Jak zarobić na bąbelkach
Franczyzodawca BubBu Bubble Tea zapewnia, że to koncept wysokomarżowy i niewymagający od franczyzobiorcy dużych nakładów pracy.
Bubble tea rozgościła się na polskim rynku. Multi Ice Group, franczyzodawca takich marek jak Lody Bonano czy u Lodziarzy postanowił wykorzystać ten trend i wprowadza na rynek koncept z bubble tea w roli głównej.
– Bubble tea to niezwykle modny, pożądany produkt – uzasadnia Sylwia Ramotowska, opiekun marki BuBu Bubble Tea. – Trend związany z napojami zawierającymi w sobie kuleczki tapioki przyszedł do nas z Tajwanu i szybko zyskał popularność na Zachodzie. W Polsce zaczął wchodzić do menu lokali gastronomicznych, ale my postanowiliśmy uczynić z niego podstawę samodzielnego biznesu, ponieważ widzimy tu ogromny potencjał. Bąbelkowe herbaty są oryginalne i ciekawe, a w sezonie wakacyjnym stanowią alternatywę dla lodów. Dodatkowo BubBu Bubble Tea to koncept wysokomarżowy i niewymagający od franczyzobiorcy dużych nakładów pracy.
Różne formaty i lokalizacje
Oferta punktów BuBu Bubble Tea obejmuje bąbelkowe herbaty z dodatkiem tapioki, czyli tzw. molekularnego kawioru czy inaczej poppingów – delikatnych kuleczek, które pękają w ustach uwalniając smak. Bubble tea podawana jest w wysokich kubeczkach z szeroką słomką. Napój dostępny jest w różnych wariantach: owocowym, mlecznym, w wersji premium (taro i macha) oraz kawowej. W menu punktów są też kawy z ekspresu.
– Nasi klienci docelowi to osoby w każdym wieku – od dzieci, przez młodzież, po dorosłych. Ale w głównej mierze skupiamy się na młodszych gościach, którym picie bąbelkowych herbat przynosi mnóstwo frajdy – wyjaśnia Sylwia Ramotowska.
Franczyza BuBu Bubble Tea proponuje trzy formaty współpracy: lokal stacjonarny, wyspa w galerii handlowej oraz mobilna przyczepa. Minimalny wkład własny potrzebny do realizacji inwestycji to według szacunków franczyzodawcy 25 tys. zł. Przy czym Multi Ice Group oferuje wsparcie w pozyskaniu finansowania w postaci dotacji czy leasingów.
– Współpracujemy w tym zakresie z ekspertami, którzy przeprowadzają franczyzobiorców przez wszystkie formalności – dodaje Sylwia Ramotowska.
Franczyzodawca zapewnia, że BuBu Bubble Tea dobrze sprawdza się w różnej wielkości miastach. Preferowane lokalizacje to: centra, parki i pasaże handlowe, parki rekreacyjne, okolice atrakcji turystycznych, deptaki, plaże i inne tego typu miejsca, zapewniające stały przepływ ludzi.
– Co ważne, posiadamy bazę blisko 300 lokalizacji w całej Polsce, dlatego jeśli franczyzobiorca nie zgłosi się z własną propozycją, może skorzystać z naszych sugestii – podkreśla Sylwia Ramotowska.
Nie ma opłaty za dołączenie do sieci, zaś opłata franczyzowa wynosi 1 tys. zł netto miesięcznie.
Na sezon lub cały rok
Według franczyzodawcy BuBu Bubble Tea można ten biznes potraktować jako całoroczny lub sezonowy – w zależności od decyzji właściciela oraz potencjału danej lokalizacji. Np. wyspa handlowa może przynosić dochody przez cały rok.
– Zyski z każdego punktu szacujemy na ok. 14 tys. zł miesięcznie. Dlatego franczyzobiorcy z powodzeniem mogą traktować swój lokal jako podstawowe źródło dochodu – informuje Sylwia Ramotowska. – Ale równie dobrze może to być biznes dodatkowy, z uwagi na łatwość jego prowadzenia. Nasi partnerzy otrzymują bowiem gotowe menu, dostęp do bazy zaopatrzeniowej i pakiet szkoleń, a także wsparcie dedykowanego opiekuna. Franczyzobiorcy BuBu Bubble Tea są objęci kompleksową opieką od momentu zawarcia umowy przez cały okres współpracy. Mogą liczyć na projekt lokalu, pomoc w adaptacji, zakupie najlepszych, rekomendowanych przez nas urządzeń oraz zatowarowaniu. Dodatkowo przechodzą kompleksowe szkolenie, po którym są w 100 proc. gotowi do prowadzenia działalności. Działamy na wypracowanych standardach współpracy, dzięki czemu proponujemy wyłącznie sprawdzone rozwiązania. Posiadamy ponadto własny dział promocji w mediach społecznościowych, który pomaga franczyzobiorcom dotrzeć z ofertą do szerokiego grona klientów.
Obecnie działa 1 punkt własny marki oraz 3 franczyzowe.
– BuBu Bubble Tea wystartowało w maju tego roku, ale warto zaznaczyć, że stoi za nami ponad 18-letnie doświadczenie w prowadzeniu marek franczyzowych. Jako Multi Ice Group możemy się pochwalić ponad 300 lokalami, które działają pod różnymi szyldami naszych sieci – dodaje Sylwia Ramotowska.
WIZYTÓWKA BUBU BUBBLE TEA
Sieć punktów z bubble tea.
- 1 punkt własny, 3 franczyzowe
- min. inwestycja 25 tys. zł
- opłata miesięczna 1 tys. zł netto
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Nest Bank
Placówki bankowe
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Żabka
Sklepy typu convenience
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.

