Wege na fali
Franczyzodawcy marki Falla nie tylko otwierają kolejne wegańskie restauracje. Uruchomili również nowy koncept.
– W ostatnim ciężkim dla wszystkich czasie obserwujemy trend na prowadzenie zdrowego życia i rosnącą świadomość społeczną, dotyczącą także ochrony środowiska – mówią Mateusz Woźniak, Mateusz Łuczyński i Kamil Kowalski, właściciele sieci Falla i FallaWrap. – Dodatkowy impuls to także rosnące koszty, a zarazem niska jakość mięsa. Można spodziewać się, że wegańskie jedzenie będzie nadal „mega trendem” także w 2021 roku, a co za tym idzie także przyszłość fast foodów jest wegańska.
Koncept restauracji Falla powstał w 2016 roku. Dziś ma 11 lokali w największych polskich miastach. W tym roku udało się otworzyć restauracje w Łodzi oraz w Katowicach. I także w tym roku franczyzodawcy wystartowali z nową marką – FallaWrap.
– Uruchomiliśmy ją podczas pierwszej fali pandemii, wiosną, wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu naszych gości na zdrowe i smaczne jedzenie wegańskie na wynos, w formie wrapów – wyjaśnia Mateusz Woźniak.
W 2021 roku franczyzodawcy chcą uruchomić minimum trzy restauracje Falla oraz pięć lokali FallaWrap. – Chcemy podkreślić, że nie zamykamy się tylko na rynek polski - dodają.
Koncept do wyboru
Jeśli chodzi o restauracje Falla, koncept chce się rozwijać w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców – w Polsce jest więc miejsce na jeszcze ok. 15 lokali. Najlepsze lokalizacje to centra miast lub okolice modnych towarzysko miejsc i dużych ciągów pieszych.
FallaWrap sprawdzi się natomiast w miastach powyżej 60 tys. mieszkańców. Franczyzodawcy docelowo planują 30-40 placówek.
– Będziemy także szukać lokalizacji sezonowych nad morzem i w górach i w tym modelu planujemy uruchomić 10-15 miejsc – dodaje Mateusz Łuczyński. – FallaWrap można prowadzić w różnych formatach: jako lokal w centrum miasta, ale także na osiedlu czy w food courcie galerii handlowej lub punkt mobilny typu mini food truck czy pawilon gastronomiczny.
Otwarcie obu konceptów przebiega w pięciu krokach: przedstawienie kandydatowi na franczyzobiorcę oferty współpracy, akceptacja lokalizacji, zawarcie umowy franczyzowej, budowa i odbiór restauracji, otwarcie.
– Na podstawie naszego doświadczenia, możemy stwierdzić, że powyższy proces zwykle zamyka się w 3-4 miesiące – mówi Kamil Kowalski.
Wsparcie z centrali
Franczyzodawca przygotowuje projekt technologiczny i architektoniczny dla każdego lokalu. Pomaga też w uzyskaniu wszelkich odbiorów, np. sanepidowskich, przygotowaniu dokumentacji HACCP. W przypadku restauracji kwota inwestycji mieści się w przedziale od 250 tys. zł do 400 tys. zł. Jednorazowa opłata licencyjna za wejście do sieci wynosi 15 tys. zł, miesięczna opłata franczyzowa to 5 proc. od obrotu.
Natomiast inwestycja w FallaWrap to – w zależności od formatu – od 85 do 150 tys. zł. Jednorazowa opłata za wejście do sieci to także 15 tys. zł, opłata miesięczna 6 proc. od obrotu.
Oprócz wsparcia w przygotowaniach lokalu, franczyzodawca zapewnia know-how prowadzenia biznesu, począwszy od założenia działalności poprzez zdobycie finansowania, pozyskanie lokalizacji, szkolenia. Dostarcza podręcznik franczyzowy wraz z opisem standardów oraz procedur, gwarantuje serwis polegający na kompleksowym zaopatrzeniem towarowym z dostawą oraz rozwiązaniami księgowymi. Franczyzobiorcy mogą też liczyć na pomoc w zakresie marketingu, prowadzenia social mediów.
WIZYTÓWKA MARKI FALLA
Sieć restauracji wegańskich.
- 12 restauracji
- kwota inwestycji w restaurację: 250-400 tys. zł
- kwota inwestycji w FallaWrap: 85-150 tys. zł
ZOBACZ W KATALOGU
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Żabka
Sklepy typu convenience
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Nest Bank
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...

