Czas na catering

– Cateringi dietetyczne na rynku rosną jak grzyby po deszczu. Nie wszystkie mogą się jednak pochwalić dobrą jakością – mówi Aneta Jaremkowska, właścicielka Fit & Food Catering.
Jak dzisiaj działa się na rynku cateringu dietetycznego?
Catering dietetyczny cieszy się dużą popularnością w ostatnim czasie. Na rynku pojawia się mnóstwo tego typu działalności. Kiedy otwieraliśmy swoją firmę siedem lat temu, w Opolu działały trzy cateringi. Teraz jest ich 29. Mam wrażenie, że wciąż ludziom się wydaje, że taki biznes to łatwa sprawa. Tymczasem dobry catering wymaga sporo zaangażowania, inwestycji i musi też odpowiednio kosztować. Cateringi, które sprzedają za 20 zł pięć posiłków nie są najlepszej jakości i psują rynek. Klienci w takiej cenie mogą liczyć na słabej jakości jedzenie i w ten sposób zniechęcają się do cateringów. My stawiamy na świeżość i dobrą jakość. Wszystkie nasze posiłki przygotowujemy sami, a potem pakujemy ręcznie. To nie jest masowa produkcja.
Jak obecna sytuacja na rynku wpływa na pani biznes?
Mocno odczuwamy wzrost cen. Stawki, które dzisiaj musimy płacić za żywność, są potężne. Żywność jest bardzo droga. W ostatnim czasie porównywaliśmy ceny poszczególnych produktów z czerwca 2021 roku i grudnia tego samego roku. To raptem sześć miesięcy a różnice są diametralne i wynoszą kilkadziesiąt procent. Jednocześnie my nie możemy podnieść drastycznie cen naszego cateringu, bo klienci klienci przestaną go kupować. Mamy stałych klientów, którzy jedzą z nami od 6-7 lat, czyli praktycznie odkąd działamy na rynku.
Musieliśmy jednak podnieść ceny, bo biznes byłby dla nas nierentowny. One wzrosły o około 15 proc. Nie wiemy jednak, co będzie dalej. Na przełomie marca i kwietnia ponownie musimy wszystko przeliczyć.
Czy Fit & Food odczuwa skutki pandemii?
W lipcu 2020 roku otworzyłam potężną, działającą na 300 m2 restaurację w centrum wystawienniczo-kongresowym. Ale nie zdążyłam się nią nacieszyć, bo już w październiku tego samego roku rząd zdecydował, że w tym miejscu powstanie szpital tymczasowy. Została nam tylko kuchnia, w której wciąż przygotowujemy nasz catering Fit & Food. Szpital wciąż działa i dzisiaj może się pochwalić najlepszym wyżywieniem w całym Opolu, ponieważ gotujemy także dla jego pacjentów. Nie jest to jedzenie szpitalne. Do tego szpitala trafiają często starsze osoby, które niektóre rzeczy, oferowane w naszym menu, jedzą po raz pierwszy w życiu.
Jak się rozwija wasza franczyza?
Mamy jedną franczyzobiorczynię, w Rybniku. Docelowo chcemy mieć przynajmniej 15 oddziałów w całym kraju. Nie muszą znajdować się wyłącznie w miastach wojewódzkich, wszystko zależy od lokalnego rynku. Można uruchomić tylko działalność cateringową, albo połączyć ją z prowadzeniem bistro. Jesteśmy też otwarci na współpracę z przedsiębiorcami, którzy np. prowadzą własne lokale gastronomiczne i chcą poszerzyć działalność o catering dietetyczny.
Ile trzeba zainwestować we współpracę z Fit & Food? Czy franczyzobiorcy długo muszą czekać na zwrot z inwestycji?
Aby otworzyć biznes pod szyldem Fit & Food trzeba mieć odpowiednie zaplecze kuchenne. Przyda się też otwartą głowa i chęć do pracy. Przygotowanie kuchni na potrzeby cateringu to wydatek min. 85 tys. zł (w przypadku lokalu już przystosowanego do potrzeb gastronomii). Jeżeli chcemy uruchomić także bistro, kwota inwestycji rośnie o 30-40 tys. zł. W przypadku samego cateringu opłata wstępna wynosi 23 tys. zł netto. Jeśli chcemy połączyć go z bistro, wzrasta do 32 tys. zł netto. Zwrot z inwestycji trwa około pół roku.
WIZYTÓWKA FIT & FOOD CATERING
Firma zajmująca się cateringiem dietetycznym.
- 1 placówka własna
- 1 placówka franczyzowa
- kwota inwestycji min. 85 tys. zł
ZOBACZ W KATALOGU

AgencjaTlumaczen.pl

Auto Gamma

Break & Wash

Car for You

Centrum Relaksu i Walki ze Stresem ODLOT

Citybox24.pl – Magazyny samoobsługowe

Czyste Powietrze

epaka.pl

Extra Services

Fashion Laundromat

Fundacja Fotowoltaiki i termomodernizacje

Furgonetka Punkt

Kobieta i Rozwód
Centrum rozwodowe

Mail Boxes Etc.

Mazfor

Museum of Senses

Orange Energia

Pralnia EBS

Qjob

Quick Ride

Rentabox24

Ship Center

Speed Queen

Upadłości - Ekspert

Wynajmij Dostawczaka
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA

Alior Bank Partner
Placówki bankowe

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Willisch
Lodziarnie

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...
Dowiedz się więcej
Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...
Dowiedz się więcej
Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.
Dowiedz się więcej
Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...
Dowiedz się więcej