Nowy sezon, nowa oferta

Joanna Politowska (na zdjęciu w środku), franczyzobiorczyni SiGelato z Włocławka
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Szacuje się, że wartość rynku lodowego w Polsce wynosi ok. 3,5 mld zł. W ostatnich latach popularność zyskały tzw. lody rzemieślnicze. Właśnie w ten trend wpisują się lody SiGelato, zainspirowane Sycylią i stworzone we współpracy z sycylijskimi lodziarzami, od pokoleń związanymi z rzemiosłem lodowym. 

Podstawą lodów SiGelato są naturalne składniki i produkty pochodzące od sycylijskich rolników, z którymi Sweet Gallery nawiązało współpracę. – Sorbet pomarańczowy to czysty sok pomarańczowy zamrożony w bryłę, a następnie rozmrażany w Polsce przez 72 godziny, by zachować najwyższą jakość. Natomiast lody pistacjowe produkujemy z pistacji uprawianych w miejscowości Bronte u podnóża Etny. To najsłynniejsze pistacje na świecie. To tylko niewielki przykład tego, jak traktujemy produkcję lodów SiGelato. Stawiamy na najwyższą jakość i minimalizm. Nasze lody zawierają wyłącznie niezbędne składniki w naturalnej formie – mówi Krzysztof Olesiak, prezes firmy Sweet Gallery, do której należy SiGelato oraz Lodolandia & Kołacz na Okrągło i Bafra Kebab. W każdym punkcie SiGelato, w stałej sprzedaży jest zawsze 10 smaków, m.in.: sycylijska pomarańcza, mango, solony karmel, pistacja, kremowa śmietanka i belgijska czekolada. Natomiast w palecie SiGelato jest aż kilkadziesiąt smaków, które rotują w zależności od ich popularności w danym punkcie. 

Lody jak we Włoszech

Pani Paulina, franczyzobiorczyni ze Zgierza, przyznaje, że w lodach SiGelato ceni prostą recepturę i ich naturalność. Mieszkała kilka lat we Włoszech i uważa, że lody SiGelato dorównują tamtejszym, które słyną z najwyższej jakości i najlepszego smaku. Podobnego zdania jest Karol Jedynak, franczyzobiorca ze Świątnik Górnych, który wychowywał się we Włoszech.

– Koncept sycylijskich lodów SiGelato bardzo przypadł mi do gustu. To smak lodów SiGelato ostatecznie przekonał mnie do wejścia w biznes. W drugim dniu otwarcia punktu musiałem zamawiać kolejną partię lodów, a kolejki były na godzinę stania. Miałem non stop klientów, którzy przychodzili także w deszczowe dni. Ponadto pytali, czy będziemy kontynuować sprzedaż jesienią i zimą. Myślałem, że lody to biznes sezonowy, na ciepłe dni, natomiast jak się okazuje, jest zupełnie inaczej – przyznaje Karol Jedynak. 

Pozytywne wspomnienia z ubiegłorocznego sezonu ma także Joanna Politowska, franczyzobiorczyni z Włocławka, której lodziarnia SiGelato zajęła drugie miejsce w plebiscycie „Gazety Pomorskiej” „Lody roku”.

– Do plebiscytu zgłosili nas nasi klienci i to oni na nas głosowali. To był nasz pierwszy sezon, a konkurowaliśmy z lodziarniami, które od wielu lat działają we Włocławku. Tym bardziej byliśmy szczęśliwi z wyniku plebiscytu – mówi Joanna Politowska.

Wraz z nowym sezonem wiosenno-letnim, Sweet Gallery rozpoczęło współpracę z firmą Costa Coffee – producentem, dystrybutorem i siecią kawiarni. – Kawa to także flagowy produkt włoski, a Costa Coffee, marka stworzona przez Włochów – braci Sergio i Bruna Costa gwarantuje smak prawdziwej włoskiej kawy.

Koncept SiGelato inspirowany jest Włochami oraz Sycylią, dlatego prawdziwa włoska kawa jest tu niezbędna. Współpraca z doświadczonym producentem i dystrybutorem kawy na pewno przełoży się na wyniki sprzedaży franczyzobiorców – podkreśla Katarzyna Krzemińska-Malon, marketing & PR menedżer.

W ramach współpracy obu firm, w ofercie punktów SiGelato jest szeroki wybór kaw przygotowywanych według standardów Costa Coffee. Oznacza to nie tylko kawę parzoną z ziaren Costa Coffee, lecz także produkcję kawy w ekspresach marki Costa Coffee, które są w każdym punkcie SiGelato. – Ważnym elementem podkreślającym naszą współpracę jest wizualizacja punktów SiGelato. Punkty SiGealto obrandowane są semaforami reklamowymi Costa Coffee. Dodatkowo każdy z nich posiada flagi i potykacze z logo Costa Coffee – wylicza Katarzyna Krzemińska-Malon. 

Klient kupuje oczami

Zdaniem pana Marka, franczyzobiorcy z Konina, SiGelato niesie ze sobą narrację, myśl przewodnią, którą są Włochy, Sycylia, tamtejsza kultura, piękne kolory. – Podobno wygląd o niczym nie świadczy. Moim zdaniem, wręcz przeciwnie. Jeśli sfera wizualna i marketingowa biznesu jest dopracowana, znaczy to, że wszystko inne funkcjonuje bez zastrzeżeń. Wybierając koncept franczyzowy, zwracałem uwagę na elementy biznesowe, ale także na wizerunek sieci. Sweet Gallery rozumie marketing i swoich klientów, czym się kierują kupujący lody. W sprzedaży lodów liczy się pierwsze wrażenie. Jest to produkt impulsowy. W pierwszym odruchu kupuje się je oczami, dlatego tak ważna jest estetyka i strona wizualna tego biznesu. Właśnie ta dbałość o stronę wizualną biznesu, oprócz smaku lodów, przekonała mnie do uruchomienia punktu SiGelato – przyznaje pan Marek. 

O tym, jak przyciągnąć klientów, wie Bartosz Bożek, który zaoferował promocję 10 proc. dla klientów, którzy przyjdą ze swoim zwierzakiem. Ponadto samodzielnie stworzył strefę relaksu – ustawił leżaki, krzesła, stoliki, parasole. – Zatrudniam w punkcie dwie osoby, ale oprócz tego pracuję jeszcze ja i moja siostra. Moim zdaniem, do biznesu należy podejść z pełnym zaangażowaniem. Nikt tak nie dopilnuje spraw jak właściciel. Poza tym klienci też miło reagują, gdy jestem na miejscu – mówi Bartosz Bożek.

Pieniądze na lodziarnię

Koszt inwestycji w punkt SiGelato wynosi 35 tys. zł. Reszta kwoty jest leasingowana.  Franczyzobiorcy SiGelato przechodzą szkolenie wprowadzające do biznesu, podzielone na część teoretyczną i praktyczną. Praktyczna trwa dwa dni i odbywa się w realnie działającym na rynku punkcie. Franczyzobiorcy poznają więc „na żywo” zasady funkcjonowania punktu i obsługi klientów. – Nie jest to tylko punkt szkoleniowy, tylko istniejący i realnie działający oraz prowadzący sprzedaż. Łatwiej więc skonfrontować się z rzeczywistością oraz w przyszłości wyeliminować ewentualne błędy lub je skorygować – zapewnia Krzysztof Olesiak. Jak twierdzi pani Paulina, SiGelato to bardzo dobry model biznesowy dla osób, które zaczynają dopiero przygodę z własną firmą i chciałyby się przekonać, czy taka forma zarabiania pieniędzy jest dla nich odpowiednia. – Sezon wiosenno-letni trwa sześć miesięcy. To wystarczy, by poznać zasady własnej działalności i konceptu SiGelato. Ponadto dużym ułatwieniem jest wsparcie ze strony franczyzodawcy i szkolenia oraz niewielkie koszty inwestycji – przyznaje franczyzobiorczyni. 

Franczyzobiorcy zaopiekowani są od pierwszego dnia po podpisaniu umowy franczyzowej. Najpierw zajmuje się nimi opiekun startowy, który prowadzi przez wszystkie etapy niezbędne do uruchomienia i rozpoczęcia biznesu, natomiast regionalny opiekun biznesowy wspiera w przygotowywaniu punktu do otwarcia, w dniu otwarcia oraz przez cały okres trwania umowy franczyzowej.

Franczyzobiorca odpowiedzialny jest za sprzedaż i obsługę klienta, a produkcja lodów i zaopatrzenie punktów leży po stronie franczyzodawcy. – Biznes jest prosty, co zachęca do współpracy. Partnerzy przede wszystkim odpowiedzialni są za sprzedaż lodów, obsługę klienta i prawidłowe funkcjonowanie punktu. Franczyzobiorca nie wyrabia lodów. Nie wymagamy od niego wiedzy i umiejętności w tym zakresie. To leży w naszej gestii – mówi Krzysztof Olesiak.

Lody dowożone są bezpośrednio do wszystkich punktów zlokalizowanych na terenie całego kraju. – Dostawa odbywa się średnio co kilka dni, ale może być i częstsza. Każdy punkt wyposażony jest w zamrażalki, tak więc jest przestrzeń na przechowywanie lodów na miejscu, bo przyczepy są bardzo ergonomiczne.
Sweet Gallery samodzielnie wyszukuje lokalizacje dla swoich franczyzobiorców, negocjuje ceny najmu i załatwia wszelkie formalności, a następnie dostarcza przyczepę pod wskazany adres, w którym franczyzobiorca będzie prowadzić biznes. Punkty najczęściej usytuowane są na osiedlach, przy retail parkach i galeriach handlowych, ale także przy skwerach i parkach oraz przy ulicach z dużym ruchem pieszym i rowerowym. – Nasi komercjalizatorzy codziennie jeżdżą po Polsce, szukają lokalizacji, nawiązują współpracę oraz załatwiają wszelkie formalności związane z najmem. Franczyzobiorcy otrzymują więc gotowe miejsce na swój biznes. Każda lokalizacja jest przez nas zweryfikowana pod względem natężenia ruchu i charakterystyki klienta – zapewnia Krzysztof Olesiak. 

Wszystkie punkty SiGelato wyposażone są w kamery i kasoterminale, które pozwalają zdalnie zarządzać biznesem. Franczyzobiorca widzi aktualny stan kasy i liczbę obsłużonych klientów oraz pracę punktu. Dzięki takim rozwiązaniom biznes można połączyć z etatem lub inną działalnością. Przykładem jest pan Kamil, który od dłuższego czasu prowadzi punkt z burgerami. – SiGelato to mój drugi food truck w „stajni”, oprócz tego pracuję jeszcze na etacie – przyznaje pan Kamil. Podobnie do biznesu podeszli: Karol Jedynak, franczyzobiorca ze Świątnik Górnych, pracownik krakowskiej korporacji, i Bartosz Bożek, który na co dzień jest nauczycielem. 

WIZYTÓWKA MARKI SIGELATO

Sieć lodziarni z rzemieślniczymi lodami.

  • kwota inwestycji na start: 35 tys. zł (pozostała kwota może być leasingowana)
  • liczba punktów: 40
Magdalena Kurda
Autor
Magdalena Kurda
doradca we franczyzie

ZOBACZ W KATALOGU

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł