Franczyza w startupie
Czy model biznesowy wymyślony w XIX wieku może działać w startupie? Franczyzowa firma Stava udowadnia, że tak.
Stava oferuje lokalom gastronomicznym usługi kurierów, dostarczających posiłki do klientów. Dzięki temu restauracje nie muszą zatrudniać własnych dostawców. Korzystając ze specjalnej aplikacji wpisują tylko swoje zamówienie do systemu. System automatycznie analizuje wszystkie wezwania, segreguje, ustala kolejność realizacji i przyporządkowuje do poszczególnych kurierów. Kurierzy – za pośrednictwem tej samej aplikacji – otrzymują zlecenie. System analizuje też np., które zamówienia można ze sobą połączyć, aby jak najszybciej je zrealizować, ustala optymalną trasę, tak aby dostawca nie tracił czasu i nie nadkładał drogi.
– Stava jest jednym z dowodów na to, że model franczyzowy świetnie nadaje się do startupów technologicznych – mówił Grzegorz Aksamit, wiceprezes firmy Stava, na konferencji Founders Mind, organizowanej przez Founders.pl. – Za naszą marką stoi przede wszystkim technologia, system informatyczny, bez którego nie da się tej firmy prowadzić. Startupy sprzedają oprogramowania. My obudowaliśmy oprogramowanie w model biznesowy i sprzedajemy razem jako pełny koncept. Byliśmy pierwszym lub jednym z pierwszych start-upów, który zdecydował się na rozwój poprzez franczyzę. Ale teraz jest takich przykładów więcej, choćby Blinkeecity, Hop.city, Furgonetka.pl, czy Bolt, który wyrósł z firmy Taxify, rozwijanej na początku w modelu franczyzowym. Franczyza to sprawdzony model biznesowy, z wieloletnią historią, niestety często pomijany przez founderów, którzy myślą o tym, jak rozwijać swoje firmy.
Z franczyzą bezpieczniej
Jak startupy mogą skorzystać na decyzji o wejściu we franczyzowy model rozwoju?
– Dla franczyzodawcy rozwijanie sieci poprzez sprzedać licencji oznacza przede wszystkim szalenie szybki wzrost – podkreślał Grzegorz Aksamit. – W tym roku Żabka otworzyła 500 sklepów franczyzowych. W 2015 roku światowa marka sklepów 7eleven uruchomiła 3123 placówki. Tempo wzrostu sieci dzięki franczyzie jest szalenie szybkie, trudne do powtórzenia w tradycyjnych modelach skalowania biznesu. Przy zerowych nakładach potrzebnych na uruchamianie placówek ze strony franczyzodawcy. Franczyzobiorcy przychodzą bowiem do sieci z własnym kapitałem. To tak jakbyśmy wpuszczali do firmy inwestora – tylko bez oddawania mu udziałów. Poza tym franczyzobiorcy wnoszą opłaty za licencję – co oznacza wzrost salda na koncie firmy. Im szybciej rośnie sieć franczyzowa, tym więcej kapitału pozyskujecie dla swojego startupu.
Jak zauważył wiceprezes spółki Stava, franczyza minimalizuje też ryzyko biznesowe przedsiębiorców, którzy decydują się na zakup licencji. Statystycznie 30 proc. firm upada w pierwszym roku swojej działalności, 70 proc. w pierwszych pięciu latach. Natomiast 80 proc. firm przeżywa pełny okres umowy franczyzowej, który z reguły wynosi minimum 5 lat.
– To jest przepaść jeżeli chodzi o bezpieczeństwo przedsiębiorcy – dodał Grzegorz Aksamit.
Skok rozwojowy
Stava ma obecnie 30 oddziałów w całej Polsce, w I kwartale 2021 roku będzie ich już 37. Od momentu wdrożenia modelu franczyzowego, czyli od 2017 r. do 2019 r. firma urosła o 1270 proc.
– Rok 2020 jest niezwykle pracowity dla całej naszej firmy. Już w październiku zrealizowaliśmy 105 proc. planu sprzedaży na cały 2020 roku, a na koniec listopada sprzedaż w całej sieci przekroczyła 15,4 mln zł – mówi Paweł Aksamit, prezes Stava S.A.
Spółka prowadzi obecnie emisję akcji w modelu crowdfundingowym. Środki pozyskane od inwestorów zostaną przeznaczone na szybki rozwój sieci oddziałów w kraju oraz wejście na rynek niemiecki, co jest planowane na przyszły rok.
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


