Burgerownia z prawdziwego zdarzenia
Obroty lokali pod szyldem Krowa Mać Burgers robią wrażenie. Ile można zarobić, prowadząc burgerownię?
Pierwszy lokal pod szyldem Krowa Mać Burgers powstał ponad cztery lata temu.
– Radosław Janusz, założyciel marki, zdobywał doświadczenie jako kucharz w różnych krajach Europy – opowiada Mirosław Struzik, współwłaściciel marki Krowa Mać Burgers. – Po powrocie do kraju brakowało mu w Polsce dobrej jakości burgerów, zwłaszcza na lokalnym rynku, czyli w Jastrzębiu Zdroju. Zależało nam na tym, aby nasze burgery były przystępne cenowo, a zarazem smakowały tak, by chciało się do nich wracać jak najczęściej.
Burgerownia w wybranym formacie
Rok po pierwszej burgerowni marka otworzyła kolejny lokal, w Wodzisławiu Śląskim. Wkrótce pojawili się też pierwsi kandydaci na franczyzobiorców.
– To byli po prostu nasi klienci, którzy stwierdzili, że nigdzie nie jedli lepszych burgerów i że spodobała im się cała nasza koncepcja restauracji – mówi Mirosław Struzik.
Pierwszy lokal franczyzowy powstał pod koniec 2019 roku. Teraz działają dwa – w Częstochowie i Chrzanowie. Marka oferuje franczyzobiorcom trzy modele współpracy. W zależności od tego, który wybierzemy, kwota inwestycji zawiera się w widełkach od 150 do 300 tys. zł.
Pierwszy, najbardziej ekonomiczny model, to mały lokal nastawiony na obsługę take away.
– Generalnie we wszystkich naszych burgerowniach przynajmniej 50-60 proc. zamówień realizowanych jest w dostawie bądź na wynos – wyjaśnia franczyzodawca.
W tym modelu współpracy wystarczy lokal o powierzchni ok. 50 m2, w którym trzeba wygospodarować tylko kilka miejsc dla klientów, aby mieli gdzie poczekać na odbiór zamówienia.
Drugi model to standardowy lokal z salą konsumpcyjną, wielkości ok. 100 m2. Natomiast trzeci format to wolnostojący pawilon lub kontener. - Jest to także format całoroczny, z zimowym ogrzewanym ogródkiem – opisuje Mirosław Struzik. - Wszystkie lokale mają również ogródki letnie, które są wręcz wizytówką naszych burgerowni. Np. w Jastrzębiu Zdroju ogródek ma formę beach baru, z usypaną z piasku plażą.
Milion obrotów
W menu Krowa Mać Burgers jest kilkanaście rodzajów burgerów, sałatki, dodatki, napoje.
Sieć chce się rozwijać w miastach liczących od 30 tys. mieszkańców. Franczyzodawca gwarantuje szkolenia – najpierw kilkudniowe w lokalu własnym, a później w lokalu franczyzobiorcy.
– Dzięki sprawdzonym działaniom marketingowym centrali nowo otwierane burgerownie nie mogą narzekać na brak gości od samego otwarcia. Każdy nasz lokal był rentowny od pierwszego dnia – podkreśla Mirosław Struzik. – Każdy też w ubiegłym roku osiągnął obrót w wysokości 1 mln zł. Cieszymy się z tego, bo zależy nam na tym, aby nasi franczyzobiorcy otwierali z nami kolejne lokale.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 15 tys. zł netto, miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od obrotu netto.
Krowa Mać Burgers nie wymaga od kandydatów na franczyzobiorców doświadczenia w gastronomii. Mile widziana jest natomiast znajomość podstaw prowadzenia biznesu.
WIZYTÓWKA KROWA MAĆ BURGERS
Sieć burgerowni.
- 2 lokale własne, 2 franczyzowe
- kwota inwestycji 150-300 tys. zł
- opłata wstępna 15 tys. zł netto
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Żabka
Sklepy typu convenience
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...

