Czas na catering

– Cateringi dietetyczne na rynku rosną jak grzyby po deszczu. Nie wszystkie mogą się jednak pochwalić dobrą jakością – mówi Aneta Jaremkowska, właścicielka Fit & Food Catering.
In this article you will learn
- Young Engineers inspires children aged 4–15 to explore engineering through fun, hands-on activities like LEGO and Algobrix coding.
- Operating in 50+ countries, it has gained global recognition and achieved milestones like a Guinness World Record.
- Franchisees receive extensive training, marketing support, and flexible opportunities to run educational programs.
- The franchise requires a $6,000–$35,000 investment, strong interpersonal skills, and a passion for working with kids.
Jak dzisiaj działa się na rynku cateringu dietetycznego?
Catering dietetyczny cieszy się dużą popularnością w ostatnim czasie. Na rynku pojawia się mnóstwo tego typu działalności. Kiedy otwieraliśmy swoją firmę siedem lat temu, w Opolu działały trzy cateringi. Teraz jest ich 29. Mam wrażenie, że wciąż ludziom się wydaje, że taki biznes to łatwa sprawa. Tymczasem dobry catering wymaga sporo zaangażowania, inwestycji i musi też odpowiednio kosztować. Cateringi, które sprzedają za 20 zł pięć posiłków nie są najlepszej jakości i psują rynek. Klienci w takiej cenie mogą liczyć na słabej jakości jedzenie i w ten sposób zniechęcają się do cateringów. My stawiamy na świeżość i dobrą jakość. Wszystkie nasze posiłki przygotowujemy sami, a potem pakujemy ręcznie. To nie jest masowa produkcja.
Jak obecna sytuacja na rynku wpływa na pani biznes?
Mocno odczuwamy wzrost cen. Stawki, które dzisiaj musimy płacić za żywność, są potężne. Żywność jest bardzo droga. W ostatnim czasie porównywaliśmy ceny poszczególnych produktów z czerwca 2021 roku i grudnia tego samego roku. To raptem sześć miesięcy a różnice są diametralne i wynoszą kilkadziesiąt procent. Jednocześnie my nie możemy podnieść drastycznie cen naszego cateringu, bo klienci klienci przestaną go kupować. Mamy stałych klientów, którzy jedzą z nami od 6-7 lat, czyli praktycznie odkąd działamy na rynku.
Musieliśmy jednak podnieść ceny, bo biznes byłby dla nas nierentowny. One wzrosły o około 15 proc. Nie wiemy jednak, co będzie dalej. Na przełomie marca i kwietnia ponownie musimy wszystko przeliczyć.
Czy Fit & Food odczuwa skutki pandemii?
W lipcu 2020 roku otworzyłam potężną, działającą na 300 m2 restaurację w centrum wystawienniczo-kongresowym. Ale nie zdążyłam się nią nacieszyć, bo już w październiku tego samego roku rząd zdecydował, że w tym miejscu powstanie szpital tymczasowy. Została nam tylko kuchnia, w której wciąż przygotowujemy nasz catering Fit & Food. Szpital wciąż działa i dzisiaj może się pochwalić najlepszym wyżywieniem w całym Opolu, ponieważ gotujemy także dla jego pacjentów. Nie jest to jedzenie szpitalne. Do tego szpitala trafiają często starsze osoby, które niektóre rzeczy, oferowane w naszym menu, jedzą po raz pierwszy w życiu.
Jak się rozwija wasza franczyza?
Mamy jedną franczyzobiorczynię, w Rybniku. Docelowo chcemy mieć przynajmniej 15 oddziałów w całym kraju. Nie muszą znajdować się wyłącznie w miastach wojewódzkich, wszystko zależy od lokalnego rynku. Można uruchomić tylko działalność cateringową, albo połączyć ją z prowadzeniem bistro. Jesteśmy też otwarci na współpracę z przedsiębiorcami, którzy np. prowadzą własne lokale gastronomiczne i chcą poszerzyć działalność o catering dietetyczny.
Ile trzeba zainwestować we współpracę z Fit & Food? Czy franczyzobiorcy długo muszą czekać na zwrot z inwestycji?
Aby otworzyć biznes pod szyldem Fit & Food trzeba mieć odpowiednie zaplecze kuchenne. Przyda się też otwartą głowa i chęć do pracy. Przygotowanie kuchni na potrzeby cateringu to wydatek min. 85 tys. zł (w przypadku lokalu już przystosowanego do potrzeb gastronomii). Jeżeli chcemy uruchomić także bistro, kwota inwestycji rośnie o 30-40 tys. zł. W przypadku samego cateringu opłata wstępna wynosi 23 tys. zł netto. Jeśli chcemy połączyć go z bistro, wzrasta do 32 tys. zł netto. Zwrot z inwestycji trwa około pół roku.
WIZYTÓWKA FIT & FOOD CATERING
Firma zajmująca się cateringiem dietetycznym.
- 1 placówka własna
- 1 placówka franczyzowa
- kwota inwestycji min. 85 tys. zł
Main conclusions
- Young Engineers addresses the growing demand for engineering skills by fostering curiosity and passion for the subject among children through innovative, hands-on educational programs.
- The franchise offers a unique business opportunity with strong global recognition, extensive support, and flexible work options for individuals passionate about education and engineering.
- With low initial investment and diversified revenue streams, Young Engineers is well-suited for franchisees who enjoy working with children and have strong communication and management skills.
- Young Engineers combines education and entertainment to prepare children for future workforce challenges while providing franchisees with a scalable and impactful business model.
See in catalogue

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Featured franchises

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
News

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...