Zakładamy winnicę

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Uprawa winorośli jest trochę jak... walka z naturą.

– Pamiętajcie, że winorośl jest rośliną ekspansywną, zależy jej na tym, żeby jak najdalej rosnąć. Jej owoce nie interesują, ona chce jak najdalej się rozprzestrzeniać, a winiarz ma ją zmusić, żeby swoją energię wysłała do owoców – opowiada Jerzy Kieś, właściciel winnicy Cygów. – To jest taka przepychanka, między winiarzem a sadzonką.

Winnica wymaga dużo pracy, która zaczyna się zimą i praktycznie nie kończy przez cały rok – cięcia winorośli o różnych porach roku, nawożenie, pielenie, opryski, odsłanianie owoców, zbiory, porządki... Największą zmorą są jednak wiosenne przymrozki.

– 3-4 lata temu było tak, że 3 czerwca, gdy już były bardzo dobrze rozwinięte pąki, kwiaty i tak dalej, przyszło minus 6 stopni i mieliśmy straty rzędu 95 proc. – wspomina Jerzy Kieś. 

Wino z własnej winiarni

Po zbiorach owoce z winnicy trafiają do winiarni, gdzie odszypułkowane i sprasowane są nastawiane do fermentacji.

– Fermentacja burzliwa może trwać tydzień, dwa, później jest taka cicha, która już jest coraz mniejsza. Aczkolwiek my musimy wiedzieć, kiedy przerwać ten proces – podkreśla właściciel winnicy Cygów. 

Więcej tajemnic na temat uprawy winorośli i produkcji wina Jerzy Kieś zdradza w rozmowie z Moniką Wojniak-Żyłowską. Dowiecie się z niej m.in.

  • Dlaczego sadzonki winorośli potrzebują paszportu?
  • Czy na każdej glebie urośnie winorośl?
  • Jakie odmiany winorośli sprawdzają się w Polsce?
  • Jak wygląda praca w winnicy przez cały rok?
  • Jaki sprzęt się przyda w winnicy?
  • Jak ratować winorośl przed przymrozkami?
  • Po co mierzyć owocom poziom cukru?
  • Jak się robi wino?

Więcej pomysłów na biznes znajdziecie na naszym kanale na Youtubie Franchising-PL. Zachęcamy do subskrypcji!

Monika Wojniak-Żyłowska
Autor
Monika Wojniak-Żyłowska
dziennikarz