Otwieramy włoską restaurację

Optymalne miejsce
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Comparello Bello restauracja z włoskim rodowodem. Jak mówią jej twórcy, łączy tradycję z nowoczesnością. Firma powstała w 2013 roku z inicjatywy trzech młodych Sycylijczyków. W ciągu kilkuletniej działalności dwóch lokali własnych w Messynie oraz jednego franczyzowego w Palermo, koncept wykazał rentowność i zyskał popularność zarówno wśród miejscowych klientów, jak i turystów. 

– W potocznym języku młodych Sycylijczyków „comparello” oznacza wezwanie do więzi, która ma swoje korzenie w tradycji sycylijskiej – mówi Claudio D’Agata, pomysłodawca i współwłaściciel marki Comparello Bello. – Dla Comparello Bello tradycja oznacza wspólne spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy stole. Tradycją jest również znakomita żywność, wina i piwa produkowane na Sycylii przez najlepszych lokalnych dostawców. 

Claudio D’Agata dodaje, że nowoczesność to w wydaniu jego firmy wykorzystanie najnowszych narzędzi marketingu i social mediów oraz zaadaptowanie popularnych platform umożliwiających klientom składanie zamówień online. Koncept adresuje swoją ofertę do różnych grup klientów. Restauracja serwuje śniadania, lunche biznesowe, aperitify i kolacje. Jest również miejscem wieczornych spotkań przy winie i piwie. 
Twórcy firmy postanowili rozwijać koncept międzynarodowo. Pierwszym krajem poza terytorium Włoch, w którym mają powstać restauracje Comparello Bello, jest Polska.

– Wierzymy, że Polska ma w swoim DNA idealne połączenie tradycji i nowoczesności, którą Comparello Bello wyraża w swojej istocie – mówi Claudio D’Agata. – Polacy kochają Włochy, ich jedzenie oraz kulturę. Właśnie dlatego międzynarodową ekspansję chcemy zacząć od Polski. 
W pierwszym etapie współpracy z polskim partnerem powinna powstać pilotażowa restauracja w Warszawie. W drugim franczyzobiorca powinien skupić się poszukiwaniu lokalizacji pod restauracje w Krakowie, Łodzi, we Wrocławiu, w Poznaniu, Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Katowicach. W dalszej kolejności celem powinny być pozostałe miasta powyżej 100 tys. mieszkańców. Właściciel firmy zaznacza, że mogą to być zarówno własne restauracje licencjobiorcy, jak i lokale otwarte na zasadzie subfranczyzy udzielonej kolejnym franczyzobiorcom.

Idealna lokalizacja na restaurację Comparello Bello to lokal o powierzchni 150-200 m2 położony w centrum miasta (przy ulicy lub w centrum handlowym). Sprawdzają się również lokalizacje w dzielnicach turystycznych, biurowych lub w okolicach wyższych uczelni. Nieruchomość powinna też posiadać teren zewnętrzny (miejsce na ogródek). Sala konsumpcyjna najlepiej jeśli będzie miała regularny układ z dużą otwartą przestrzenią (bez ścianek działowych). Franczyzodawca zakłada około 100 miejsc wewnątrz restauracji oraz 50 miejsc na zewnątrz. 

Instrukcja obsługi

Wysokość inwestycji w restaurację Comparello Bello zależy od rodzaju lokalu, którym dysponuje franczyzobiorca. Jeśli będzie to lokal, w którym działa już restauracja pizzeria, koszty będą nieco niższe, ze względu na mniejszy zakres robót budowlanych oraz instalatorskich (100-150 tys. euro). Jeśli lokal franczyzobiorcy nie będzie wyposażony w żadną infrastrukturę gastronomiczną, koszt inwestycji wzrośnie do 150-200 tys. euro. 

Przyszłemu masterlicencjobiorcy Comparello Bello przygotuje projekt restauracji wraz ze specyfikacją niezbędnego sprzętu, którego część będzie mógł zamówić we Włoszech. Na wyposażeniu restauracyjnej kuchni będą musiały znaleźć się m.in.: lodówki i zamrażarki, kuchnia gazowa, piec do pizzy, grille, frytkownica, maszyna do lodów, sprzęt do makaronu, maszynka do mielenia mięsa, krajalnica, mikser, płyta grzewcza i chłodnicza etc. Istotną część kosztów będzie również stanowić wyposażenie sali konsumpcyjnej i baru, m.in.: meble, dwunastometrowa lada, chłodziarki, kostkarka do lodu, ekspres do kawy, dystrybutor piwa, stanowisko do koktajli etc. 

Włoski franczyzodawca zapewni polskiemu partnerowi szkolenie w Messynie (lub w Polsce) z włoskimi szefami kuchni, pizzerami i kierownikami sal. Pomoże też przygotować menu, które trafi w gusta polskich klientów, oraz dostarczy oprogramowanie do zarządzania restauracją. 

Warszawa jak Messyna?

Włoski franczyzodawca nie oczekuje opłaty wstępnej. Opłata franczyzowa naliczana co dwa miesiące, wyniesie 4 proc. od obrotu przez pierwsze dwa lata. Od trzeciego roku wzrośnie do 5 proc. Do najważniejszych bieżących wydatków franczyzobiorcy będzie należeć zakup surowców (część będzie sprowadzana z Włoch). Ten element może pochłonąć 35-40 proc. przychodów i w pierwszym roku szacowany jest na ponad 21 tys. euro miesięcznie. Niewiele mniej w pozycjach kosztowych franczyzobiorcy Comparello Bello zajmą wynagrodzenia pracowników (kucharze, kelnerzy, menedżer) – biznesplan zakłada zatrudnienie siedmiu osób na pełen etat w pierwszym roku działalności. Ich miesięczne wynagrodzenia będą kosztować franczyzobiorcę około 19,2 tys. euro. Po dwóch latach biznes powinien rozwinąć się na tyle, że franczyzobiorca będzie musiał zatrudnić kolejne trzy osoby. 

Model biznesowy zakłada, że największy dochód restauracja osiąga na sprzedaży piwa i koktajli, hamburgerów i jedzenia z grilla oraz pizzy i kanapek. Przychody lokalu franczyzowego wahają się od 640 tys. euro w pierwszym roku działalności do nieco ponad miliona euro w trzecim roku. Franczyzodawca zakłada, że w szóstym roku działalności przychody franczyzobiorcy powinny sięgnąć 1,2 mln euro. Z doświadczeń włoskich lokali w Messynie i Palermo wynika, że przychody restauracji są stabilne i nie wykazują istotnej sezonowości, ale z niewielkimi wzrostami na wiosnę i w okresie świątecznym. Organizator systemu zaznacza jednak, że ten element jest ściśle związany z lokalizacją. 

W pierwszym roku działalności operacyjnej franczyzobiorca Comparello Bello może liczyć równowagę między kosztami a przychodami i jedynie symboliczny zysk w wysokości około 3 tys. euro (rocznie). Jednak już w drugim roku ma szansę wypracować miesięczny zysk w wysokości blisko 5 tys. euro, zaś w trzecim nieco ponad 10,5 tys. euro.

 

Otwieramy restaurację Comparello Bello

KOSZTY INWESTYCYJNE

  • Pełne umeblowanie i wyposażenie lokalu: 125 tys. euro
  • Adaptacja lokalu: 55 tys. euro
  • Opłata wstępna: brak
  • Koszt wynajmu na okres adaptacji: 20 tys. euro

RAZEM: ok. 200 tys. euro


KOSZTY MIESIĘCZNE (w pierwszym roku działalności)

  • Koszt zakupu towaru: 21,4 tys. euro
  • Wynagrodzenia pracowników: 19,2 tys. euro
  • Wynajem lokalu: 3,2 tys. euro
  • Amortyzacja inwestycji: 2,7 tys. euro
  • Media: 1,8 tys. euro
  • Utylizacja odpadów: 420 euro
  • Ubezpieczenie: 250 euro
  • Reklama i promocja: 1250 euro
  • Opłaty franczyzowe: 2,1 tys. euro
  • Inne: 660 euro

RAZEM: 53,2 tys. euro

KOSZTY MIESIĘCZNE (w drugim roku działalności)
60 tys. euro
 
KOSZTY MIESIĘCZNE (w trzecim roku działalności)
73 tys. euro

ŚREDNIE SPODZIEWANE PRZYCHODY MIESIĘCZNE
W pierwszym roku: 53,45 tys. euro
W drugim roku: 66,8 tys. euro
W trzecim roku: 83,5 tys. euro
 
ŚREDNI MIESIĘCZNY DOCHÓD PRZED OPODATKOWANIEM
W pierwszym roku: 254 euro
W drugim roku: 5,2 tys. euro
W trzecim roku: 10,6 tys. euro

Kalkulacja została przygotowana na podstawie danych z restauracji w Messynie. Centrala firmy Comparello Bello zakłada, że koszty w największych miastach Polski mogą być podobne lub nieznacznie niższe.

Marcin Kaleta
Autor
Marcin Kaleta
doradca we franczyzie

ZOBACZ W KATALOGU

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł