Pizzeria w mniejszym mieście
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Z tego artykuły dowiesz się o
Jak zostać franczyzobiorcą Tibesti2Go? Gdzie sprawdzi się ten pomysł na biznes? Czym wyróżnia się marka na tle innych konceptów gastronomicznych? Jakie wsparcie otrzyma franczyzobiorca od centrali? O tym dowiesz się z artykułu.
Martina Thomanowski-Szczygioł od 2018 roku prowadziła pizzerię Tibesti w Dobrodzieniu.
– Po dwóch latach, w obliczu wyzwań, jakie postawiła przed nami pandemia, zdecydowaliśmy się przekształcić naszą pizzerię w format 2Go – opowiada Martina Thomanowski-Szczygioł, właścicielka Tibesti2go. – To posunięcie okazało się strzałem w dziesiątkę. W naszym niewielkim mieście brakowało pizzerii, która połączy wysoką jakość produktów z przystępną ceną i szybką obsługą.
Skuteczni na mniejszych rynkach
Od kilku lat Tibesti2Go udostępnia swoją licencję na biznes franczyzobiorcom. Na rynku gastronomicznym działa wiele pizzerii. Jak się zatem wyróżnić?
– Jako jedna z nielicznych sieci, potrafimy skutecznie działać także w mniejszych miejscowościach, gdzie duże sieci nie chcą inwestować – mówi Martina Thomanowski- Szczygioł. – To właśnie w małych miastach klienci szczególnie doceniają możliwość zamawiania online oraz płatności kartą, co rozwiązuje problem braku bankomatów i ograniczonego obrotu gotówkowego. Nasza koncepcja biznesowa sprawdza się tam świetnie, bo dostawy stanowią klucz do sukcesu. Naszą przewagą jest też konsekwentna dbałość o jakość i powtarzalność receptur. Używamy zarówno oryginalnych włoskich składników, jak i naszych polskich sprawdzonych produktów, mamy autorskie przepisy na ciasto i sosy.
Obecnie sieć liczy cztery lokale, z czego trzy działają w modelu franczyzowym. Tibesti2Go planuje dalszy rozwój w małych i średnich miastach w całej Polsce, szczególnie w tych powyżej 10-20 tys. mieszkańców, ale rozważy również mniejsze miejscowości, jeśli mają potencjał biznesowy.
– Dobrodzień, w którym otworzyliśmy nasz pierwszy lokal, to miasto liczące 4 tys. mieszkańców, a cała gmina ma ich ok. 10 tys. – relacjonuje Martina Thomanowski- Szczygioł. – Kolonowskie, w którym działa lokal franczyzowy ma 3,2 tys. mieszkańców. To potwierdza, że nasza koncepcja biznesowa sprawdza się tam, gdzie inni nie widzą potencjału.
Budżet na start
Poszukiwaniem lokalu na pizzerię zajmuje się franczyzobiorca, ale centrala wspiera go, pomagając w analizie lokalizacji i ocenie jej potencjału, w negocjacjach najmu. Najlepiej sprawdzają się punkty w centrach miast, w okolicach dużych osiedli mieszkaniowych, przy uczelniach lub w pobliżu biurowców. Dobrze funkcjonują także lokale w galeriach handlowych.
– Zalecamy, aby kandydaci poszukiwali lokali już wcześniej przeznaczonych pod gastronomię lub takich, które funkcjonowały jako punkt gastronomiczny. Pozwala to znacząco obniżyć koszty adaptacji i przyspiesza proces otwarcia – radzi Martina Thomanowski- Szczygioł.
Możliwe są różne formaty – lokale z salą konsumpcyjną, punkty typu „take away” oraz lokale nastawione głównie na dostawę. Przy lokalu bez sali konsumpcyjnej wystarczy 50 mkw. powierzchni. Jeżeli chcemy otworzyć lokal ze stolikami dla klientów i obsługa na miejscu, potrzeba 75-100 mkw.
Od wybranego formatu zależy też wysokość inwestycji. Dla punktu typu take away zaczyna się od ok. 50 tys. zł, dla lokalu z salą konsumpcyjną od 100 tys. zł. Te kwoty obejmują adaptację lokalu, zakup wyposażenia i sprzętu kuchennego, pierwsze zatowarowanie oraz pakiet franczyzowy (szkolenia, know-how, systemy informatyczne).
Promocja dla zdecydowanych
Do końca roku w sieci obowiązuje promocja – nie ma opłaty wstępnej dla nowych franczyzobiorców. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 1250 zł, tyle samo trzeba przeznaczyć na opłatę marketingową.
– Franczyzobiorca może liczyć na nasze kompleksowe wsparcie na każdym etapie – podkreśla Martina Thomanowski- Szczygioł. – Od wyboru lokalizacji, przez projekt i wyposażenie lokalu, po szkolenie pracowników i wdrożenie systemów sprzedażowych. Po otwarciu oferujemy bieżące wsparcie marketingowe, doradztwo operacyjne i negocjacje z dostawcami.
Według zapewnień franczyzodawcy, w zależności od lokalizacji i zaangażowania franczyzobiorcy, lokale osiągają próg zysku – czyli średnio od 15 do 30 tys. zł miesięcznie netto – w pierwszym roku działania.
Najważniejsze wnioski
WIZYTÓWKA TIBESTI2GO
Sieć pizzerii, rozwijająca się we franczyzie. Działa już w kilkutysięcznych miastach. Można otworzyć pizzerię z salą konsumpcyjną lub w formacie obsługującym zamówienia tylko w dostawie i na wynos.
- 1 lokal własny
- 3 lokale franczyzowe
- 2 formaty lokali
- kwota inwestycji od 50 tys. zł
ZOBACZ W KATALOGU
Wyróżnione franczyzy
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie
Żabka
Sklepy typu convenience
Synevo Punkty Pobrań
Punkty pobrań badań labolatoryjnych
Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety
Nest Bank
Placówki bankowe
DDD Dobre Dla Domu
Sklepy z podłogami i drzwiami
Santander
Placówki bankowe
So Coffee
Kawiarnie
Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Inne koncepty z branży gastronomia
Am Am Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Bafra Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Berlin Döner Kebap
Restauracje szybkiej obsługi
Bestpresso
Automaty vendingowe do kawy i przekąsek
Beza Krówka Lody Rzemieślnicze
Lodziarnie
Bike Café
Mobilne kawiarnie rowerowe i lodziarnie
BuBu Bubble Tea
Bary z bubble tea
Burger King®
Restauracje szybkiej obsługi
Cafe Słodziak
Kawiarnie
Chinkalnia
Restauracje gruzińskie
Cochise Burger
Burgerownie
Cofix Poland
Kawiarnie
Costa Coffee
Kawiarnie
Cukrem i Solą
Bary/przyczepy z szybkim jedzeniem i kawą
Da Grasso
Pizzerie
DG Restauracje
Restauracje, bary, kawiarnie w wielu formatach
Dobra Pączkarnia
Cukiernie
Domino’s Pizza
Pizzerie
Doskoi
Restauracje japońskie
Express Pizza American Style
Pizzerie
FABBRICA Italian Comfort Food
Restauracje włoskie
Fit Cake
Cukiernie bez cukru, glutenu, laktozy
Fruitisimo
Bary z sokami
Gruby Benek
Pizzerie
Islak Burger
Burgerownie
KawoWiniarnia
Kawiarnie-winiarnie
Koku Sushi
Restauracje sushi
Krowa Mać Burgers
Burgerownie
Kurcze Pieczone
Punkty gastronomiczne z daniami z drobiu
Le Pain Quotidien
Piekarnie-restauracje
Lody Bonano
Lodziarnie
Lviv Croissants
Piekarnie typu fast-food z croissantami
Maxipizza
Pizzerie
McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi
Migavka
Restauracje comfort food
Ministerstwo Śledzia i Wódki 2.0
Kluby z alkoholem i przekąskami
Mniami Ice Cream
Przyczepy gastronomiczne z lodami i deserami
Mokra Włoszka
Pizzerie
Mr. Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
New York Pizza Department
Pizzerie
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Restauracje-kluby eventowe
Night Burger
Burgerownie
OJOO
Kawiarnie samoobsługowe
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Mobilne cukiernie
PapaGyros
Grecki street food
Pijalnia Wódki i Piwa
Agencje płatnicze
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Kawiarnie
Pizza Hut
Pizzerie
Pizzeria Stopiątka
Pizzerie
Przybij Piątaka
Puby
Sahar Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sayuri Sushi
Restauracje sushi
So Coffee
Kawiarnie
Stava
Dostawa posiłków i zakupów
Sulaiman Kebab
Przyczepy gastronomiczne z kebabem
Sushi Bistro
Restauracje sushi
Sushi Kushi
Restauracje sushi
Sushi Poke Go
Restauracje sushi
SushiRoll Bistro
Restauracje sushi
The Real Pizza Company
Pizzerie
The White Bear Coffee
Kawiarnie
T-Pizza
Pizzerie
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Lodziarnie
United Chicken
Restauracje szybkiej obsługi
Wendy’s
Restauracje szybkiej obsługi
Willisch
Lodziarnie
ZapieCKanki
Bary z zapiekankami
ŻarWok
Restauracje chińsko-amerykańskie
Z OSTATNIEJ CHWILI
POKAŻ WSZYSTKIE
Bricomarché rozwija sieć w północnej Polsce
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci...
Biznes na szkle, nie na plastiku
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski,...
Franczyza na sportowo
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Bank to biznes
Według Alior Banku przedsiębiorczość to najważniejsza cecha franczyzobiorcy bankowego.


