Ile zarobisz na kebabie?
– Nasz koncept franczyzowy to biznes z niską kwotą wejścia – mówi Michał Kłusek, franczyzodawca AM AM Kebab.
Czy punkt z kebabem to dobry pomysł biznes?
Kebab to wciąż jedno z najpopularniejszych wśród Polaków dań fast foodowych. I jedno z najbardziej dochodowych. Klienci lubią jego smak i fakt, że jest wygodny w serwowaniu i konsumpcji. Kebaby często działają w modelu szybkiej obsługi, co oznacza, że klienci oczekują krótkiego czasu realizacji zamówienia, a to zwiększa obrót i potencjał dochodowy biznesu.
Ale czy do otwarcia punktu z kebabem potrzebna jest franczyza? Wydaje się, że to dość prosty biznes.
Gastronomia generalnie jest branżą, która wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Jednocześnie w tym segmencie rynku panuje bardzo duża konkurencja. Także, jeśli chodzi o kebab. Start biznesu, do tego pod nieznanym szyldem, może być bardzo trudny. A franczyza jest modelem biznesowym,w którym franczyzobiorca korzysta z know how, doświadczenia oraz wsparcia sprawdzonej i rozpoznawalnej marki. Pomagamy już na etapie wyboru lokalizacji. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i rozbudowanej sieci kontaktów jesteśmy w stanie dotrzeć np. w pobliże największych centrów handlowych, punktów usługowych czy miejsc, które cieszą się największą popularnością w danym mieście. Wybrane przez nas lokalizacje gwarantują dopływ klientów przez siedem dni w tygodniu. Do tego nasz kebab jest przygotowywany według autorskiej receptury, ze starannie dobranych składników. Dbamy też bardzo o ogólnokrajowy marketing marki. Ambasadorami AM AM Kebab są znani sportowcy: piłkarz Kamil Grosicki oraz bokserzy i zawodnicy MMA Arkadiusz Wrzosek i Jacek Gać " Siexa".
Czy od kandydatów na franczyzobiorców oczekujecie doświadczenia w gastronomii?
Nie. Zapewniamy szkolenia teoretyczne i praktyczne, które przygotowują do prowadzenia biznesu. Natomiast szukamy odpowiedzialnych i przedsiębiorczych partnerów, którzy o swoim rozwoju zawodowym myślą perspektywicznie. W tej branży cenne są umiejętności przywódcze, pomocne w kierowaniu zespołem i pozytywne nastawienie do klientów. Na początku szczególnie ważne będą zaangażowanie i motywacja. Nie zamykamy się jednak na osoby, którzy franczyzę chcą traktować jako dodatkowe źródło dochodu. Po tym, jak franczyzobiorca pozna know-how tego modelu biznesowego, będzie w stanie kierować zespołem i delegować zadania tak, aby umiejętnie łączyć ze sobą różne zajęcia zarobkowe.
Na jakie wydatki trzeba się przygotować na starcie?
Nasi franczyzobiorcy korzystają z leasingu, dlatego próg wejścia we franczyzę AM AM Kebab jest niski. Na start potrzeba 10 tys. zł. A biznes zarabia później na spłatę rat. Dostarczamy franczyzobiorcy w pełni wyposażoną przyczepę gastronomiczną. To wyposażenie zostało przez nas stworzone na bazie wieloletniego doświadczenia w branży street food. Jest intuicyjne, proste w obsłudze, każdy jego element spełnia standardy HACCP. To sprzęt wielosezonowy, dostosowany do każdych warunków, można go wykorzystać i w okresie letnim, i w chłodniejsze dni. Czas od podpisania umowy do uruchomienia punktu to ok. 4-6 tygodni.
A ile można zarobić?
Dokładną kalkulację biznesu prezentujemy podczas spotkania w siedzibie naszej firmy. Mamy dane sprzedażowe z punktów franczyzowych, dzięki czemu jesteśmy w stanie przedstawić symulację kosztów i zysków dla nowego franczyzobiorcy. Możemy jednak zdradzić, że jeśli punkt franczyzowy odwiedzi sześciu klientów na godzinę, zarobki osiągać mogą poziom ok. 15 tys. zł netto miesięcznie.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
WIZYTÓWKA AM AM KEBAB
Franczyza gastronomiczna. Sieć punktów z kebabem. Jej właścicielem jest firma Dolci Sapori, która rozwija też inny koncept franczyzowy – sieć lodziarni Mniami Ice Cream.
- kwota inwestycji od 10 tys. zł
- możliwe zyski ok. 15 tys. zł miesięcznie przy 6 klientach na godzinę
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Nest Bank
Placówki bankowe
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
So Coffee
Kawiarnie
Santander
Placówki bankowe
Inne koncepty z branży gastronomia
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.


