Otwieramy włoską restaurację
Comparello Bello to restauracyjny biznes na włoskiej licencji. Marka szuka partnera w Polsce.
Comparello Bello restauracja z włoskim rodowodem. Jak mówią jej twórcy, łączy tradycję z nowoczesnością. Firma powstała w 2013 roku z inicjatywy trzech młodych Sycylijczyków. W ciągu kilkuletniej działalności dwóch lokali własnych w Messynie oraz jednego franczyzowego w Palermo, koncept wykazał rentowność i zyskał popularność zarówno wśród miejscowych klientów, jak i turystów.
– W potocznym języku młodych Sycylijczyków „comparello” oznacza wezwanie do więzi, która ma swoje korzenie w tradycji sycylijskiej – mówi Claudio D’Agata, pomysłodawca i współwłaściciel marki Comparello Bello. – Dla Comparello Bello tradycja oznacza wspólne spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy stole. Tradycją jest również znakomita żywność, wina i piwa produkowane na Sycylii przez najlepszych lokalnych dostawców.
Claudio D’Agata dodaje, że nowoczesność to w wydaniu jego firmy wykorzystanie najnowszych narzędzi marketingu i social mediów oraz zaadaptowanie popularnych platform umożliwiających klientom składanie zamówień online. Koncept adresuje swoją ofertę do różnych grup klientów. Restauracja serwuje śniadania, lunche biznesowe, aperitify i kolacje. Jest również miejscem wieczornych spotkań przy winie i piwie.
Twórcy firmy postanowili rozwijać koncept międzynarodowo. Pierwszym krajem poza terytorium Włoch, w którym mają powstać restauracje Comparello Bello, jest Polska.
– Wierzymy, że Polska ma w swoim DNA idealne połączenie tradycji i nowoczesności, którą Comparello Bello wyraża w swojej istocie – mówi Claudio D’Agata. – Polacy kochają Włochy, ich jedzenie oraz kulturę. Właśnie dlatego międzynarodową ekspansję chcemy zacząć od Polski.
W pierwszym etapie współpracy z polskim partnerem powinna powstać pilotażowa restauracja w Warszawie. W drugim franczyzobiorca powinien skupić się poszukiwaniu lokalizacji pod restauracje w Krakowie, Łodzi, we Wrocławiu, w Poznaniu, Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Katowicach. W dalszej kolejności celem powinny być pozostałe miasta powyżej 100 tys. mieszkańców. Właściciel firmy zaznacza, że mogą to być zarówno własne restauracje licencjobiorcy, jak i lokale otwarte na zasadzie subfranczyzy udzielonej kolejnym franczyzobiorcom.
Idealna lokalizacja na restaurację Comparello Bello to lokal o powierzchni 150-200 m2 położony w centrum miasta (przy ulicy lub w centrum handlowym). Sprawdzają się również lokalizacje w dzielnicach turystycznych, biurowych lub w okolicach wyższych uczelni. Nieruchomość powinna też posiadać teren zewnętrzny (miejsce na ogródek). Sala konsumpcyjna najlepiej jeśli będzie miała regularny układ z dużą otwartą przestrzenią (bez ścianek działowych). Franczyzodawca zakłada około 100 miejsc wewnątrz restauracji oraz 50 miejsc na zewnątrz.
Instrukcja obsługi
Wysokość inwestycji w restaurację Comparello Bello zależy od rodzaju lokalu, którym dysponuje franczyzobiorca. Jeśli będzie to lokal, w którym działa już restauracja pizzeria, koszty będą nieco niższe, ze względu na mniejszy zakres robót budowlanych oraz instalatorskich (100-150 tys. euro). Jeśli lokal franczyzobiorcy nie będzie wyposażony w żadną infrastrukturę gastronomiczną, koszt inwestycji wzrośnie do 150-200 tys. euro.
Przyszłemu masterlicencjobiorcy Comparello Bello przygotuje projekt restauracji wraz ze specyfikacją niezbędnego sprzętu, którego część będzie mógł zamówić we Włoszech. Na wyposażeniu restauracyjnej kuchni będą musiały znaleźć się m.in.: lodówki i zamrażarki, kuchnia gazowa, piec do pizzy, grille, frytkownica, maszyna do lodów, sprzęt do makaronu, maszynka do mielenia mięsa, krajalnica, mikser, płyta grzewcza i chłodnicza etc. Istotną część kosztów będzie również stanowić wyposażenie sali konsumpcyjnej i baru, m.in.: meble, dwunastometrowa lada, chłodziarki, kostkarka do lodu, ekspres do kawy, dystrybutor piwa, stanowisko do koktajli etc.
Włoski franczyzodawca zapewni polskiemu partnerowi szkolenie w Messynie (lub w Polsce) z włoskimi szefami kuchni, pizzerami i kierownikami sal. Pomoże też przygotować menu, które trafi w gusta polskich klientów, oraz dostarczy oprogramowanie do zarządzania restauracją.
Warszawa jak Messyna?
Włoski franczyzodawca nie oczekuje opłaty wstępnej. Opłata franczyzowa naliczana co dwa miesiące, wyniesie 4 proc. od obrotu przez pierwsze dwa lata. Od trzeciego roku wzrośnie do 5 proc. Do najważniejszych bieżących wydatków franczyzobiorcy będzie należeć zakup surowców (część będzie sprowadzana z Włoch). Ten element może pochłonąć 35-40 proc. przychodów i w pierwszym roku szacowany jest na ponad 21 tys. euro miesięcznie. Niewiele mniej w pozycjach kosztowych franczyzobiorcy Comparello Bello zajmą wynagrodzenia pracowników (kucharze, kelnerzy, menedżer) – biznesplan zakłada zatrudnienie siedmiu osób na pełen etat w pierwszym roku działalności. Ich miesięczne wynagrodzenia będą kosztować franczyzobiorcę około 19,2 tys. euro. Po dwóch latach biznes powinien rozwinąć się na tyle, że franczyzobiorca będzie musiał zatrudnić kolejne trzy osoby.
Model biznesowy zakłada, że największy dochód restauracja osiąga na sprzedaży piwa i koktajli, hamburgerów i jedzenia z grilla oraz pizzy i kanapek. Przychody lokalu franczyzowego wahają się od 640 tys. euro w pierwszym roku działalności do nieco ponad miliona euro w trzecim roku. Franczyzodawca zakłada, że w szóstym roku działalności przychody franczyzobiorcy powinny sięgnąć 1,2 mln euro. Z doświadczeń włoskich lokali w Messynie i Palermo wynika, że przychody restauracji są stabilne i nie wykazują istotnej sezonowości, ale z niewielkimi wzrostami na wiosnę i w okresie świątecznym. Organizator systemu zaznacza jednak, że ten element jest ściśle związany z lokalizacją.
W pierwszym roku działalności operacyjnej franczyzobiorca Comparello Bello może liczyć równowagę między kosztami a przychodami i jedynie symboliczny zysk w wysokości około 3 tys. euro (rocznie). Jednak już w drugim roku ma szansę wypracować miesięczny zysk w wysokości blisko 5 tys. euro, zaś w trzecim nieco ponad 10,5 tys. euro.
Otwieramy restaurację Comparello Bello
KOSZTY INWESTYCYJNE
- Pełne umeblowanie i wyposażenie lokalu: 125 tys. euro
- Adaptacja lokalu: 55 tys. euro
- Opłata wstępna: brak
- Koszt wynajmu na okres adaptacji: 20 tys. euro
RAZEM: ok. 200 tys. euro
KOSZTY MIESIĘCZNE (w pierwszym roku działalności)
- Koszt zakupu towaru: 21,4 tys. euro
- Wynagrodzenia pracowników: 19,2 tys. euro
- Wynajem lokalu: 3,2 tys. euro
- Amortyzacja inwestycji: 2,7 tys. euro
- Media: 1,8 tys. euro
- Utylizacja odpadów: 420 euro
- Ubezpieczenie: 250 euro
- Reklama i promocja: 1250 euro
- Opłaty franczyzowe: 2,1 tys. euro
- Inne: 660 euro
RAZEM: 53,2 tys. euro
KOSZTY MIESIĘCZNE (w drugim roku działalności)
60 tys. euro
KOSZTY MIESIĘCZNE (w trzecim roku działalności)
73 tys. euro
ŚREDNIE SPODZIEWANE PRZYCHODY MIESIĘCZNE
W pierwszym roku: 53,45 tys. euro
W drugim roku: 66,8 tys. euro
W trzecim roku: 83,5 tys. euro
ŚREDNI MIESIĘCZNY DOCHÓD PRZED OPODATKOWANIEM
W pierwszym roku: 254 euro
W drugim roku: 5,2 tys. euro
W trzecim roku: 10,6 tys. euro
Kalkulacja została przygotowana na podstawie danych z restauracji w Messynie. Centrala firmy Comparello Bello zakłada, że koszty w największych miastach Polski mogą być podobne lub nieznacznie niższe.
ZOBACZ W KATALOGU
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Żabka
Sklepy typu convenience
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...


