Burgerownia by night

Duże rynki
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Franczyzodawca marki Night Burger ma duże doświadczenie na rynku gastronomicznym. Prowadzi też restauracje sushi oraz pizzerie.

– Na pomysł otwarcia burgerowni wpadliśmy 9 lat temu – opowiada Dorota Kowalska, współwłaścicielka Night Burger.–- Prowadziliśmy już wtedy bistro z sushi i realizowaliśmy zamówienia w późnych, nocnych godzinach, co cieszyło się dużą popularnością. W sąsiedztwie pojawił się wolny lokal. Pomyśleliśmy, że można go wykorzystać na burgerownię, która także działa do późna. Wtedy nie było takich lokali w Warszawie, a – patrząc na nasze doświadczenia z sushi – zapotrzebowanie było duże. 

Tak powstał pierwszy lokal Night Burger, na warszawskiej Pradze Południe. Trzy lata temu jego właściciele otworzyli kolejny, w dzielnicy Bemowo. W dni powszednie są czynne do godz. 1, w weekendy do godz. 2.30. Można przyjść i zjeść na miejscu albo wziąć zamówienie na wynos, ale można też zamówić z dostawą do domu.

– Na Pradze mamy mniejszy lokal i tu realizujemy więcej zamówień w dostawie i na wynos – dodaje Dorota Kowalska. – Natomiast lokal na Bemowie jest większy, ma dodatkowo ogródek zewnętrzny, kraftowe piwa, więc wielu gości lubi usiąść na miejscu. 

Koszty na starcie

Night Burger chciałby otwierać kolejne lokale w dużych miastach, jak Kraków, Gdańsk, Łódź, Wrocław, Rzeszów – generalnie od 200 tys. mieszkańców.

– Przy czym w Warszawie chcemy mieć tylko własne burgerownie – zastrzega Dorota Kowalska. 

Potrzebny jest lokal o powierzchni przynajmniej 50 mkw., najlepiej wolnostojący lub w pawilonie handlowym.

– Radzimy unikać lokali w budynkach mieszkalnych, żeby nie narażać się na skargi i pretensje, ze względu na późne godziny pracy – mówi franczyzodawca Night Burger. 

Franczyzobiorca otrzyma standardy aranżacji wnętrza, wsparcie przy projekcie technologicznym, wyborze sprzętu. Można otworzyć lokal z salą konsumpcyjną i barem, można tylko taki w formule dark kitchen. Ten drugi będzie tańszy w inwestycji. Natomiast na lokal z obsługą na miejscu trzeba – według centrali - wydać min. 130 tys. zł. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 20 tys. zł i jest już wliczona w koszt inwestycji.

– Można negocjować jej wysokość – dodaje Dorota Kowalska. 

Franczyzodawca zapewnia szkolenia, m.in. z zarządzania biznesem, praktyczne szkolenia w lokalu własnym marki, szkolenia pracowników na miejscu, w lokalu franczyzobiorcy. Przekazuje receptury dań, gwarantuje wsparcie marketingowe, pomoc na otwarciu i w pierwszym okresie funkcjonowania, bieżące wsparcie w trakcie całego okresu trwania umowy franczyzowej. 

Ile sprzedasz?

W menu Night Burger jest kilkanaście rodzajów burgerów (w tym sezonowe), dania z kurczaka (stripsy, wingsy), frytki, napoje.

– Bardzo pilnujemy jakości – podkreśla Dorota Kowalska. – Mamy kraftowe bułki, sami mielimy mięso, przygotowujemy kotlety, sosy. 

Jak podaje franczyzodawca, dzienna liczba paragonów w lokalach waha się od 70 do 150, w zależności od dnia.

– Lokale mogą przynosić zyski już w pierwszym miesiącu działalności – zapewnia Dorota Kowalska. 

WIZYTÓWKA NIGHT BURGER

Burgerownie pracujące do późnych nocnych godzin. Pierwsza powstała 9 lat temu w Warszawie. W menu są nie tylko burgery, ale także dania z kurczaka (wingsy, stripsy), frytki w różnych postaciach, kraftowe piwa.

Wsparcie dla franczyzobiorcy:

pomoc w doborze lokalu, oraz koordynacji inwestycji na każdym etapie budowy lokalu

pełne szkolenie z zarządzania placówką gastronomiczną

wsparcie przy projektowaniu lokalu w zakresie technologii i wystroju

pełne wsparcie marketingowe

ubrania dla całej obsługi lokalu

produkty oraz receptury

pełen pakiet szkoleń, w tym kilkanaście dni próbnej pracy w już istniejącym lokalu, szkolenie pracowników w lokalu franczyzowym

pomoc na otwarciu

pomoc doświadczonej załogi w pierwszych miesiącach startu lokalu

bieżące wsparcie, siedem dni w tygodniu

  • lokale własne: 2
  • miesięczna opłata franczyzowa: 2,5 tys. zł
  • jednorazowa opłata wstępna: 20 tys. zł (można negocjować)
Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł