Franczyzodawca z 10-letnim doświadczeniem
Sweet Gallery rozpoczęła budowę sieci franczyzowej dekadę temu. Przez ten czas udało jej się zająć ponad 20 proc. segmentu street food w Polsce. Co planuje w kolejnych latach?
Przez 10 lat działalności spółka Sweet Gallery stworzyła trzy koncepty franczyzowe – Lodolandia & Kołacz na Okrągło, SiGelato i Bafra Kebab oraz uruchomiła 700 punktów franczyzowych działających w Polsce i 50 punktów za granicą pod międzynarodową marką Ice and Roll i Cake and Roll. – Już teraz mogę przyznać, że jesteśmy największą i wszechstronną firmą street food w Europie, oferując szeroki wachlarz modeli franczyzowych – od kuchni słodkiej, po wytrawną. Widzimy także przestrzeń dla nowych pomysłów. Rynek jest chłonny, co z pewnością wykorzystamy w niedalekiej przyszłości – twierdzi Krzysztof Olesiak, prezes Sweet Gallery.
Blisko biznesu
Sweet Gallery posiada również 50 punktów własnych. – W ten sposób firma bezpośrednio „dotyka” rynku – jest blisko klienta i jego potrzeb. Jest bardzo wiele firm, które oferują franczyzę, a posiadają tylko jeden punkt własny i nie mają kompetencji do skalowania biznesu – mówi Krzysztof Olesiak. Zdaniem Krzysztofa Olesiaka, własne punkty należące do franczyzodawcy są konieczne, gdy oferuje się franczyzę. Są najlepszym dla niego źródłem wiedzy o biznesie i dają olbrzymią dawkę wiedzy o potrzebach konsumentów. Dzięki temu franczyzodawca może ulepszać ofertę i funkcjonowanie punktów w sieci. Sweet Gallery posiada własne punkty w ramach wszystkich konceptów, których jest właścicielem.
Konkretny cel
Jednym z ważniejszych celów Sweet Gallery jest dalszy rozwój sieci i przekroczenie liczby 1 tys. punktów w 2023 roku. Spółka będzie także kontynuowała rozwój w Europie. W tej chwili punkty, pod międzynarodową marką Ice and Roll i Cake and Roll, funkcjonują w Rumunii, Czechach, na Słowacji, w Niemczech, a w kolejce czekają już następne kraje.
– Kolejne 10 lat będzie jeszcze bardziej dynamiczne. Sweet Gallery rośnie w szybkim tempie. Wraz ze wzrostem liczby punktów franczyzowych rozbudowujemy też centralę. Zatrudniamy już ponad 200 osób. Przy takiej liczbie punktów musi być solidne zaplecze specjalistów, którzy wspierają franczyzobiorców na każdym kroku – przekonuje Krzysztof Olesiak.
Zapewnia, że franczyzobiorcy konceptów rozwijanych przez Sweet Gallery mają wsparcie centrali już od momentu podpisania umowy franczyzowej. Najpierw licencjobiorcą zajmuje się opiekun startowy, który przeprowadza go przez wszystkie etapy niezbędne do uruchomienia punktu i rozpoczęcia biznesu. Jest to m.in. pozyskanie finansowania, lokalizacji pod punkt i umówienie szkolenia wprowadzającego do biznesu. Następnie franczyzobiorca otrzymuje opiekuna regionalnego, który wspiera go w przygotowaniu punktu do otwarcia, w dniu otwarcia oraz przez cały okres trwania umowy franczyzowej.
Szkolenia przed i w trakcie działalności
Szkolenia to jeden z istotnych elementów działalności franczyzowej pod marką Lodolandia and Kołacz na Okrągło, SiGelato i Bafra Kebab. Jak twierdzą przedstawiciele firmy, obejmują one szeroki zakres wiedzy, dzięki czemu partnerzy, nawet tacy bez doświadczenia gastronomicznego, szybko poznają zasady biznesu. Szkolenia wprowadzające do biznesu trwają kilka dni w centrali firmy w Warszawie i w punkcie szkoleniowym, który realnie funkcjonuje na rynku. Natomiast w trakcie prowadzenia biznesu franczyzobiorcy i ich pracownicy szkoleni są online, przy wykorzystaniu specjalnej platformy szkoleniowej. Szkolenia mają formę bloków tematycznych, z których w każdej chwili można korzystać. Przekazywana wiedza dotyczy procedur prowadzenia punktu, sprzedaży, przechowywania produktów oraz obsługi klienta. Franczyzobiorcy wyposażeni są w kompleksową wiedzę, dzięki czemu szybko stają się specjalistami oraz praktykami i szkolą własnych pracowników.
Biznes gotowy do zarabiania
Sweet Gallery przekazuje franczyzobiorcom biznes „pod klucz”, z pełnym wyposażeniem, gotowy do prowadzenia działalności. Cały biznes zamknięty jest w przyczepie, która pełni trzy funkcje: sprzedażową, kuchni oraz magazynu.
– Biznes pod markami Lodolandia and Kołacz na Okrągło, SiGelato i Bafra Kebab to kompaktowe i dochodowe modele franczyzowe, które umożliwiają prowadzenie jednocześnie kilku punktów i pracę na etacie. Pozwala na to m.in. system IT, który umożliwia zdalne kontrolowanie sprzedaży, stanu kasy i bieżącej sytuacji w punkcie. Franczyzobiorcy nie muszą szukać lokalizacji, bo zapewnia ją centrala. Firma wyszukuje miejsca pod punkty franczyzowe, negocjuje stawki i warunki najmu oraz współpracuje z właścicielami gruntów. Naszym nadrzędnym celem jest zarówno dbałość o jakość produktów, jak i usług, które świadczymy dla naszych franczyzobiorców. Jesteśmy członkiem Polskiej Organizacji Franczyzodawców i działamy zgodnie z zasadami zapisanymi w Kodeksie Dobrych Praktyk Dla Rynku Franczyzy – twierdzi Krzysztof Olesiak, prezes Sweet Gallery.
Wypełnij poniższy formularz kontaktowy, jeżeli chcesz uzyskać więcej informacji. Informacje zawarte w formularzu zostaną przekazane bezpośrednio do właściela marki TBM Telekom.
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Żabka
Sklepy typu convenience
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.


