Otwieramy małą gastronomię
Franczyzodawca Cukrem i Solą zapewnia, że jego koncept od pierwszego miesiąca przynosi zyski. Na czym polega ten biznes?
W menu Cukrem i Solą są robione na miejscu zapiekanki, kanapki na ciepło, frytki belgijskie, kręcone ziemniaki, churrosy.
– Oferta jest nieco modyfikowana, w zależności od pory roku – wyjaśnia Kamil Woźniak, franczyzodawca Cukrem i Solą. – Zimą wprowadzamy np. gorącą czekoladę, latem koktajle.
Dwa formaty
Pierwszy punkt pod szyldem Cukrem i Solą powstał w 2019 roku. Dziś funkcjonują cztery własne w Warszawie, właśnie otwiera się też pierwszy franczyzowy w Legionowie. Działają w formie przyczep gastronomicznych, choć koncept umożliwia też otwarcie lokalu stacjonarnego.
– Od grudnia, ze względu na pandemię i mniej sprzyjający zimowy sezon punkty są zamknięte. Jednak otwieramy ponownie 1 marca – zapowiada Kamil Woźniak. – Pogoda się poprawia, ludzie chętniej wychodzą na spacery.
Marka chce otwierać placówki zarówno w dużych, jak i w mniejszych miastach. W każdym formacie – czy to stacjonarnym, czy mobilnym - punkty mogą działać przez cały rok.
– Najlepszy sezon sprzedażowy trwa jednak od marca do końca listopada – przyznaje franczyzodawca.
Jeśli franczyzobiorca zdecyduje się na przyczepę gastronomiczną, licencjodawca przygotuje ją dla niego obrandowaną i w pełni wyposażoną. W środku znajduje się m.in. piec konwekcyjny, frytownice, grill, lodówki. Przyczepy są też wyposażone w monitoring i klimatyzację. Potrzebują przyłącza prądu, więc licencjobiorca powinien wziąć to pod uwagę, wybierając lokalizację.
Przyczepa kosztuje ok. 77 tys. zł netto. Do tego trzeba doliczyć zatowarowanie i zakup kasy fiskalnej.
– Jeśli jednak franczyzobiorca zdecyduje się na leasing lub kredytowanie, na start wystarczy już 30 tys. zł – zapewnia Kamil Woźniak. – W tej kwocie zawiera się też zatowarowanie i kasa fiskalna.
Na lokal stacjonarny wystarczy już 20 m2. Wydatki na inwestycję powinny zamknąć się w widełkach 30-50 tys. zł. Pod warunkiem, że mamy do czynienia z pomieszczeniami po działającej wcześniej gastronomii. W przeciwnym wypadku trzeba doliczyć koszty adaptacji.
Opłaty i wsparcie
Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa w przypadku przyczepy zaczyna się od 500 zł netto, a przy lokalu stacjonarnym od 850 zł netto.
Franczyzodawca nie wymaga od kandydatów na licencjobiorców doświadczenia w gastronomii.
– Zapewniamy szkolenia, które wprowadzą naszych partnerów w ten biznes. To nie jest skomplikowane – zapewnia Kamil Woźniak. – Szkolimy też personel.
Franczyzodawca udziela również wsparcia w poszukiwaniu lokalizacji, przygotowuje projekt technologiczny, pomaga przy uruchomieniu punktu, dba o marketing marki.
– Nasze punkty własne zaczęły przynosić zyski już od pierwszego miesiąca działalności – podkreśla Kamil Woźniak.
WIZYTÓWKA CUKREM I SOLĄ
Sieć mobilnych i stacjonarnych punktów z jedzneiem typu fast food.
- 4 lokale własne, 1 franczyzowy
- minimalny koszt inwestycji 30 tys. zł
- 2 formaty lokali
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Nest Bank
Placówki bankowe
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Żabka
Sklepy typu convenience
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


