Nowe zasady dla franczyzobiorców
Franczyzodawca marek New York Pizza Department i ŻarWOK zmienia zasady naliczania opłat franczyzowych. Franczyzobiorcy mogą sporo zaoszczędzić.
Yummy Concepts jest franczyzodawcą kilku marek gastronomicznych. Flagowe to pizzerie New York Pizza Departments oraz koncept z kuchnią chińską pod szyldem ŻarWOK. Oprócz tego Yummy Concepts rozwija też marki w formule dark kitchen: Alabama Mama (dania na bazie kurczaka w panierce), +48 Burger, a teraz do tego zestawu dołącza Pepperoni Picasso, czyli prawdziwa włoska pizza.
Franczyzodawca postanowił wprowadzić istotną zmianę w warunkach współpracy.
– Zmieniamy formę pobierania miesięcznej opłaty franczyzowej. Zamiast prowizji procentowej od obrotu będzie to niska stała kwota – informuje Tomasz Jench, prezes zarządu Yummy Concepts.
Skąd taka decyzja?
– Uważamy, że sukces franczyzobiorcy nie powinien oznaczać większych opłat dla nas. Franczyza ma wspierać rozwój naszych partnerów, a nie hamować go dodatkowymi kosztami w miarę wzrostu sprzedaży – podkreśla Tomasz Jench.
Co ważne nowe zasady dotyczą zarówno nowych franczyzobiorców, którzy zdecydują się na przystąpienie do sieci, jak i aktualnych licencjobiorców.
– Rekordzista w naszej sieci dzięki tej zmianie zaoszczędził ponad 6 tys. zł miesięcznie – dodaje franczyzodawca.
Formaty do wyboru
New York Pizza Department można otwierać w formacie z salą konsumpcyjną albo w modelu obsługującym tylko dostawy i odbiory, bez konsumpcji na miejscu. Właśnie ten drugi format jest bardziej popularny. I tańszy. Według franczyzodawcy minimalny całkowity koszt uruchomienia lokalu to 90 tys. zł netto. W przypadku pizzerii z salą konsumpcyjną trzeba mieć większy budżet – od 120 tys. zł netto.
Jeśli chodzi o koncept ŻarWOK, można go prowadzić albo samodzielnie, albo w połączeniu z NYPD. W pierwszym przypadku całkowity koszt inwestycji zaczyna się od 70 tys. zł netto. Jeżeli zdecydujemy się na model łączony z NYPD, to oprócz podstawowej inwestycji w pizzerię na dodatkowy sprzęt potrzebny w lokalu trzeba przeznaczyć min. 14,5 tys. zł netto. Tyle samo będzie kosztować dołączenie ŻarWOKa do oferty każdej innej restauracji – a franczyzodawca daje taką możliwość.
– W tej chwili ŻarWOK jest największą siecią chińskich restauracji w Polsce – podkreśla Tomasz Jench. – Co więcej, wskakuje na szóste miejsce wśród największych sieci z kuchnią chińską w Europie.
W tej chwili w obu konceptach obowiązują też promocyjne opłaty wstępne.
Sieć NYPD liczy obecnie 25 lokali, a ŻarWOK 24.
– Łącznie z wirtualnymi markami zarządzamy ponad 70 lokalami – informuje Tomasz Jench. – A w lipcu planujemy otwarcie naszej pierwszej pizzerii w Egipcie.
WIZYTÓWKA NEW YORK PIZZA DEPARTMENT I ŻARWOK
Pierwsza marka to sieć pizzerii, druga – lokale z kuchnią chińsko-amerykańską.
NYPD – New York Pizza Department
1. Lokal z konsumpcją na miejscu
- minimalna inwestycja: 65 tys. zł netto
- całkowity koszt od: 120 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 6 tys. zł netto (zamiast 12 tys. zł)
- opłata bieżąca: 1,4 tys. zł netto
2. NYPD Express – dostawy i odbiory bez konsumpcji na miejscu
- minimalna inwestycja: 50 tys. zł netto
- całkowity koszt od: 90 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 3 tys. zł netto (zamiast 7,5 tys. zł)
- opłata bieżąca: 1250 zł netto
ŻARWOK
1. ŻarWOK + NYPD (koncept łączony)
- dodatkowy koszt sprzętu: 14,5 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 2,5 tys. zł netto
- opłata bieżąca: 500 zł netto
2. ŻarWOK Classic (samodzielny lokal)
- minimalna inwestycja: 35 tys. zł netto
- całkowity koszt od: 70 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 2,5 tys. zł netto
- opłata bieżąca: 1 tys. zł netto
3. ŻarWOK w Twojej restauracji
- koszt sprzętu: 14,5 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 2 tys. zł netto
- opłata bieżąca: 1 tys. zł netto
Wyróżnione franczyzy
Żabka
Sklepy typu convenience
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Nest Bank
Placówki bankowe
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Bank to biznes
Według Alior Banku przedsiębiorczość to najważniejsza cecha franczyzobiorcy bankowego.


