Sfinks w katalogu firm

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42
W restauracji Sfinx znajdziemy zmyślnie urządzone wnętrze przystrojone w egipskie papirusy, ryciny piramid i Sfinksa. Przełamano tu mit drogiej restauracji. Wprowadzono prostą zasadę: obsługiwani przez kelnera otrzymujemy egzotyczne danie, na które nas stać. Ta prosta koncepcja – kilka bliskowschodnich, mięsnych dań z rusztu, do tego ryż, frytki, sosy w osobnych miseczkach, sałatki, pizze, desery - a wszystkiego dużo, szybko i tanio chwyciła w wielu miastach na terenie Polski.

W sieci 40 restauracji można pałaszować shoarmę, kebab lub szaszłyk oddając się miłej atmosferze lokalu. Jeżeli zamierzamy przełknąć coś na szybko – obok restauracji znajdują się bary fast food oferujące np. Sfinksburgera.


Wnętrze restauracji w Gdańsku

Pierwsza restauracja Sphinx została otwarta w 1995 roku w Łodzi. Obecnie sieć obejmuje 40 restauracji należących do segmentu „casual dining” zlokalizowanych w największych miastach Polski, prowadzonych na zasadzie franchisingu. Od roku 2000 sieć restauracji SPHINKS jest zarządzana przez Sfinks Polska S.A.

Od grudnia 2001 roku akcje Sfinks Polska S.A. dopuszczone są do obrotu publicznego na Centralnej Tabeli Ofert. Dynamiczny rozwój sieci Sphinks został zauważony przez fundusz inwestycyjny Enterpise Investors. EI jest obecnie właścicielem 28 % akcji spółki Sfinks.

- Wierzymy, że przy wsparciu Enterprise Investors szybkie tempo rozwoju sieci Sphinks zostanie utrzymane i do końca 2006 roku powstanie około 100 nowych restauracji – powiedział nam Przemysław Szymański dyrektor do spraw rozwoju sieci.

Małgorzata Boruń, Info: Sfinks Polska

See in catalogue

Featured franchises

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €