Otwieramy pub studencki

Pieniądze na pub
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Jak mija lato w Przybij Piątaka?

Przede wszystkim prężnie rozwijamy nasz beach bar, który działa we Wrocławiu już od wiosny. I podziała, dopóki pogoda pozwoli, czyli może nawet do października. Mimo że nie jest nad wodą, to przyciąga bardzo dużo ludzi. Urządziliśmy tu plażę, mamy leżaki, małą scenę, na której odbywają się m.in. koncerty. Organizujemy też wydarzenia typu silent disco, czy wspólne zajęcia pilates. 

Jak wygląda zainteresowanie waszą franczyzą?

Mamy zapytania od zainteresowanych z różnych miast. Z jednym z nich podpisaliśmy już umowę przedwstępną. Nie chciałbym zapeszyć, ale mamy nadzieję, że nasz pierwszy lokal franczyzowy powstanie niedługo w Poznaniu. Nasz potencjalny franczyzobiorca ma już nawet wybraną lokalizację i jesteśmy na etapie ustaleń technicznych i planowania remontu. Poznań to miasto dość podobne do naszego rodzimego Wrocławia więc idealnie wpisuje się w nasze plany rozwoju sieci. Inne miasta, na które spoglądamy z zainteresowaniem, to m.in. Katowice, Kraków, Łódź. Widzimy zresztą, że tam mamy największe ilości wyświetleń naszych reklam, więc na pewno są to rynki, na których nasz koncept wzbudza zainteresowanie. Klienci naszych pubów to przede wszystkim studenci i właśnie miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla Przybij Piątaka. 

Jakie wsparcie zapewniacie swoim franczyzobiorcom? 

Przede wszystkim franczyzobiorca – po podpisaniu listu intencyjnego, który zobowiązuje go do poufności – uzyskuje dostęp do naszych danych finansowych, operacyjnych. Poznaje obroty lokali, koszty działalności, wszystkie informacje, które są istotne dla prowadzenia biznesu. Ma więc pełną wiedzę i świadomość tego, jak to wygląda. Pomagamy w znalezieniu odpowiedniej lokalizacji, podpowiadając i dając odpowiednie wytyczne. Sami też przeglądamy oferty i wyszukujemy ciekawe lokale w różnych miastach, aby móc zaproponować konkretne lokalizacje osobom zainteresowanym naszą franczyzą. Umowę franczyzową podpisujemy dopiero wtedy, gdy franczyzobiorca znalazł już lokal i dajemy mu kilka kolejnych miesięcy na przeprowadzenie remontu i przygotowania do otwarcia. Przekazujemy wszelkie wytyczne co do tego, jak adaptować lokal – od koloru farb po wyposażenie. Franczyzobiorca ma opiekuna, który pomoże mu we wszystkim. Otrzymuje też podręcznik operacyjny i pełne know-how prowadzenia biznesu. Przygotowaliśmy również platformę szkoleniową, na której znalazły się wszystkie niezbędne dokumenty, instrukcje, procedury, pliki ze zdjęciami wnętrz, co pomaga na etapie przygotowań lokalu, instrukcje sprzętów, przykłady audytów, filmy szkoleniowe itd. Każdy członek personelu może zobaczyć, jak wygląda praca na jego stanowisku krok po kroku. Są też na platformie szkolenia dla franczyzobiorcy z prowadzenia lokalu i prowadzenia działalności gospodarczej. Oczywiście oprócz tego przeprowadzamy też szkolenia stacjonarne w naszych lokalach własnych. Franczyzobiorcy otrzymają kontakty do dostawców, u których sieć ma wynegocjowane ceny. W naszych lokalach przez cały czas klienci mogą kupić piwo za 7 zł, a w czasie happy hours nawet za 5 zł. Zajmujemy się tez ogólnopolskim marketingiem marki. Kampania promocyjna dla każdego nowego lokalu zaczyna się na kilka miesięcy przed jego otwarciem. 

Ile trzeba zainwestować w otwarcie pubu Przybij Piątka?

Koszt inwestycji w lokal szacujemy na ok. 100 tys. zł. Z doświadczenia wiemy, że najlepiej sprawdzają się lokale o powierzchni ok. 200 mkw. i większe. Czas oczekiwania na zwrot z inwestycji to ok. 6-9 miesięcy. 

Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska

WIZYTÓWKA PRZYBIJ PIĄTAKA

Wywodząca się z Wrocławia sieć pubów, obecna na rynku od 10 lat. Lokale kierują swoją ofertę przede wszystkim do studentów. Sieć chce się rozwijać w miastach liczących od 200 tys. mieszkańców. Puby najlepiej otwierać w miejscach popularnych wśród studentów, w centrach miastach, ale i w pobliżu akademików. Franczyzodawca pomoże zrobić research konkretnego rynku. Potrzebny jest lokal o powierzchni ok. 200 mkw. oraz miejsce na ogródek sezonowy.

  • 3 lokale stacjonarne, 1 sezonowy
  • szacunkowy koszt inwestycji – od 100 tys. zł
  • opłata franczyzowa – 18,22 zł netto za 1 mkw.

Inne koncepty z branży gastronomia

Am Am Kebab

Am Am Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Bafra Kebab

Bafra Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 35 000 zł
Berlin Döner Kebap

Berlin Döner Kebap

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 250 000 zł
Bestpresso

Bestpresso

Automaty vendingowe do kawy i przekąsek

Price icon 200 000 zł
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Beza Krówka Lody Rzemieślnicze

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
Bike Café

Bike Café

Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie

Price icon 5 000 zł
BuBu Bubble Tea

BuBu Bubble Tea

Bary z bubble tea

Price icon 25 000 zł
Burger King®

Burger King®

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 3 000 000 zł
Cafe Słodziak

Cafe Słodziak

Kawiarnie

Price icon 19 000 zł
Chinkalnia

Chinkalnia

Restauracje gruzińskie

Price icon 250 000 zł
Cochise Burger

Cochise Burger

Burgerownie

Price icon 100 000 zł
Cofix Poland

Cofix Poland

Kawiarnie

Price icon 250 000 zł
Costa Coffee

Costa Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Cukrem i Solą

Cukrem i Solą

Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą

Price icon 30 000 zł
Da Grasso

Da Grasso

Pizzerie

Price icon 250 000 zł
DG Restauracje

DG Restauracje

Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach

Price icon 100 000 zł
Dobra Pączkarnia

Dobra Pączkarnia

Cukiernie

Price icon 150 000 zł
Domino’s Pizza

Domino’s Pizza

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
Doskoi

Doskoi

Restauracje japońskie

Price icon 150 000 zł
Express Pizza American Style

Express Pizza American Style

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
FABBRICA Italian Comfort Food

FABBRICA Italian Comfort Food

Restauracje włoskie

Price icon 300 000 zł
Fit Cake

Fit Cake

Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy

Price icon 50 000 zł
Fruitisimo

Fruitisimo

Bary z sokami

Price icon 170 000 zł
Gruby Benek

Gruby Benek

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
Islak Burger

Islak Burger

Burgerownie

Price icon 4 999 zł
KawoWiniarnia

KawoWiniarnia

Kawiarnie-winiarnie

Price icon 39 000 zł
Koku Sushi

Koku Sushi

Restauracje sushi

Price icon 160 000 zł
Krowa Mać Burgers

Krowa Mać Burgers

Burgerownie

Price icon 150 000 zł
Kurcze Pieczone

Kurcze Pieczone

Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu

Price icon 30 000 zł
Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Piekarnie-restauracje

Price icon 1 062 500 zł
Lody Bonano

Lody Bonano

Lodziarnie

Price icon 25 000 zł
Lviv Croissants

Lviv Croissants

Piekarnie typu fast-food z croissantami

Price icon 250 000 zł
Maxipizza

Maxipizza

Pizzerie

Price icon 100 000 zł
McDonald’s

McDonald’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 2 000 000 zł
Migavka

Migavka

Restauracje comfort food

Price icon 120 000 zł
 Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0

Kluby z alkoholem i przekąskami

Price icon 100 000 zł
Mniami Ice Cream

Mniami Ice Cream

Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami

Price icon 7 000 zł
Mokra Włoszka

Mokra Włoszka

Pizzerie

Price icon 300 000 zł
Mr. Kebab

Mr. Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 50 000 zł
New York Pizza Department

New York Pizza Department

Pizzerie

Price icon 65 000 zł
Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Niewinni Czarodzieje Trzyzero

Restauracje-kluby eventowe

Price icon 1 000 000 zł
Night Burger

Night Burger

Burgerownie

Price icon 110 000 zł
OJOO

OJOO

Kawiarnie samoobsługowe

Price icon 42 500 zł
Pączkownia Smak Sprzed Lat

Pączkownia Smak Sprzed Lat

Mobilne cukiernie

Price icon 25 000 zł
PapaGyros

PapaGyros

Grecki street food

Price icon 50 000 zł
Pijalnia Wódki i Piwa

Pijalnia Wódki i Piwa

Agencje płatnicze

Price icon 0 zł
Pijalnie Czekolady E.Wedel

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Kawiarnie

Price icon 800 000 zł
Pizza Hut

Pizza Hut

Pizzerie

Price icon 800 000 zł
Pizzeria Stopiątka

Pizzeria Stopiątka

Pizzerie

Price icon 180 000 zł
Sahar Kebab

Sahar Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sayuri Sushi

Sayuri Sushi

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
So Coffee

So Coffee

Kawiarnie

Price icon 600 000 zł
Stava

Stava

Dostawa posiłków i zakupów

Price icon 300 000 zł
Sulaiman Kebab

Sulaiman Kebab

Przyczepy gastronomiczne z kebabem

Price icon 10 000 zł
Sushi Bistro

Sushi Bistro

Restauracje sushi

Price icon 60 000 zł
Sushi Kushi

Sushi Kushi

Restauracje sushi

Price icon 120 000 zł
Sushi Poke Go

Sushi Poke Go

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
SushiRoll Bistro

SushiRoll Bistro

Restauracje sushi

Price icon 150 000 zł
The Real Pizza Company

The Real Pizza Company

Pizzerie

Price icon 500 000 zł
The White Bear Coffee

The White Bear Coffee

Kawiarnie

Price icon 200 000 zł
Tibesti 2Go

Tibesti 2Go

Pizzerie

Price icon 90 000 zł
T-Pizza

T-Pizza

Pizzerie

Price icon 150 000 zł
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich

Lodziarnie

Price icon 30 000 zł
United Chicken

United Chicken

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 80 000 zł
Wendy’s

Wendy’s

Restauracje szybkiej obsługi

Price icon 50 000 000 zł
Willisch

Willisch

Lodziarnie

Price icon 89 000 zł
ZapieCKanki

ZapieCKanki

Bary z zapiekankami

Price icon 50 000 zł
ŻarWok

ŻarWok

Restauracje chińsko-amerykańskie

Price icon 70 000 zł