Zarabiamy na sprzedaży pączków
– Na zwrot z inwestycji w pączkarnię można liczyć już po trzech miesiącach od jej otwarcia – mówi Szymon Pelczyk, właściciel sieci Pączkownia Smak Sprzed Lat.
Skąd w Polsce wzięła się tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek?
Tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek jest obecna w Polsce od około XV wieku.
Pierwotnie Tłusty Czwartek był dniem, podczas którego świętowano koniec zimy i
początek wiosny. Celebracja polegała przede wszystkim na spożywaniu znacznych
ilości tłustych produktów i piciu alkoholu. W przeszłości były to przede wszystkim
tłuste rodzaje mięs, wino, a także „pączki” przygotowywane z ciasta chlebowego ze
słoniną.
Ile pączków sprzedajecie w Tłusty Czwartek, a ile w typowy dzień?
W tym najsłodszym dniu w roku Polacy tradycyjnie zjadają olbrzymią ilość pączków. Przed
naszymi okienkami przez cały dzień ustawiają się kolejki jak za komuny po ulubione
pączki jak u babci. Oprócz klientów, których obsługujemy w naszych okienkach,
dostarczamy również pączki do lokalnych firm. W tym dniu pracujemy na pełnych
obrotach, zaczynamy o zmierzchu i kończymy późnym wieczorem, żeby sprostać temu
zadaniu i zrealizować wszystkie zamówienia. W Tłusty Czwartek średnio nasze punkty generują o 500 proc. większą sprzedaż w porównaniu do normalnych dni.
Czy Polacy mają ulubione smaki pączków?
Polacy bez względu na wiek zajadają się pączkami i to w dużych ilościach. Przy
zakupie zwykle wybierają tradycyjne nadzienie z powideł śliwkowych i róży, ale coraz
częściej zwłaszcza młodzi smakosze sięgają po nadzienia truskawkowe, malinowe,
kinder bueno, słony karmel czy raffaello.
Czy pączkarnia to biznes sezonowy?
Około 15 proc. punktów Pączkowni działa sezonowo, głównie w wakacyjnych kurortach.
Reszta pracuje przez cały rok. To biznes całoroczny, ale rzeczywiście sprzedaż w sezonie
jesienno-zimowym jest nieco większa. Być może to kwestia przyzwyczajenia Polaków,
którzy tradycyjnie w chłodniejsze dni jedzą więcej słodkości.
Ile pączkarni planujecie otworzyć w 2023 roku?
W bieżącym roku planujemy rozszerzyć sieć franczyzową o 40 nowych lokalizacji w całej Polsce.
To ambitny plan, ale wykorzystujemy solidne fundamenty, które udało nam się
zbudować. A to, co już udało się zrobić, jest niesamowite. Działamy!
Kto może zostać waszym franczyzobiorcą?
Właściwie każdy, kto czuje w sobie żyłkę przedsiębiorcy i posiada środki finansowe
niezbędne do uruchomienia punktu. Nie wymagamy doświadczenia, ponieważ
konieczną wiedzę franczyzobiorca zdobywa podczas pakietu szkoleń, gdzie
otrzymuje od nas pełne know-how marki. Oczywiście również po otwarciu punktu
może liczyć na wsparcie z naszej strony.
Ile trzeba mieć pieniędzy na inwestycję w pączkarnię?
Obecnie próg wejścia we franczyzę wynosi 25 tys. zł netto. Resztę inwestycji można sfinansować leasingiem. Całkowita kwota inwestycji, w tym zakup przyczepy mobilnej z pełnym wyposażeniem to 169 900 zł netto. Brak opłaty za przystąpienie do sieci. Pobieramy miesięczną opłatę marketingową w wysokości 2 proc. od przychodu. Na zwrot z inwestycji możemy liczyć już po trzech miesiącach prowadzenia działalności.
Rozmawiała Anna Smolińska
WIZYTÓWKA PĄCZKOWNI SMAK SPRZED LAT
Sieć pączkarni.
- kwota inwestycji na start: 25 tys. zł (resztę inwestycji można sfinansować leasingiem)
- liczba franczyzowych pączkarni: 20
- szacowane średnie miesięczne przychody pączkarni marki: 60-80 tys. zł
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Żabka
Sklepy typu convenience
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Nest Bank
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Bank to biznes
Według Alior Banku przedsiębiorczość to najważniejsza cecha franczyzobiorcy bankowego.


