Otwieramy przyczepę z kebabem

Wybór miejsca
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Bafra Kebab ma swoje punkty nawet w niewielkich, kilkutysięcznych miejscowościach.

– Wciąż brakuje tam lokali gastronomicznych i miejsc spotkań towarzyskich. Punkty Bafra Kebab wypełniają te nisze, oferując nie tylko kebaby, ale też pełniąc funkcje rozrywkowe – mówi Krzysztof Olesiak, prezes Sewer Gallery firmy, do której należy marka Bafra Kebab oraz Lodolandia & Kołacz na Okragło i SiGelato.

Doświadczył tego Karol Nowosielski, gdy wraz z żoną uruchomił punkt Bafra Kebab w Słupcy.

– Pierwszego dnia klienci przyszli, zanim otworzyliśmy punkt. Byłem zdumiony ich liczbą. Tego dnia pracowało dwóch pracowników, dwóch opiekunów i każdy miał dużo pracy. Teraz po kilku miesiącach sprzedaż nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Na pewno jest to zasługa działań marketingowych, które prowadziliśmy jeszcze przed otwarciem – ocenia Karol Nowosielski.

Franczyzobiorca z własnej inicjatywy zamieszczał reklamy w internecie, na billboardach, rozwieszał plakaty na ogrodzeniach i informował o punkcie Bafra Kebab na Facebooku. Zanim uruchomił punkt, jego profil na Facebooku obserwowało już ponad 900 osób.

Przez żołądek do biznesu

Lokalizacje dla punktu Bafra Kebab zapewnia franczyzodawca: wyszukuje odpowiednie miejsce pod przyczepę, negocjuje warunki najmu, podpisuje umowy z właścicielem gruntu i na co dzień z nim współpracuje. Biznes Bafra Kebab jest tak skonstruowany, by franczyzobiorca mógł poprowadzić więcej niż jeden punkt. Pozwala na to m.in. system IT, który umożliwia zdalne kontrolowanie sprzedaży, stanu kasy i bieżącej sytuacji w punkcie.

– Dzięki kamerom i systemowi IT mamy stały podgląd na to, co się dzieje w punkcie. Tak się złożyło, że nasza Bafra Kebab znajduje się bardzo blisko naszego domu. Gdy widzimy, że kumuluje się liczba klientów, natychmiast ruszamy pracownikom na pomoc. Natomiast gdy sytuacja się uspokaja, możemy szybko wrócić do domu – opowiada Karol Nowosielski.

Proces przystąpienia do sieci jest bardzo prosty, a w przypadku Karola Nowosielskiego był także bardzo szybki. W jego sytuacji powiedzenie „przez żołądek do serca” jest trafną odpowiedzią na pytanie, dlaczego wybrał koncept Bafra Kebab.

– Któregoś dnia zupełnie przypadkiem głodni na spacerze kupiliśmy sobie po kebabie Bafra Kebab. W pewnym momencie zapytałem żonę, czy chciałaby otworzyć taki punkt. Stwierdziła, że tak. Po tygodniu pojechaliśmy do Warszawy na spotkanie rekrutacyjne z przedstawicielem sieci, który przedstawił wszystkie elementy biznesu i założenia biznesplanu. Decyzja była szybka i ze spotkania wyszliśmy z podpisaną umową, a w styczniu 2023 roku uruchomiliśmy punkt – wspomina Karol Nowosielski.

Licencja ze wsparciem

Franczyzobiorcy mają wsparcie centrali już od momentu podpisania umowy franczyzowej. Najpierw licencjobiorcą zajmuje się opiekun startowy, który przeprowadza go przez wszystkie etapy niezbędne do uruchomienia punktu. Następnie otrzymuje on biznesowego opiekuna klienta, który wspiera go w przygotowaniu punktu do otwarcia, w dniu otwarcia oraz przez cały okres trwania umowy franczyzowej. Franczyzobiorcy przechodzą także szkolenie wprowadzające do biznesu, które odbywa się w centrali w Warszawie i trwa sześć dni. Szkolenia podzielone są na dwa bloki. Pierwszy obejmuje wiedzę z zakresu operacyjnego zarzadzania punktem, czyli umiejętności przygotowywania wszystkich pozycji z menu. Tę wiedzę franczyzobiorca przekazuje następnie swoim pracownikom. Ponadto licencjobiorca poznaje zasady obsługi klienta. Drugi blok szkoleniowy dotyczy wiedzy na temat biznesu w szerokim aspekcie. To m.in. zarzadzanie punktem, czyli pełna jego organizacja, zarządzanie kosztami i finansami, układaniem planu pracy poszczególnych pracowników i nadzorowanie wydajności pracy w stosunku do natężenia ruchu w punkcie. Standardowo w punkcie wystarczy jeden pracownik, natomiast drugi może być wsparciem podczas szczytu klientów.

Firma Sweet Gallery oferuje możliwość wynajmu przyczepy, bez obciążenia finansowego związanego z leasingiem czy zakupem punktu. Jedynym warunkiem skorzystania z oferty jest wkład w wysokości ok. 15 tys. zł. Resztę kosztów, czyli wyprodukowanie przyczepy i jej wyposażenie o wartości 179,9 tys. zł, firma bierze na siebie.

– Wiemy, że biznes świetnie funkcjonuje, dlatego nie boimy się tego wariantu współpracy z naszymi franczyzobiorcami. Obserwujemy rynek, analizujemy sytuację gospodarczą i na tej podstawie modyfikujemy model, dopasowując go do panujących warunków i potrzeb przedsiębiorców – zapewnia Krzysztof Olesiak.

WIZYTÓWKA BAFRA KEBAB

Sieć punktów gastronomicznych oferujących kebaby.

  • minimalna kwota inwestycji 15 tys. zł
Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł