PapaGyros – franczyza z greckim klimatem
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Cztery lata temu na stacji paliw w Chwaszczynie stanął food truck PapaGryros, z greckim street foodem w menu – m.in. souvlaki, gyros pita, halloumi.
– Stacja paliw była moja (i jest), ale food truck otworzyli moja mama i ojczym, który jest Grekiem – opowiada Grzegorz Fobka, franczyzodawca PapaGyros, który szybko zaangażował się w ten rodzinny biznes.
Food truck przyjął się znakomicie. Dwa lata później powstał stacjonarny lokal PapaGyros na gdańskiej Zaspie, pózniej lokal w food courcie galerii handlowej w Gdańsku Osowej. Dziś marka ma już w sumie sześć punktów – cztery stacjonarne i dwa food trucki. Z czasem poszerzało się tez menu.
– Włączyliśmy do oferty m.in. owoce morza, a lokale w food courtach mają też sweet cornery, w których można kupić m.in. greckie ciasta, kawy na zimno, bubble tea – dodaje Grzegorz Fobka.
Wierni oryginałom
Jak podkreśla franczyzodawca PapaGyros, sukces marki opiera się w dużej mierze na wierności greckim oryginałom.
– Nasz szef kuchni jest Grekiem. Sprowadzamy z Grecji mięso, pity, sery halloumi, feta, oliwki – wylicza Grzegorz Fobka. – Sami robimy sos tzatziki i mamy jego własną recepturę. Niektórzy klienci twierdzą, że u nas potrawy smakują lepiej niż w Grecji. Zależy nam, aby utrzymać tę samą jakość także w lokalach franczyzowych.
Startujący właśnie z franczyzą PapaGyros na początek szuka franczyzobiorców w – mówiąc ogólnie – północnej części Polski, a konkretnie województwach: pomorskim, zachodniopomorskim, kujawskopomorskim, warmińsko-mazurskim, podlaskim, lubuskim, wielkopolskim, łódzkim, mazowieckim.
– Ale docelowo zamierzamy rozwijać się w całej Polsce – zaznacza Grzegorz Fobka.
We franczyzie marka chce rozwijać wszystkie formaty – czyli food trucki, lokale w galeriach handlowych i lokalizacjach przyulicznych.
– Co do zasady to franczyzobiorca, który najlepiej zna przecież lokalny rynek, powinien zaproponować lokalizację. Ale np. w Trójmieście mamy informacje o kilku wolnych lokalizacjach w centrach handlowych – mówi Grzegorz Fobka.
Ile na inwestycję?
Food truck PapaGyros kosztuje ok. 120 tys. zł netto, do tego należy doliczyć ok. 30 tys. zł netto na sprzęt. Wysokość inwestycji w lokal zależy od jego powierzchni. Franczyzodawca rekomenduje, aby było to ok. 40 mkw.
– Sądzę, że przygotowanie lokalu zamknie się w kwocie 100 tys. zł – przewiduje Grzegorz Fobka. – Nasz projektant, za dodatkową opłatą, przygotuje projekt lokalu. Natomiast wysokość inwestycji w lokal w food courcie zależy głównie od tego, czy mówimy o nowej galerii handlowej (wtedy koszty są bardzo wysokie), czy też o lokalu po gastronomii, w którym inwestycja będzie niższa.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 10 tys. zł. Franczyzodawca gwarantuje szkolenia, przekazuje cały know how prowadzenia biznesu, dokumentacją (m.in. HACCP), receptury i sposób przygotowania potrwa, pakiet startowy materiałów promocyjnych.
– Przygotowujemy kampanię marketingową na otwarcie każdego punktu, specjalne promocje dla klientów – dodaje Grzegorz Fobka. – Ruch na otwarciu i po nim jest naprawdę duży. Później, jak to zwykle bywa, trochę spada, więc trzeba systematycznie budować bazę klientów. Wszystkie nasze punkty od początku były rentowne. Polacy znają i lubią grecką kuchnię, Grecja to w końcu jeden z najpopularniejszych kierunków wyjazdów wakacyjnych.
WIZYTÓWKA PAPAGYROS
PapaGyros Greek Street Food to firma oferująca autentyczne greckie jedzenie w formacie street food. Specjalizuje się w serwowaniu klasycznych potraw kuchni greckiej, przygotowywanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Koncept działa w kilku formatach: food truck, lokal stacjonarny, lokal w food courcie.
- 6 jednostek własnych
- jednorazowa opłata wstępna 10 tys. zł
- miesięczna opłata franczyzowa 1 tys. zł plus 5 proc. od obrotu
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Bank to biznes
Według Alior Banku przedsiębiorczość to najważniejsza cecha franczyzobiorcy bankowego.

