Biznes w parze

Podział obowiązków
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Agnieszka Kominek Polender i Dawid Polender pracują razem od 2014 roku. Zanim zostali franczyzobiorcami marki Stava, prowadzili cukiernię.

– Kilka lat temu usłyszałem o firmie Stava i zainteresowałem się ich franczyzą – opowiada Dawid Polender. – Wówczas jednak potrzebny był wysoki wkład własny. Ponadto nasze miasto było zbyt małe na tego rodzaju usługi.

Na początku pandemii COVID-19, małżonkowie zamknęli swoją stacjonarną cukiernię (internetowa
działa do dziś). I ponownie pojawił się pomysł na franczyzę Stavy – ale okazało się, że w
Tczewie, gdzie zamierzali otworzyć oddział, nie ma zainteresowania usługami gastro-kurierskimi.
Jednak małżonkowie byli wytrwali w swoich planach. I ostatecznie im się udało.

– Stava obniżyła finansowy próg wejścia w biznes, więc postanowiliśmy spróbować. W maju 2022 roku otworzyliśmy swój oddział w Starogardzie Gdańskim – uśmiecha się Dawid Polender.

Wspólna praca

Jak mówi Dawid Polender, zanim zostali z żoną franczyzobiorcami Stavy, zdążyli już nauczyć się wzajemnej współpracy. I ze swoich dotychczasowych doświadczeń wyciągnęli wnioski. Podzielili się kompetencjami i zakresem obowiązków. Dawid Polender zajmuje się dostawami, pracą kurierów, rozmowami z restauratorami. Agnieszka Kominek-Polender zajęła się rozliczeniami finansowymi. Dyskutują, zanim wspólnie podejmą jakąś decyzję.

– Rozmowa z drugą osobą jest niezwykle ważna, rozwijamy się dzięki niej – uważa Agnieszka Kominek-Polender.

Pracy mają bardzo dużo. Dawid wychodzi rano, wraca późnym wieczorem.

– Firmę prowadzimy w domu, dlatego też cały czas praca jest obecna w naszym życiu – nie ukrywa Agnieszka Kominek-Polender. – Ale też dzięki temu możemy elastycznie dysponować czasem. Zawsze znajdujemy moment na sprawy rodzinne. Jeszcze kilka lat temu całe życie podporządkowywaliśmy pracy. Teraz nie chcemy, aby firma była naszym „więzieniem”. Zwłaszcza że mamy dwoje dzieci. Nie zawsze się udaje, ale staramy się. Planujemy zadania, układamy grafiki. Choć oczywiście nie da się uniknąć sytuacji nieprzewidzianych.

Dawid Polender podkreśla, że wspólnie z żoną wiele przeszli na swojej zawodowej drodze.

– Bywały kryzysy finansowe, trudne sytuacje – wspomina franczyzobiorca. – Jednak dzięki temu wiemy, że możemy na siebie liczyć. Jeśli sami nie weźmiemy się do pracy, to niczego nie osiągniemy.

Czy nie boją się, że jeśli coś – odpukać – pójdzie nie tak, to oboje naraz stracą źródło dochodu dla
całej rodziny?

– Strach ma wielkie oczy – uśmiecha się Dawid Polender. – Zawsze znajdzie się jakieś rozwiązanie. Nie wolno bać się wyzwań. Oczywiście, zawsze będą jakieś przeciwności, ale po prostu trzeba robić swoje, jak najlepiej się potrafi.

Jasne zasady

Jeden na sześć oddziałów Stava jest prowadzony przez więcej niż jedną osobę. Część z nich to pary wspólników, a część to także pary w życiu prywatnym.

– Stava to firma rodzinna – założona i od samego początku prowadzona przez dwóch braci. Od kiedy tylko oferujemy franczyzę to jak najbardziej bierzemy pod uwagę, a nawet zachęcamy do współpracy pary – mówi Jarosław Chłopecki, kierownik rozwoju sieci Stava. – Jednakże niezależnie od stosunków, jakie łączą daną parę, nasza licencja franczyzowa ma charakter osobisty. Oznacza to, że umowę franczyzową zawsze podpisuje jedna osoba. To ona jest decyzyjna oraz odpowiada za przestrzeganie naszych wymogów, takich jak m.in. pełne zaangażowanie w prowadzenie oddziału.

W przeciwnym wypadku – jak podkreśla Jarosław Chłopecki – mogłoby dojść do sytuacji w której żadna ze stron nie poczuwa się do odpowiedzialności, czy nie może podjąć ostatecznej decyzji. W przypadku rozejścia się wspólników również mógłby powstać dylemat, kto jest zobowiązany do wywiązania się z zawartej umowy i dopełnienia obowiązków wobec kontrahentów czy franczyzodawcy.

Jakie są zalety prowadzenia biznesu w parze?

– Prowadzenie oddziału Stava jest bardzo angażujące. Daje dużo satysfakcji i gwarantuje zyski, ale wymaga także sporo pracy – dodaje Jarosław Chłopecki. – Współdziałanie z partnerem czy partnerką pozwala podzielić się obowiązkami i przez to rozłożyć wysiłek prowadzenia oddziału. Daje również możliwość podziału kompetencji według talentów – jeden ze wspólników może na przykład w większym stopniu zajmować się zarządzaniem flotą samochodów czy rozmową z klientami, a druga osoba wziąć na siebie rozliczenia, księgowość czy zatrudnianie kurierów.

WIZYTÓWKA MARKI STAVA

Firma gastrokurierska.

  • 62 oddziały
  • kwota wejścia 10 tys. zł
  • opłaty franczyzowe 1-1,5 od każdej zrealizowanej dostawy
Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł