Zdrowa Krowa przyjmuje gości

Robert Kuc, franczyzodawca Zdrowej Krowy
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Lockdown gastronomii trwa już pół roku. Lokale mogą działać tylko w dowozie i na wynos. Sale restauracyjne świecą pustkami. Końca tej sytuacji na razie nie widać, pojawiają się co najwyżej sygnały o możliwości otwarcia ogródków letnich. Część branży jednak się zbuntowała i postanowiła otworzyć restauracje dla gości. W tej grupie znalazła się też marka Zdrowa Krowa, która otworzyła niektóre lokale z początkiem lutego, a teraz kolejne. W tej chwili w formie stacjonarnej działa ich sześć (czyli połowa całej sieci) – dwa lokale własne marki oraz cztery franczyzowe.

– Otworzyliśmy się nie z powodu presji finansowej, ponieważ w naszych restauracjach od początku pandemii bardzo dobrze funkcjonują dowozy – podkreśla Robert Kuc, franczyzodawca Zdrowej Krowy. – Po prostu chcemy powrotu do normalności. W naszych lokalach jest bezpieczniej niż na zakupach w dyskontach czy nawet w aptekach.

Reżim musi być

Robert Kuc zapewnia, że w otwartych restauracjach jest zachowany pełen reżim sanitarny i przestrzegane są wszystkie zasady, wprowadzone dla gastronomii na lato ubiegłego roku, gdy pozwolono na pełne otwarcie lokali.

– Przy wejściu mierzymy gościom temperaturę, wypełniają też ankietę o stanie zdrowia, dezynfekują ręce. Muszą nosić maseczkę, która mogą zdjąć tylko na czas konsumpcji. Między stolikami zachowane są odstępy min. 1,5-metrowe. Na bieżąco też je dezynfekujemy – wylicza franczyzodawca Zdrowej Krowy. – Franczyzobiorców, którzy decydują się na otwarcie swojego lokalu szkolimy z zasad reżimu sanitarnego. Mamy świadomość, że musimy maksymalnie dbać o bezpieczeństwo.

Osoby, które decydują się na przyjście do restauracji muszą dopełnić jeszcze jednej formalności – podpisać z lokalem umowę o dzieło. Co ma świadczyć o tym, że nie są klientami, ale wykonują pracę. Na czym ona polega?

– Są testerami smaku – wyjaśnia Robert Kuc.– Po konsumpcji wypełniają ankietę, w której oceniają smak potraw. Wynagrodzenie za to, określone w umowie, wynosi 1 zł.

Stoją kolejki

Jednym z franczyzobiorców Zdrowej Krowy, który zdecydował się otworzyć swój lokal jest Grzegorz Binkowski z Wrocławia.

– Otworzyliśmy restaurację 4 lutego – opowiada Grzegorz Binkowski. – Wprawdzie mieliśmy sporo zamówień w dowozie, ale jednak godzin pracy dla całego personelu było mniej. A nie chciałem nikogo zwalniać ani obniżać stawek. Wiedzieliśmy też, że damy radę sprostać wymogom sanitarnym. Chcieliśmy pokazać, że naprawdę można bezpiecznie otworzyć lokal gastronomiczny.

Restauracja we Wrocławiu ma salę konsumpcyjną o powierzchni 180 m2. Standardowo pomieści 27 stolików dla gości. Teraz, przy zachowaniu odpowiednich odstępów, jest ich 13. Przy jednym może usiąść maksymalnie pięć osób. Po każdym gościu stolik jest dezynfekowany.

– Kelnerki są w maseczkach, często wietrzymy pomieszczenia. Zwiększyliśmy też mechaniczną wymianę powietrza. Teraz co godzinę powietrze w pomieszczeniu jest wymieniane całkowicie – dodaje franczyzobiorca Zdrowej Krowy.

Restauracja cały czas działa też w dowozie, ale Grzegorz Binkowski podkreśla, że gości w lokalu jest bardzo dużo.

– Częste są kolejki przed restauracją – mówi franczyzobiorca. – Zdarza się też, że na weekendy musimy zawieszać przyjmowanie zamówień z dostawą, ponieważ mamy tak dużo gości w lokalu. A nie chcemy, aby czas oczekiwania na realizację zamówienia za bardzo się wydłużał.

Kontrole były

Franczyzodawca Zdrowej Krowy przyznaje, że niektóre otwarte lokale przeszły serię kontroli.

– Był u nas sanepid, policja, Państwowa Inspekcja Pracy, ZUS, inspekcja handlowa, nawet kontrola celno-skarbowa – wylicza Robert Kuc. – Jednak wszystkie te kontrole przebiegały w spokojnej atmosferze. Nie otrzymaliśmy jak dotąd żadnych mandatów, ale spodziewamy się, że dostaniemy, ponieważ stwierdzono, że działamy niezgodnie z rozporządzeniem. Taki mandat u nas na Śląsku zwykle wynosi od 10 do 30 tys. zł. Nasz dział prawny zajmuje się tą sprawą, ponieważ stoimy na stanowisku, że rozporządzenie jest niezgodne z konstytucją. Zapewne jednak mandat będzie trzeba zapłacić, ale później będziemy się ubiegać przed sadem o odzyskanie pieniędzy.

Kontrole odwiedziły też wrocławską Zdrową Krowę.

– Z sanepidu i policji – precyzuje Grzegorz Binkowski. – Wiem, że policja skierowała do sądu wniosek o ukaranie. Jednak otwierając restaurację liczyłem się z takimi konsekwencjami. Dla mnie ważny jest fakt, że goście czują się u nas bezpiecznie i że nie spotkałem się z negatywnymi reakcjami na otwarcie lokalu.

Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
Tokyo Chessecake Bakery

Tokyo Chessecake Bakery

Cukiernie

Price icon 450 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł