Tańsza inwestycja z Berlin Döner Kebap

Zestaw bazowy
Info

In this article you will learn

  1. Young Engineers inspires children aged 4–15 to explore engineering through fun, hands-on activities like LEGO and Algobrix coding.
  2. Operating in 50+ countries, it has gained global recognition and achieved milestones like a Guinness World Record.
  3. Franchisees receive extensive training, marketing support, and flexible opportunities to run educational programs.
  4. The franchise requires a $6,000–$35,000 investment, strong interpersonal skills, and a passion for working with kids.
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Outdoor Food Concept to modułowy format restauracji, który Berlin Döner Kebap rozwija od ubiegłego roku. To kompaktowa restauracja przeznaczona do lokalizacji zewnętrznych. 

– Nowy koncept rozszerza dotychczasowe możliwości kooperacji w ramach sieci. Franczyzobiorcy zyskują szansę na współpracę z marką przy znacznie niższych nakładach finansowych niż w przypadku lokali stacjonarnych, a Berlin Döner Kebap może rozwijać się w dotąd nieobsługiwanych lokalizacjach – mówi Tomasz Rawa, koordynator ds. inwestycji i projektów biznesowych w Berlin Döner Kebap.

Restauracja modułowa

Bazowy zestaw Outdoor Food Concept składa się z dwóch modułów: sprzedażowego i kuchennego. W pierwszym odbywa się proces przygotowywania i sprzedaży dań, obsługi klienta. Drugi moduł pełni funkcję klimatyzowanego zaplecza kuchennego do przygotowywania półproduktów i jest wyposażony w mroźnię. 

– Całość stanowi pełnowymiarową restaurację, z taką samą ofertą jak nasze lokale stacjonarne – zapewnia Tomasz Rawa.

Podstawowy zestaw modułowy OFC ma powierzchnię 30 mkw., jednak w sumie potrzebne będzie więcej miejsca – około 80-100 mkw., aby zapewnić przestrzeń na ogródek ze stolikami dla klientów. Istnieje też możliwość rozszerzenia zestawu bazowego o dodatkowy, trzeci moduł z salą konsumpcyjną czy o kolejne na dodatkowy magazyn lub toaletę. 

– Restauracje Outdoor Food Concept są wyposażone w nowoczesne rozwiązania technologiczne, takie jak samoobsługowe kioski sprzedażowe, czy system przywoływania klientów – dodaje Tomasz Rawa.

Niższy wkład własny

Trzeba mieć 200–250 tys. zł środków własnych, aby otworzyć lokal w formacie Outdoor Food Concept. Pozostałą część inwestycji można sfinansować leasingiem, skorzystać z wynajmu długoterminowego lub kredytu inwestycyjnego.

Franczyzodawca podkreśla, że format Outdoor Food Concept dobrze sprawdzi się w takich lokalizacjach jak centra i parki handlowe, promenady czy miejscowości turystyczne. Wymagania techniczne są stosunkowo proste – konieczne jest podłączenie do sieci wodno-kanalizacyjnej oraz energetycznej. – Celujemy w mniejsze miasta, liczące 50–60 tys. mieszkańców, ale także duże aglomeracje – mówi Tomasz Rawa. – Moduły mogą sprawdzić się również na przedmieściach dużych miast.

Plany na rozwój

Obecnie działa 11 modułowych lokali OFC Berlin Döner Kebap, w tym dwa z salą konsumpcyjną. 

– W 2025 roku planujemy otworzyć w sumie 10–15 restauracji, z czego mniej więcej połowa powstanie w formacie OFC – zapowiada Tomasz Rawa.

Jedną z kluczowych zalet modułowego rozwiązania jest możliwość relokacji – jeśli franczyzobiorca lub franczyzodawca znajdzie atrakcyjniejszą lokalizację, restaurację można przenieść w nowe miejsce.

Berlin Döner Kebap nadal rozwija także stacjonarne restauracje w food courtach, parkach handlowych oraz lokale drive-thru. Inwestycja w te formaty jest jednak wyższa i często przekracza 1 mln zł netto. Przy korzystaniu z leasingu lub kredytu, minimalny wkład własny franczyzobiorcy powinien wynosić około 500 tys. zł. 

– Bazując na średnich wynikach osiąganych przez restauracje naszej sieci, szacujemy, że niezależnie od formatu, zwrot z inwestycji nie powinien przekroczyć trzech lat – dodaje Tomasz Rawa.

 

WIZYTÓWKA BERLIN DONER KEBAP

Sieć restauracji należąca do segmentu casual.

  • 78 lokali
  • kwota inwestycji od 200-250 tys.
Info

Main conclusions

  1. Young Engineers addresses the growing demand for engineering skills by fostering curiosity and passion for the subject among children through innovative, hands-on educational programs.
  2. The franchise offers a unique business opportunity with strong global recognition, extensive support, and flexible work options for individuals passionate about education and engineering.
  3. With low initial investment and diversified revenue streams, Young Engineers is well-suited for franchisees who enjoy working with children and have strong communication and management skills.
  4. Young Engineers combines education and entertainment to prepare children for future workforce challenges while providing franchisees with a scalable and impactful business model.
Franchise units Over 200
Author
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

See in catalogue

Featured franchises

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €