Przepis na kebab
Kebab Yum Yum to koncept stworzony z myślą zarówno o mniejszych miejscowościach, jak i dużych miastach. Ile trzeba zainwestować?
Markę Yum Yum wprowadziła na rynek firma Wojtex, która od lat jest znanym franczyzodawcą wielu marek gastronomicznych (m.in. pizzerii Biesiadowo).
– Kebab Yum Yum to koncept przystępny dla każdego, nie trzeba mieć doświadczenia w gastronomii – zapewnia Wojciech Goduński, właściciel firmy Wojtex. – Do współpracy zapraszamy osoby zaangażowane. Kluczową zasadą jest uczestniczenie w funkcjonowaniu lokalu oraz odpowiedzialność.
Różne formaty
Jak zapewnia franczyzodawca, kebabownie sprawdzą się w mniejszych miejscowościach, ale także w ogromnych aglomeracjach. Zalecane lokalizacje to osiedla mieszkaniowe, miasteczka studenckie, deptaki, centra miast.
– Podstawą jest dobre usytuowanie punktu względem ciągów komunikacyjnych – zauważa Wojciech Goduński.
Franczyzobiorca ma sześć miesięcy od podpisania umowy, aby znaleźć lokal. Ale nie zostaje z tym zadaniem sam.
– Przedsiębiorca, który podpisze z nami umowę może liczyć na wsparcie naszych specjalistów w zakresie wyboru lokalizacji. Analizujemy potencjalne lokale i wspieramy franczyzobiorcę w poszukiwaniach miejsca idealnego – zapewnia Wojciech Goduński.
Franczyzobiorcy Kebab Yum Yum mają do wyboru kilka formatów lokali. Może to być mobilna przyczepa gastronomiczna, lokal z okienkiem podawczym lub lokal z miejscami siedzącymi. Aby ustawić przyczepę, która ma wielkość 4x2 m, potrzebujemy w sumie powierzchni ok. 15 m2. Minimalna wielkość lokalu z okienkiem podawczym to 10 m2, a lokalu z miejscami do konsumpcji 30 m2.
– Przygotowanie lokalu do otwarcia trwa od jednego do trzech miesięcy – dodaje Wojciech Goduński. – Zależy to oczywiście głównie od tego, w jakim jest stanie wyjściowym. Jeśli mamy lokal po istniejącej już gastronomii, otwarcie następuje w szybkim tempie.
W ramach umowy franczyzowej licencjodawca przygotowuje bezpłatny projekt wnętrza lokalu. Jeśli zdecydujemy się na opcję z okienkiem podawczym, minimalna inwestycja to – jak podaje franczyzodawca – 41 tys. zł. Koszt urządzenia lokalu z miejscami siedzącymi zaczyna się od 52 tys. zł. Tańszy będzie format mobilny – tu kwota potrzebna na start to co najmniej 28,8 tys. zł. Przyczepę można wziąć w leasing lub wynająć.
– Współpracujemy z producentami przyczep, oferującymi mobilne punkty gastronomiczne wykonane z wysoką precyzją i starannością. Użyte materiały zapewniają znakomita wytrzymałość i żywotność, niezależnie od warunków atmosferycznych – zapewnia właściciel Wojtexu.
Biznes ze wsparciem
Franczyzodawca nie pobiera opłaty za przystąpienie do sieci. Opłata miesięczna to 800 zł, plus 1 proc. od obrotu.
– Zapewniamy franczyzobiorcom 100 proc. wsparcia na każdym etapie prowadzenia działalności – podkreśla Wojciech Goduński. – Przede wszystkim dajemy im sprawdzony model franczyzowy, gwarantujący pewny zysk. Zapewniamy szkolenie z tworzenia menu oraz standardów obsługi klienta. Zapraszamy franczyzobiorcę wraz z personelem do naszego centrum szkoleniowego. Podczas jednodniowego spotkania obsługa lokalu ma przekazaną pełną wiedzę z zakresu marki Yum Yum. Prowadzimy własną hurtownię zaopatrzenia, dzięki czemu franczyzobiorcy otrzymują starannie wyselekcjonowane, wysokiej jakości produkty w bardzo korzystnych cenach.
Franczyzodawca gwarantuje działania marketingowe, które promować będą też punkty franczyzowe.
– W ramach współpracy zapewniamy wsparcie marketingowe, to znaczy komunikację w sieci, jak np. social media, strona internetowa. Gwarantujemy materiały graficzne: banery otwarciowe, ulotki, grafiki na social media. Ponadto wspieramy franczyzobiorcę w marketingu lokalnym, czyli kampaniach w radiu, prasie oraz online – wylicza właściciel marki.
Zarobki przez cały rok
Kebab to biznes całoroczny. Franczyzobiorcy marki Kebab Yum Yum mogą traktować tę działalność zarówno jako główne, jak i dodatkowe źródło dochodów.
– Franczyzobiorcy, którzy podpiszą z nami umowę, mają dowolność w kontekście prowadzenia biznesu – podkreśla Wojciech Goduński. – Na początku polecamy otwarcie jednego punktu. Kiedy franczyzobiorca nabierze doświadczenia, dostaje zielone światło na kolejne otwarcia.
Franczyzodawca zapewnia, że Kebab Yum Yum to dochodowy biznes. Zwrotu z inwestycji można spodziewać się już po miesiącu. Średnie miesięczne przychody, jakie estymuje właściciel konceptu, to 76 tys. zł. Z kolei najwyższe koszty działalności generują pracownicy.
– Dobrze prowadzona restauracja w miejscowości powyżej 10 tys. mieszkańców powinna generować ok. 200 paragonów dziennie. Przy średniej kwocie paragonu daje nam to 6 tys. zł dziennego utargu – oblicza Wojciech Goduński. – Po odjęciu kosztów zatowarowania i innych miesięcznych kosztów działalności zostaje ok. 76 tys. zł
WIZYTÓWKA KEBAB YUM YUM
Sieć kebabowni.
- 3 formaty
- kwota inwestycji od 28,8 tys. zł
- opłata miesięczna 800 zł plus 1 proc. od obrotu
ZOBACZ W KATALOGU
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Wyróżnione franczyzy
Nest Bank
Placówki bankowe
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.

