Nowa franczyza z tureckim burgerem

Turecka przekąska
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Co to jest islak burger? Po turecku „islak” oznacza mokry. I właśnie taki jest ten hamburger – wilgotny, zanurzony w sosie pomidorowym. To szybka, uliczna przekąska, popularna w Stambule. Właśnie tam zetknął się z nią franczyzodawca marki Islak Burger.

– Pierwszy raz spróbowałem go 5 lat temu – opowiada Dawid Librowski, franczyzodawca Islak Burger. – Przez kolejne lata widziałem, że potrawa staje się coraz bardziej popularna, także w social mediach, np. na TikToku. W ubiegłym roku znów byłem w Turcji i pomyślałem, że warto byłoby sprowadzić to danie do Polski, jako produkt dający możliwość rozszerzenia działalności typu fast food. Zwłaszcza pasujący do kebabu, a lokali z kebabem jest już w Polsce ok. 25 tys. 

Dodatkowo i samodzielnie

Dawid Librowski zdecydował, że islak burger będzie jedną z pozycji w menu lokalu gastronomicznego, który sam zamierzał otworzyć.

– Prowadziłem rozmowy z franczyzodawcą Yum Yum Kebab, bo chciałem otworzyć lokal pod tym szyldem – mówi Dawid Librowski. – I już w trakcie negocjacji zaproponowałem, że dodam do oferty lokalu islak burgera. Jako turecka potrawa idealnie pasuje do także przecież tureckiego kebabu. 

Franczyzodawca Yum Yum Kebab się zgodził i w czerwcu Dawid Librowski uruchomił na krakowskim Kazimierzu lokal, w którym oprócz kebaba można też zjeść właśnie tureckiego burgera. A teraz sam opracował koncept franczyzowy, który nazwał właśnie Islak Burger. Po pierwsze jest to oferta dla osób, które już prowadzą lokale gastronomiczne – także we franczyzie innych marek – i chcą poszerzyć ich ofertę.

– Dzięki temu mogą urozmaicić menu i przede wszystkim zwiekszyć sprzedaż – podkreśla Dawid Librowski. – Food cost burgera to 5 zł. Przy cenie 14 zł i sprzedaży na poziomie 11 sztuk dziennie mamy dodatkowe 3 tys. zł przychodu miesięcznie. W naszym krakowskim lokalu sprzedaż jest na poziomie 15 sztuk dziennie. 

Franczyzodawca Islak Burgera ocenia, że jego oferta może być atrakcyjna nawet dla 70 proc. lokali gastronomicznych, działających na polskim rynku. Inwestycja – jak zapewnia franczyzodawca – to jedynie 4499 zł netto. 

Druga możliwość to uruchomienie samodzielnego lokalu pod szyldem Islak Burger, z okienkiem podawczym.

– Wystarczy wówczas niewielki lokal, nawet kilka metrów kwadratowych powierzchni, najlepiej po małej gastronomii, np. gofrach, frytkach, lodach – informuje Dawid Librowski. – Można wtedy też do naszej oferty dołożyć np. frytki, nuggetsy, napoje itp. Mamy już pierwszych zainteresowanych takim otwarciem. 

Patent na burgera

Dlaczego warto skorzystać z oferty franczyzowej Islak Burger?

– Po pierwsze zarejestrowaliśmy w urzędzie patentowym nazwę tej potrawy, więc to my będziemy decydować o kierunku jej rozwoju w Polsce – podkreśla Dawid Librowski. – Po drugie bierzemy na siebie cały marketing marki, w tym w social mediach. Współpracujemy z influencerami, którzy mają bardzo duże zasięgi. Będziemy też prowadzić sponsorowane kampanie dla każdej lokalizacji, z naszego centralnego budżetu. 

Franczyzodawca szkoli biorców i ich pracowników z technologi przygotowywania burgerów oraz dostarcza potrzebny sprzęt.

– Jednym z etapów przygotowywania islak burgerów jest przechowywanie ich w specjalnym urządzeniu, podgrzewającym je za pomocą pary – zdradza Dawid Librowski. – I my to urządzenie dostarczamy. Zapewniamy też stały dostęp do produktów, takich jak bułki i mięso, recepturę naszego autorskiego sosu. Turcy, którzy zaglądają do naszego lokalu w Krakowie twierdzą, że nasze islak burgery smakują jak w Stambule. 

Jedyna opłata, jaką ponoszą franczyzobiorcy, to 440 zł netto miesięcznie (od drugiego miesiąca współpracy), z przeznaczeniem na centralny budżet marketingowy, szkolenia oraz obsługę sieci.

WIZYTÓWKA ISLAK BURGER

Gastronomiczny koncept franczyzowy, którego specjalnością są tureckie burgery nazywane islak burger. Proponuje franczyzę przede wszystkim już istniejącym lokalom gastronomicznym, które mogą poszerzyć swoją ofertę wprowadzając do menu islak burgera. Można też otworzyć samodzielny lokal pod szyldem marki. 

Opłata franczyzowa zawiera:

  • wymagany sprzęt,
  • materiały marketingowe,
  • stały dostęp do półproduktów,
  • wsparcie przy tworzeniu grafik pod social media,
  • stały marketing konkretnego lokalu oraz sieci: TikTok, Instagram, Facebook grupy,
  • branding lokalu, standy, cenniki plex, ulotki, gadżety,
  • narzędzia kuchenne ułatwiające przygotowanie produktu,
  • profesjonalne szkolenie na każdym etapie również dla nowych pracowników, 
  • know-how,
  • codzienne wsparcie dedykowanego managera.

Islak Burger w liczbach

  • inwestycja 4499 zł netto
  • opłata miesięczna 440 zł netto 
  • zwrot z inwestycji ok. 6 tygodni
Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Przybij Piątaka

Przybij Piątaka

Puby

Price icon 100 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł