Czekolada we franczyzie
– Nie podejmujemy współpracy z każdym zainteresowanym, musimy mieć poczucie dużego prawdopodobieństwa, że partner sobie poradzi – mówi Daniel Kucharski, prezes spółki Pijalnie Czekolady.
Jak sobie radzą na rynku Pijalnie Czekolady E.Wedel?
Niedawno, na początku września, otworzyła się mini Pijalnia Czekolady E.Wedel w nowo otwartym muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel. To nasz nowy format. Mini Pijalnia funkcjonuje raczej w opcji na wynos, ale z dostosowaniem do szybkiej konsumpcji na miejscu. Ponadto w pierwszej połowie roku otworzyliśmy własną Pijalnię przy ul. Świętojańskiej Gdyni, powracając z lokalem pod ten sam adres po 83 latach. Regularnie po zakończeniu pandemii zmieniamy wystrój oraz organizację naszych lokali tak, aby były jeszcze bardziej atrakcyjne dla gości. Aktualnie w sieci działa 16 lokalizacji franczyzowych, 18 lokali własnych oraz sklep internetowy i wspomniana mini Pijalnia.
Czy to biznes, który sprawdzi się tylko w dużym mieście?
Pijalnie Czekolady E.Wedel powstają w największych miastach Polski, liczących powyżej 100 tys. mieszkańców lub w miejscach atrakcyjnych wypoczynkowo i turystycznie. Na bieżąco weryfikujemy możliwości miast, w których nas jeszcze nie ma i aktywnie poszukujemy zarówno lokali własnych, jak i tych, które mogą funkcjonować w modelu franczyzowym. Szukamy ciekawych miejsc, gdzie ludzie chcą spędzać czas. Preferujemy lokalizacje przyuliczne, najlepiej z ogródkiem, który mógłby funkcjonować zarówno latem, jak i zimą, ale jesteśmy otwarci na różne propozycje. Część Pijalni funkcjonuje również w centrach handlowych, ale z naciskiem na zachowanie wyjątkowego klimatu. To lokale autonomiczne, w których można spędzić czas identycznie jak w lokalizacjach ulicznych. Nie otwieramy się w food courtach, bo obawiamy się, że food court zabierze magię i wyjątkowość, którą czuć w naszych lokalach. Nasza oferta barowa jest dostępna również na wynos i z dowozem, dzięki współpracy z zewnętrznymi firmami, takimi jak Glovo, Pyszne.pl czy Uber Eats.
Otwarcie Pijalni to droga inwestycja?
Potrzebny budżet to minimum 800 tys. zł, w całości przeznaczane na wyposażenie i zorganizowanie nowej Pijalni. Ta kwota obejmuje dostosowanie lokalu do wymogów i standardów obowiązujących w sieci, pełne wyposażenie lokalu, zatowarowanie, opłatę wstępną. Opłata licencyjna jest natomiast zależna od obrotu i płatna kwartalnie. Nie pobieramy od partnerów franczyzowych stałej opłaty miesięcznej ani stałej opłaty marketingowej. Natomiast dzielimy się z nimi naszym doświadczeniem i know-how. Oferujemy szkolenia, corocznie rozwijamy ofertę, wypracowujemy materiały marketingowe itp. Pomagamy od samego początku, m.in. w znalezieniu odpowiedniej lokalizacji, wypracowaniu projektu architektonicznego, rekrutacji i szkoleniu pracowników, wdrożeniu oprogramowania, otwarciu i w pierwszych chwilach pracy lokalu. Jesteśmy też do dyspozycji franczyzobiorcy po otwarciu: oferujemy stałe wsparcie, doradztwo oraz kontrole jakościowe i operacyjne, a także silnie wspieramy marketingowo, dostarczając gotowe działania promocyjne i materiały sprzedażowe.
Jakie jest obecnie zainteresowanie Państwa franczyzą?
Zainteresowanie jest zawsze, ponieważ dla potencjalnych partnerów franczyzowych nasz koncept to pomysł na stabilny biznes, we współpracy z firmą z dużym doświadczeniem w gastronomii oraz w produkcji unikalnych wyrobów z czekolady, do tego silnie wspierającym swoją markę marketingowo. Nie podejmujemy jednak współpracy z każdym zainteresowanym. Musimy mieć poczucie dużego prawdopodobieństwa, że partner sobie poradzi, ma odpowiednie środki i odpowiednią lokalizację. To kluczowe czynniki, pozwalające osiągnąć sukces. A sukces naszych partnerów jest dla nas priorytetowy.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
WIZYTÓWKA PIJALNI CZEKOLADY E.WEDEL
Pijalnie Czekolady E.Wedel to sieć kawiarni, łącząca ofertę kawiarniano-cukierniczą z unikatową ofertą produktów z czekolady. Pierwsza Pijalnia została otwarta w 1894 roku.
- 16 lokali franczyzowych
- 18 lokali własnych
- kwota inwestycji min. 800 tys. zł
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Nest Bank
Placówki bankowe
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Dobra decyzja
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
Z głową do peruk i do biznesu
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w...
Czym zajmuje się Rada Franczyzobiorców Żabki?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z...
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...

