Licencja na piekarnię
Dorota Fliegel porzuciła branżę mięsną i została franczyzobiorczynią Piekarni Oskroba. Czy nie żałuje swojej decyzji?
Dorota Fliegel od lat jest związana z handlem. Najpierw pracowała w firmie z branży mięsnej - zaczynała jako sprzedawca, później była kierownikiem sklepu, opiekunem sklepów firmowych.
– Moja firma nawiązała współpracę z Oskrobą. Otwieraliśmy sklepy, w których były stoiska z pieczywem – opowiada Dorota Fliegel. – Obserwowałam więc z bliska rozwój sieci Oskroba. Widziałam, że marka jest rozpoznawalna, że do stoisk ustawiają się kolejki klientów.
W pewnej chwili nasza rozmówczyni – jak sama to określa – znalazła się na życiowym zakręcie. Odeszła z dotychczasowej pracy.
– I od razu skierowałam się do Oskroby z pytaniem, czy mogę zacząć szukać lokalu na sklep pod ich szyldem – uśmiecha się Dorota Fliegel. – Od razu też dostałam zgodę.
Pierwszy sklep otworzyła w 2009 r. w Warce.
– To były czasy, kiedy na rynku brakowało lokali usługowych – wspomina franczyzobiorczyni. – Brało się, co było, drogo, a i tak każdy się cieszył. Ale akurat w Warce ludzie czekali na sklep Oskroby.
Siedem miesięcy później Dorota Fliegel otworzyła drugi sklep, tym razem w Grójcu, a po ośmiu latach kolejny, znów w Warce. Dziś zatrudnia dziewięciu etatowych pracowników, plus dwie osoby na umowę zlecenie.
Biznes wart zainteresowania
Cała sieć piekarni Oskroba liczy obecnie ok. 250 sklepów. Jeśli chodzi o rozwój franczyzy indywidualnej, powstają one głównie w województwie mazowieckim, w zasięgu centralnej piekarni, z której codziennie dojeżdża do nich świeże pieczywo i inne wypieki oraz tzw. półzapieki, czyli produkty głęboko mrożone, dopiekane na miejscu. W innych rejonach, jak np. w okolicach Lublina czy Łodzi, funkcjonują na zasadzie multifranczyzy, z własnym systemem dostaw.
Paweł Małaszuk, menadżer ds. rozwoju sieci Oskroba przyznaje, że panująca na rynku sytuacja, związana z pandemią, rosnącą inflacją czy obecną sytuacją na Ukrainie ma wpływ na tempo rozwoju sieci oraz nastawienie ludzi do przedsiębiorczości.
– Ale jeśli już ktoś zrobi pierwszy krok i skontaktuje się z nami, szybko przekonuje się, że w ten biznes warto zainwestować – zapewnia Paweł Małaszuk.
Piekarnia Oskroba nie ma wobec kandydatów na franczyzobiorców wymagań związanych z doświadczeniem branżowym. Franczyzobiorca powinien jednak osobiście angażować się w prowadzenie biznesu.
– Powinien znać codzienną pracę swojego sklepu, stawać za ladą, znać klientów – podkreśla Paweł Małaszuk. – Jeśli nie zna się bieżących problemów firmy, to trudno później je rozwiązać. Wiadomo, że jednocześnie franczyzobiorca będzie też menadżerem, kadrowcem, logistykiem.
Inwestycja w piekarnię
Dorota Fliegel cały czas pracuje za ladą.
– Inaczej sobie tego nie wyobrażam. Zresztą pracownicy chodzą na urlopy, zwolnienia, a ja zawsze jestem „na podmianę” – mówi franczyzobiorczyni. – Cały czas się dokształcam, podobnie jak moi pracownicy, bo ludzie mają dziś różne diety, wykluczenia żywieniowe i chcą znać skład produktów i ich wpływ na zdrowie. Jeśli dziś nie umiem odpowiedzieć na jakieś pytanie, to na pewno na jutro poznam tę odpowiedź. Trzeba dbać o zadowolenie klientów, wysoką jakość sprzedawanych produktów. Wiadomo, jaka jest zasada: zadowolony klient o swoim zadowoleniu nie będzie nikomu opowiadał, ale będzie wracał regularnie na zakupy. Za to jeden niezadowolony opowie o tym wszystkim dookoła.
Sklep Oskroba najlepiej otworzyć oczywiście w miejscu o dużej przepustowości ludzi. Franczyzodawca nie stawia ograniczeń jeśli chodzi o wielkość miejscowości. Potrzebny jest lokal o powierzchni min. 50-70 m2. Środki potrzebne na inwestycję franczyzodawca szacuje na 30-50 tys. zł.
– Inwestycja w sam lokal nie jest duża, choć oczywiście zależy to od jego stanu wyjściowego – podkreśla Paweł Małaszuk. – Podpowiadamy, co warto wykorzystać, a co trzeba jednak zmienić. Bywa, że wystarczy tylko przemalować lokal. Większość wyposażenia zapewnia centrala. Dajemy m.in. projekt lokalu, meble, lady, piece, elementy dekoracyjne. Staramy się uwzględniać też preferencje franczyzobiorcy planując wnętrze.
Jednorazowa opłata licencyjna wynosi 12 tys. zł. Nie ma opłat miesięcznych. Franczyzobiorcy zarabiają na marży od sprzedaży.
– Przekazujemy franczyzobiorcom wykresy i statystyki odnośnie możliwości uzyskania rentowności, analizujemy potencjał każdej lokalizacji – wylicza Paweł Małaszuk. – Czas oczekiwania na rentowność może być różny, w zależności m.in. od strumienia ruchu, upodobań lokalnych klientów. Uczymy, jak dbać o klientów, jak zwiększać koszyk zakupowy. Gwarantujemy szkolenia zarówno dla franczyzobiorcy, jak i dla jego pracowników. Organizujemy uroczyste otwarcie sklepu. Każdy franczyzobiorca ma opiekuna, z którym może się na bieżąco kontaktować.
WIZYTÓWKA PIEKARNI OSKROBA
Sieć sklepów z pieczywem.
ok. 250 placówek
opłata wstępna 12 tys. zł
inwestycja 30-50 tys. zł
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Inne koncepty z branży art. spożywcze i FMCG
Al.Capone
Sklepy z alkoholem
Ale Animale Polskie Sklepy Zoologiczne
Sklepy zoologiczne
Auchan
Sklepy spożywcze
Candy Pop
Sklepy ze słodyczami i przekąskami
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Chorten
Sklepy spożywcze
Czas na Herbatę
Sklepy z herbatą i akcesoriami
Delikatesy Centrum
Supermarkety spożywcze
Duży Ben Market Alkoholowy
Sklepy z alkoholem
Husse
Karma i produkty dla psów i kotów
Intermarché (Grupa Muszkieterów)
Supermarkety spożywcze
Mistrz Piekarz
Przyczepy z pieczywem
Pierrot Woda Źródlana
Dystrybucja wody i napojów
Piko24
Sklepy autonomiczne
Polska Sieć Handlowa Lewiatan
Sklepy spożywcze
Stokrotka
Supermarkety spożywcze
Unikat Woda i Napoje
Dystrybucja wody i napojów
Żabka
Sklepy typu convenience
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.


