Rośnie sieć Berlin Döner Kebap
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
Zakopiański Berlin Döner Kebap to 86 lokal marki w Polsce. Został otwarty 2 sierpnia i mieści się w samym centrum miasta, przy Krupówkach.
– Uruchomił go nasz nowy franczyzobiorca – informuje Tomasz Rawa, koordynator ds. inwestycji i projektów biznesowych w Berlin Döner Kebap.
W tej chwili marka ma 41 lokali własnych i 45 franczyzowych.
– Mocno stawiamy obecnie na franczyzę i otwarcia franczyzowe są dla nas priorytetem – podkreśla Tomasz Rawa.
Co miesiąc nowy lokal
Średnie tempo otwarć w sieci Berlin Döner Kebap to jeden lokal miesięcznie.
– Chcemy, aby każda inwestycja była dobrze przygotowana, a większa częstotliwość mogłaby się odbić na jakości nadzoru – uważa Tomasz Rawa. – Mowa tu o lokalach stacjonarnych, bo nasz format modułowy Outdoor Food Concept możemy otwierać częściej.
Marka ma już zaplanowane otwarcia do kwietnia przyszłego roku, ale cały czas szuka nowych franczyzobiorców i nowych lokalizacji. Szczególnie zainteresowana jest obecnie rozwojem sieci na terenie Polski wschodniej, ale też na Śląsku.
Berlin Döner Kebap proponuje franczyzobiorcom kilka różnych formatów lokali. Najtańszy w inwestycji jest wspomniana opcja modułowa Outdoor Food Concept, przeznaczona do lokalizacji zewnętrznych o dużym natężeniu ruchu.
Podstawowy zestaw OFC składa się z dwóch modułów (sprzedażowego i kuchennego) i zajmuje powierzchnię 30 mkw., jednak w sumie potrzebne będzie więcej miejsca – około 80-100 mkw., aby zapewnić przestrzeń na ogródek ze stolikami dla klientów. Istnieje też możliwość rozszerzenia zestawu bazowego o dodatkowy, trzeci moduł z salą konsumpcyjną czy o kolejne na dodatkowy magazyn lub toaletę. Uruchomienie lokalu w tym formacie to koszt od 600 tys. zł, ale na start wystarczy 250 tys. zł środków własnych – resztę można sfinansować leasingiem, skorzystać z wynajmu długoterminowego lub kredytu inwestycyjnego.
– W tym roku uruchomiliśmy trzy lokale w tym formacie: dwa sezonowe i jeden całoroczny – dodaje Tomasz Rawa. – Format modułowy nie tylko jest tańszy w inwestycji, ale też mniej czasu potrzeba na jego uruchomienie. Wystarczą dwa miesiące, a w przypadku tradycyjnego lokalu zwykle trwa to ok. pół roku.
Wierni franczyzobiorcy
Najbardziej popularny wśród franczyzobiorców sieci jest obecnie format lokalu w food courcie galerii handlowej, ze wspólną salą konsumpcyjną. Inwestycja zaczyna się w tym przypadku od 800 tys. zł, ale franczyzodawca nie wymaga aby całość była sfinansowana ze środków własnych.
– W przypadku lokali stacjonarnych sugerujemy, aby franczyzobiorca miał środki własne na pokrycie połowy wartości inwestycji – mówi Tomasz Rawa.
Oprócz galerii handlowych lokale Berlin Döner Kebap można otwierać też w retail parkach, w lokalizacjach przyulicznych czy w formacie drive thru – w pobliżu węzłów komunikacyjnych, w miejscach umożliwiających obsługę klientów bezpośrednio z samochodu.
Jak podkreśla Tomasz Rawa, 95 proc. franczyzobiorców marki ma więcej niż jeden lokal.
– Zależy nam na dobrej współpracy z franczyzobiorcami, ale też nad tym, aby dbali o standardy marki. Dlatego każdorazowe nawiązanie nowej współpracy franczyzowej jest dobrze przemyślane – dodaje Tomasz Rawa.
WIZYTÓWKA BERLIN DONER KEBAP
Sieć restauracji należąca do segmentu casual. Rozwija kilka różnych formatów lokali:
- wolnostojące restauracje przy głównych trasach komunikacyjnych
- restauracje w food courtach centrów handlowych
- lokale w parkach handlowych, z salą konsumpcyjną
- modułowe restauracje w modelu Outdoor Food Concept
BERLIN DONER KEBAP W LICZBACH
- 86 lokali
- kwota inwestycji od 250 tys. zł
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Nest Bank
Placówki bankowe
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
So Coffee
Kawiarnie
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
Tibesti 2Go
Pizzerie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Bank to biznes
Według Alior Banku przedsiębiorczość to najważniejsza cecha franczyzobiorcy bankowego.


