Biznes, który kusi

Oferta dostosowana do popytu
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Pierwsze podejście do własnego biznesu Adrian Ćwik zrobił wraz ze swoim tatą ok. 10 lat temu. Panowie otworzyli małą restaurację, którą niestety po niedługim czasie zamknęli. Biznes nie przyniósł oczekiwanych rezultatów, ale to nie zniechęciło przedsiębiorców do własnej działalności. Kwestią było tylko znalezienie bardziej stabilnego źródła dochodu, a to dawała franczyza. Adrian Ćwik po przeanalizowaniu różnych ofert franczyzowych wybrał koncept Lodolandia & Kołacz na Okrągło firmy Sweet Gallery, w której pracował jego wujek. W ten sposób przedsiębiorcy otrzymali informacje o modelu franczyzowym z pierwszej ręki.

– Franczyza daje możliwość poprowadzenia własnego biznesu bez doświadczenia. Sweet Gallery zapewnia pełny pakiet szkoleniowy przed uruchomieniem punktu, który składa się z teorii i szkolenia praktycznego w realnie działającym punkcie. Wiedza dotyczy zarządzania punktem z kompleksowym zakresem czynności związanych z prowadzeniem własnej firmy – m.in. zatrudnieniem pracowników, księgowością, obsługą klienta, produkcją kołaczy, lodów, deserów i wielu innych elementów. Ponadto wiedza przekazywana jest na platformie szkoleniowej udostępnianej każdemu pracownikowi. Innym udogodnieniem działalności pod marką Lodolandia & Kołacz na Okrągło jest możliwość relokacji punktu w przypadku ewentualnego spadku potencjału dochodowego danej lokalizacji. Nie dotyczy to jednak punktu Adriana Ćwika, który już czwarty sezon stoi przy rzeszowskiej galerii. 

Adrian Ćwik dołączył do sieci w 2019 roku. Jak wspomina, początki były bardzo pracowite i dynamiczne. Biznes i praca na etacie stały się wówczas priorytetami, a dom tylko miejscem noclegowym. – Dzisiaj biznes jest poukładany, dzięki czemu jest też łatwiej pogodzić życie zawodowe, biznesowe i prywatne, aczkolwiek ciągle trzeba być uważnym i zaangażowanym w pracę punktu – przyznaje Adrian Ćwik. Z tego też powodu docenia możliwość zdalnego zarządzania biznesem, co daje system monitoringu i system kontrolowania kasy, który informuje o aktualnej liczbie i wartości transakcji w danej godzinie czy dniu. Przestrzega jednak, że to nie wystarczy, by dostatecznie dobrze dopilnować biznesu. – Zaangażowanie w działalność jest bezwzględnie konieczne. Bez tego należy o niej zapomnieć. Franczyza owszem zwiększa bezpieczeństwo, daje wskazówki, jak zarządzać biznesem, szkoli i gwarantuje lokalizację, ale to wszystko to tylko połowa całego przedsięwzięcia. Trzeba pracować, bo bez pracy dosłownie nie ma „kołaczy”. Na szczęście mam za sobą Sweet Gallery oraz pomoc żony i taty. Bez nich byłoby mi o wiele trudniej – mówi Adrian Ćwik. 

Różnorodna oferta

Koncept Lodolandia & Kołacz na Okrągło w sezonie wiosenno-letnim oferuje lody, gofry, granitę, bubble tea, zimne desery i napoje, a jesienią i zimą kołacze, churrosy, pączki i ciepłe napoje. Rebranding punktu jest bardzo szybki i trwa mniej więcej trzy godziny. Wówczas urządzenie do wypieku kołaczy wymieniane jest na maszynę do produkcji lodów świderków oraz zmianie ulega zewnętrzna elewacja punktu. Adrian Ćwik, przyznaje, że jednak hitem jest Kołacz na Okrągło, dzięki czemu przedłużył tegoroczny sezon o jeden miesiąc, a w przyszłości planuje otworzyć punkt Kołacz na Okrągło, który będzie działać przez 12 miesięcy. 

– Na pewno jest to zasługa wysokiej jakości produktu, pięknego zapachu wypieków, który kusi klientów, oraz oczywiście ich smak. Najpopularniejsze kołacze to waniliowe i cynamonowe, natomiast dzieciaki wybierają te najbardziej kolorowe. Za każdym razem urozmaicamy ofertę i w tym roku po raz pierwszy wprowadziliśmy do sprzedaży kołacz ze śliwką – absolutny hit i kołacz z piernikiem – zachwala Adrian Ćwik. 

Oprócz marketingowego wsparcia centrali, franczyzobiorca również z własnej inicjatywy organizuje działania marketingowe, które wspierają sprzedaż. Są to przede wszystkim reklamy i posty w mediach społecznościowych. Oferuje także promocje, np. od poniedziałku do piątku do godziny 13.00 drugiego kołacza sprzedaje za pół ceny. Jest w stałym kontakcie z personelem, monitoruje poziom sprzedaży i gdy wieczorem, przed zamknięciem punktu zostaje kilka kołaczy, wówczas sprzedaje dwie sztuki w cenie jednej.

– Klienci bardzo chętnie korzystają z tych opcji, a my dzięki temu sprzedajemy towar i generujemy zyski. Trafiliśmy w gusta miejscowych klientów. Od tego roku zaczęliśmy współpracę z Glovo, wprowadzając sprzedaż na wynos, co z pewnością jeszcze bardziej przełoży się na roczny wynik sprzedaży – mówi Adrian Ćwik.

Wygodny system

Dużym ułatwieniem we współpracy franczyzowej jest także zatowarowanie, które odbywa się online poprzez specjalny system zakupowy. Daje to możliwość nabywania wszystkich produktów w jednym miejscu za pośrednictwem jednego narzędzia. Jedynie olej, mąkę i drożdże, czyli produkty, które schodzą najszybciej, przedsiębiorca kupuje na miejscu w Rzeszowie. – Z biznesu można wycisnąć niemal wszystkie soki pod warunkiem odpowiedniego zaangażowania. Wtedy taki punkt może być nie tylko dodatkowym, a głównym źródłem dochodów. Sweet Gallery zapewnia solidne zaplecze wspierające w biznesie i opiekuna do pomocy, który natychmiast reaguje na wszystkie moje prośby i zapytania. Polecam biznes tym, którzy rozważają własną działalność. Model Lodolandia & Kołacz na Okrągło zapewnia stabilizację finansową – mówi Adrian Ćwik.

WIZYTÓWKA LODOLANDIA & KOŁACZ NA OKRĄGŁO

Sieć punktów gastronomicznych oferujących m.in. lody i kołacze.

  • Kwota inwestycji: 35 tys. zł środków własnych
  • Prognozowany zysk miesięczny: 15 tys. zł netto
Magdalena Kurda
Autor
Magdalena Kurda
doradca we franczyzie

ZOBACZ W KATALOGU

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł