Inwestycja w sushi

Różne opcje
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Aktualnie pod szyldem KOKU Sushi działają 33 lokale, w tym trzy własne i 30 franczyzowych. Kolejnych dziewięć lokali jest w trakcie przygotowań do otwarcia.

Wszystkie restauracje prowadzą sprzedaż na wynos i z dowozem. 

– Ale w naszym przypadku opcja delivery jeszcze przed pandemią była bardzo rozwojowym trendem – podkreśla Urszula Olechno, współwłaścicielka Koku Sushi. – W styczniu i lutym 2020 roku stosunek pomiędzy sprzedażą w restauracji a dowozami wynosił 60:40. Po pierwszym lockdownie, czyli w okresie od połowy maja do połowy października, te proporcje uległy odwróceniu. W trakcie zamrożenia gastronomii dobrym kierunkiem okazały się też wdrożone przez nas rozwiązania IT. Mowa tu przede wszystkim o aplikacji do zamówień online oraz intensywnych działaniach marketingowych w internecie. Tylko do końca 2020 roku aplikacja KOKU Sushi została pobrana na 10 tys. urządzeń. Dodatkowo ruszyliśmy z zupełnie nowym formatem franczyzowym, przeznaczonym wyłącznie na rynek delivery. To Koku Sushi Point, specjalizujący się w obsłudze zamówień na wynos lub z dowozem.

W efekcie tych wszystkich działań obroty Koku Sushi w skali całej sieci w 2020 roku wzrosły o 37 proc. Żaden z lokali franczyzowych nie zanotował spadków.

Format do wyboru

Koku Sushi można otworzyć w trzech formatach. Podstawową opcją jest restauracja z salą konsumpcyjną, która realizuje także zamówienia na wynos i z dostawą. Nieco bardziej rozbudowaną wersją jest Koku Sushi Premium, czyli restauracja o podwyższym standardzie wystroju wnętrza oraz z rozbudowaną ofertą japońskich alkoholi wysokoprocentowych, w której mogą odbywać się spotkania biznesowe oraz mniejsze imprezy okolicznościowe. Podobnie jak poprzedni format, także i ten realizuje zamówienia na wynos i z dostawą. Trzecia opcja to wprowadzony w ubiegłym roku Koku Sushi Point – lokal o małym metrażu, bez sali konsumpcyjnej, nastawiony wyłącznie na kanał delivery. 

– Najbardziej uniwersalnymi rozwiązaniami są restauracje Koku Sushi oraz Koku Sushi Point. Sprawdzą się one zarówno w mniejszych, jak i dużych miastach – wyjaśnia Urszula Olechno. – Co ważne, Koku Sushi Point, stworzony wyłącznie z myślą o dowozach, może być samodzielnym lokalem lub uzupełnieniem oferty już istniejących restauracji, które notują duże zainteresowanie daniami na wynos. Jeśli chodzi o Koku Sushi Premium, jest to format przeznaczony dla dużych miast, powyżej 150 tys. mieszkańców.

Wydatki na starcie

Najtańszą w inwestycji opcją jest Koku Sushi Point – odchodzą koszty sali sali konsumpcyjnej, obsługi kelnerskiej, a i lokalizacja może być w skromniejszym i tańszym miejscu. Franczyzodawca szacuje, że kapitał wyjściowy to min. 40 tys. zł, plus koszty adaptacji lokalu. Jednorazowa opłata wynosi 25 tys. zł, stała opłata miesięczna 2 tys. zł.

Otwierając restaurację Koku Sushi musimy liczyć się z wydatkiem rzędu 120 tys zł, plus koszty remontu. Opłata licencyjna to 25 tys zł., zaś stała miesięczna opłata 2,5 tys. zł.

Największej inwestycji wymaga opcja Koku Sushi Premium. Na start należy mieć ok. 300 tys. zł, do tego trzeba doliczyć wydatki na adaptację lokalu. Licencja kosztuje 25 tys. zł, a opłata miesięczna to 3 tys. zł.

– Nasi franczyzobiorcy uzyskują od sieci wsparcie na każdym etapie inwestycji – zapewnia Urszula Olechno. – Jednym z pierwszych jest np. pomoc w przygotowaniu projektu wnętrza: części budowlanej, stolarskiej oraz technologicznej. Właściciele wraz ze swoim zespołem pracowników biorą ponadto udział w czterotygodniowym szkoleniu. Posiadamy ponadto wspólny system sprzedaży oraz aplikację do zamówień online, do tego dochodzą centralne działania marketingowe. Prowadzimy także wewnętrzne spotkania, szkolenia oraz konkursy kulinarne. Uważnie obserwujemy zmieniające się trendy i stale doskonalimy kartę menu, proponując klientom nowe dania. Franczyzobiorcy dostają gotowy, sprawdzony format, pełną wiedzę, szczegółowy podręcznik operacyjny oraz możliwość rozwoju w ramach rozpoznawalnej sieci.

WIZYTÓWKA KOKU SUSHI

Sieć restauracji z sushi.

  • 33 lokale
  • kwota inwestycji od 40 tys.
Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
Tokyo Chessecake Bakery

Tokyo Chessecake Bakery

Cukiernie

Price icon 450 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł