicielem sześciu restauracji. – Zamykając wszystkie lokale rząd wrzucił do jednego worka kluby muzyczne, dyskoteki i restauracje, nie rozumiejąc zupełnie segmentacji tego rynku. A przecież w restauracjach poziom bezpieczeństwa jest zupełnie inny niż w dyskotece.

Sztab przygotował listę postulatów, które wczoraj zostały wysłane do rządu. Jest w nim mowa m.in. o wypracowaniu warunków, w jakich restauracje, bary, kawiarnie będą mogły bezpiecznie funkcjonować oraz o zaplanowaniu działań na najbliższe sześć miesięcy.

– Zdajemy sobie sprawę, że lockdown gastronomii potrwa dłużej niż dwa tygodnie, zapewne do końca roku. Ale nawet gdy już dojdzie do otwarcia lokali, to ludzie nie ruszą do nich tłumnie, bo ciągle słyszą: zostań w domu, jeśli chcesz być bezpieczny – kontynuuje Jacek Czauderma. – Odblokowywanie gastronomii bez planu stymulowania jej rozwoju byłoby głupotą. Potrzebny będzie program „Bezpieczna restauracja” i kampania uświadamiająca ludziom, że mogą korzystać z gastronomii w sposób bezpieczny, przestrzegając odpowiednich zasad.

Wśród postulatów branży jest też ten mówiący o potrzebie tarczy pomocowej dla gastronomii.

– Tarcza powinna działać od razu, od dnia, w którym nakazano zamknięcie lokali – uważa Jacek Czauderna. – Bez wsparcia upadnie 30 proc. lokali w Polsce, czyli ok. 20 tysięcy. To ogromna liczba.

Wicepremier Jarosław Gowin przedstawił w piątek propozycje rozwiązań, mających pomóc firmom z branzy gastronomicznej w przetrwaniu drugiego lockdownu. To m.in. zwolnienie ze składek ZUS i świadczenie postojowe za listopad.

POSTULATY SZTABU KRYZYSOWEGO GASTRONOMII POLSKIEJ

1. Żądamy merytorycznego planu dla gastronomii polskiej na najbliższe 6 miesięcy!

Reaktywne i zupełnie nieprzewidywalne działania rządu powodują, że biznes gastronomiczny stał się całkowicie niezarządzalny. Jesteśmy gotowi jako sztab kryzysowy do aktywnego uczestniczenia w przygotowaniu tego planu, opartego o standardowy reżim sanitarny wpisany w strategię DDM (dystans, dezynfekcja, maseczki).

2. Żądamy zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne wszystkich przedsiębiorców oraz pracowników na okres 6 miesięcy, jako wsparcie dla prawie 76.000 przedsiębiorców zatrudniających ponad milion pracowników. Milion miejsc pracy = 3 miliony członków polskich rodzin. Sztab Kryzysowy nie jest w opozycji do rządu. Jesteśmy merytorycznym gronem przedsiębiorców gotowych do rozmów i mediacji w celu ochrony miejsc pracy i rodzinnych biznesów gastronomicznych.

3. Wprowadzenie stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (żywność i napoje) i usługi gastronomiczne od dnia 01.11.2020 r.

4. Stworzenie „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury (...)

5. Wprowadzenie „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarczy antykryzysowej dla Turystyki.

Na wzór Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, w tym:

a. stworzenie Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli czynszów najmu w szczególności prywatnych właścicieli nieruchomości

b. uruchomienie programu redukcji czynszów najmu przez jednostki budżetowe w Polsce o 90 proc. i programu pomocowego refundacji czynszów najmu komercyjnych w tym samym zakresie w terminie od 01.11.2020 r. do 30 czerwca 2021 r.

c. umorzenie obowiązku spłat dotychczasowych dotacji z PFR

d. wprowadzenie „bonu gastronomicznego” na wzór „bonu turystycznego”.

e. dla przedsiębiorców z branż objętych rygorami wykraczającymi poza standard DDM (dystans, dezynfekcja, maseczki) – kredyt obrotowy w rachunku bieżącym, udzielany w wysokości do 10 proc. obrotu za rok 2019, gwarantowany przez Polski Fundusz Rozwoju. Instrument powinien być w 100 proc. zwrotny (z uwzględnieniem preferencyjnego oprocentowania kredytu). Dostęp do instrumentu nie powinien być objęty żadnymi dodatkowymi wymogami, tzn. możliwość skorzystania z niego powinni mieć wszyscy przedsiębiorcy z wspomnianych branż, niezależnie od zatrudnienia, bieżących obrotów etc.

f. dla wszystkich przedsiębiorców, których obroty za miesiące wrzesień i październik spadły w ujęciu rok do roku o ponad 25 proc. – proponujemy dwa instrumenty:

– udzielaną przez PFR subwencję do wysokości 10 proc. obrotu za rok 2019, stanowiącą instrument analogiczny do obowiązującego programu „tarcz finansowych”, tj. częściowo zwrotny. Proponujemy, by możliwe było umorzenie 75 proc. udzielonej kwoty, pod warunkiem zachowania co najmniej 80 proc. miejsc pracy ze stanu na dzień udzielenia wsparcia.

– długoterminowe (10 i 15 letnie) kredyty gwarantowane przez PFR – udzielane w wysokości do 10 proc. obrotu z roku 2019, zwrotne w 100 proc., z preferencyjnym oprocentowaniem. 

6. Wyznaczenie w trybie pilnym przedstawicieli Rządu RP do wspólnego opracowania
razem z ekspertami branży gastronomicznej standardów bezpieczeństwa higienicznego „Bezpieczna Restauracja w czasie epidemii” dla poszczególnych typów lokali gastronomicznych.

Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
Tokyo Chessecake Bakery

Tokyo Chessecake Bakery

Cukiernie

Price icon 450 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł