Jak zarabiać na pączkach
Pączki robione w obecności klientów to specjalność Dobrej Pączkarni. Czy opłaca się inwestować w taki biznes?
W ofercie Dobrej Pączkarni (dawniej Stara Pączkarnia) jest ok. 80 rodzajów pączków. Można je obecnie kupić w około 50 punktach w całej Polsce.
– Tegoroczne lato okazało się dla nas bardzo dobre – mówi Jacek Kloc, franczyzodawca Dobrej Pączkarni. – Nasz punkty notowały rekordowe wyniki sprzedaży. Wiele osób spędziło urlopy w Polsce, co miało wpływ na obroty punktów w miejscowościach turystycznych. Ale także placówki w innych lokalizacjach miały najlepsze wyniki w historii.
Gdzie sprzedawać pączki?
Około 20 proc. punktów Dobrej Pączkarni działa sezonowo, głównie w nadmorskich kurortach. Reszta pracuje przez cały rok. Generalnie marka chce otwierać pączkarnie w miastach liczących powyżej 50 tys. mieszkańców.
– Przede wszystkim zależy nam na województwach, w których jeszcze nie ma naszych placówek, czyli lubuskim, podlaskim, opolskim, świętokrzyskim. Chcemy też zagęścić sieć w pasie górskim, bo na razie jesteśmy tam obecni tylko w Zakopanem – informuje Jacek Kloc.
Najlepsze lokalizacje dla pączkarni to ścisłe centra miast, okolice urzędów, skwery, deptaki – miejsca gdzie jest duży ruch pieszych. Lokal może być wolnostojący lub znajdować się w ciągu handlowym. Ważne, aby miał dużą witrynę, ponieważ cała produkcja pączków – od wyrabiania ciasta, przez formowanie po smażenie odbywa się w obecności klientów. Minimalna powierzchnia to 40 m2, a optymalna 60 m2. Franczyzodawca przygotowuje projekt technologiczny, zawierający całą linię produkcyjną.
Wydatki na inwestycję
Inwestycja w pączkarnię wynosi ok. 150 tys. zł. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci to 18 tys. zł. Franczyzobiorca nie musi zatrudniać doświadczonych cukierników.
– Zapewniamy szkolenia zarówno dla licencjobiorcy, jak i dla jego personelu – podkreśla Jacek Kloc. – Przeznaczamy na nie 150 godzin.
W zależności od wielkości sprzedaży, na jednej zmianie powinno pracować od trzech do sześciu pracowników.
Miesięczna opłata franczyzowa to 5 proc. od obrotu, plus 2 proc. na marketing. Franczyzodawca szacuje, że zwrot z inwestycji powinien nastąpić w ciągu roku.
– Choć bywa, że dzieje się to o wiele szybciej – dodaje Jacek Kloc. – Obecnie myślimy o wyjściu na rynki zagraniczne. Szukamy kandydatów, którzy zdecydowaliby się na uruchomienie pączkarni na licencji poza Polską.
WIZYTÓWKA DOBREJ PĄCZKARNI
Sieć punktów produkujących i sprzedających pączki.
- ok. 50 placówek
- kwota inwestycji ok.150 tys. zł
- opłata franczyzowa 5 proc. od obrotu, marketingowa 2 proc.
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
Tokyo Chessecake Bakery
Cukiernie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Subskrybuj magazyn pomysłów na biznes
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się...
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...


