Pan American Pizza: 150 restauracji do końca 2004 roku
Nowości Gastronomiczne informują o strategii rozwoju pizzerii Pan Amerikan Pizza w mniejszych miejscowościach. Według opinii Pawła Hływy, współwłaściciela sieci, w małych miastach jest mniej klientów, ale za to szybciej przywiązują się do marki. Być moze spowodowane jest to brakiem możliwości innego wyboru.
W Polsce jest ok. 45 tys. całorocznych punktów gastronomicznych. Ciągle o prawie połowę mniej niż w krajach Europy Zachodniej. Nie mogą dziwić plany małych sieci gastronomicznych, które chcą wykorzystać potencjał naszego rynku gastronomicznego. Właśnie na uruchomieniu sieci pizzerii zależy Pawłowi Hływie.
Dobry marketing za milion – klucz do sukcesu
Strategia rozwoju oparta jest na wnikliwej analizie rynku, do której zatrudnia ona niemal sztab marketingowy. Wszędzie specjaliści os marketingu współpracują z opiekunami regionalnymi, którzy oceniają miejscowość, a nawet lokalizacje poszczególnych lokali, m.in. pod kątem atrakcyjnego położenia. Franczyzobiorców poszukują poprzez ogłoszenia w prasie codziennej i za pomocą stron www.
- Po paru ogłoszeniach w dodatkach do lokalnej prasy tylko przez dwa dni zgłosiło się do nas trzydziestu potencjalnych franczyzobiorców z centrum Polski. Spora grupa osób, które chcą podpisać z nami umowę mieszka w Warszawie lub w okolicach miasta. Współpracujemy także z biurami nieruchomości, które przygotowują nam listę lokali gastronomicznych na terenie całej Polski. Wybraliśmy już 80 miejsc i obiektów, które ewentualnie mogłyby spełniać nasze wymagania. Czekają na właścicieli. - powiedziała Nowościom Gastronomicznym druga właścicielka sieci Amelia Krzemień.
Pizza dla miast i wsi
Wszystkie pizzerie współpracują z Pan American Pizza na zasadzie franczyzy. Wstępna umowa związana z przystąpieniem do sieci to wydatek 6 tys. zł. Dodatkowe koszty to adaptacja lokalu, uruchomienie sprzedaży i poniesione nakłady na reklamę lokalu.
- Wszystkie wydatki wchodzą w skład pakietów inwestycyjnych w wys. 20, 40 i 60 tys. zł. W zależności od sumy, jaką dysponuje franczyzobiorca, proponujemy mu odpowiedni pakiet – powiedziała Nowościom Gastronomicznym Sandra Kin z Biura Centralnego Pan American w Pile.- O wszystkich posunięciach decyduje sam odbiorca. My podpowiadamy jedynie, w jaki sposób analizować koszty. W zamian za podpisanie umowy, sieć tworzy plan marketingowy, szkoli pracowników, udziela wskazówek dotyczących skutecznej reklamy i zarządzania, a także udostępniania receptury dań obiadowych, sałatkowych i pizzy oraz zapewnia niezbędny sprzęt: piece, frytkownice, zamrażarki. - powiedziała Nowościom Gastronomicznym Sandra Kin.
Firma nie ma radykalnych wymogów dotyczących lokalu. Pizzeria musi spełniać wymogi Sanepidu i działać w mieście powyżej 10 tys. mieszkańców. Istniejąca od dwóch lat na polskim rynku firma Pan American Pizza udzieliła 30 licencji na prowadzenie punktów gastronomicznych.
Źródło: Aneta Wieczorek, Nowości Gastronomiczne, marzec 2004See in catalogue

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
News

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...