Kawa sposobem na życie
Rozmowa z twórcami polskiego franchisingu, sieci „Pożegnanie z Afryką”
Tygodnik Twój Biznes zamieścił rozmowę z twórcami polskiej sieci franchisingowej sklepów z kawą i kawiarniami pod wspólna nazwą „Pożegnanie z Afryką”, do której należą już 32 jednostki. Państwo Krzysztof i Zofia Drohomireccy uruchomili w 1995 roku własną palarnię kawy, by móc kontrolować jakość swoich produktów. Oto co w rozmowie z dziennikarzem mówili o początkach swojej sieci i źródłach sukcesu.
- Odkryliśmy, ze na bazie kawy można zorganizować specjalistyczny sklep i jako pierwsi – na początku 1992 r. – talki sklep otworzyliśmy w Krakowie, jako że tam mieszkamy. Założyliśmy, iż będziemy sprzedawać tylko wysokogatunkową kawę i w szerokim asortymencie. Ponadto postanowiliśmy zająć się kawą we wszystkich aspektach, by zostać prawdziwymi specjalistami w tej dziedzinie. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Szybko zyskaliśmy wielu klientów i sympatię dziennikarzy, zafascynowanych tym oryginalnym pomysłem i sposobem jego realizacji dzięki mediom docierali do nas również ludzie spoza Krakowa z prośba o stworzenie podobnych miejsc w innych miastach. Niestety, mieliśmy spore trudności ze zdobywaniem odpowiedniego towaru do naszego sklepu. Okazało się, ze w Polsce nie ma kawy takiej jakości, która nas interesowała. Zaistniała więc konieczność importu, ale na potrzeby jednego sklepu było to nieopłacalne. Wtedy pomyśleliśmy o sieci. Nie mieliśmy jednak dostatecznego kapitału ani możliwości organizacyjnych na stworzenie sieci sklepów.
Sięgnęliśmy więc po wiedzę zdobytą podczas studiów. W pamięci utkwiło nam pojęcie: franchising. Oznacza one budowę sieci w oparciu o zawieranie umów, w myśl których nasi partnerzy otrzymują gotową, sprawdzoną przez nas koncepcję na prowadzenie sklepu z kawą, prawo posługiwania się naszą nazwą, znakiem towarowym, projektem wystroju wnętrza, zaopatrzenie i pomoc w rozwiązywaniu bieżących problemów. Partnerzy finansują utworzenie sklepów i jako ich właściciele zachowują pewną niezależność. Naszym zdaniem jest to bardzo dobry pomysł dla młodych, przedsiębiorczych ludzi, którzy chcą włączyć się do istniejącego systemu zapewniającego im minimalizacje ryzyka związanego z rozpoczęciem własnej działalności. Na realizację tego przedsięwzięcia w naszej sieci potrzebne są stosunkowo niewielkie pieniądze – około 60 tys. zł. Najbardziej dumni jesteśmy z tego, że zaczynając od zera, zbudowaliśmy firmę znaną w całej Polsce, kojarzoną z produktami najwyższej jakości rzetelnym, profesjonalnym podejściem do klientów. Dla nas kawa stała się pasją i sposobem na życie.
Wiecej: Irena Hamerska, Twój Biznes, 1 marca 2001
Featured franchises

Żabka
Sklepy typu convenience

Willisch
Lodziarnie

McDonald’s
Restauracje szybkiej obsługi

Alior Bank Partner
Placówki bankowe

Xtreme Fitness Gyms
Kluby fitness/siłownie

Carrefour
Sklepy convenience, minimarkety, supermarkety

Yasumi Instytut Zdrowia i Urody
Gabinety kosmetyczne, hotele i obiekty SPA
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
Z ostatniej chwili
Pokaż wszystkie
Otwórz biznes z Lviv Croissants
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których...
Dowiedz się więcej
Sukces programu Żabki
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło...
Dowiedz się więcej
Fit+ sięga po niszę
Sieć bezobsługowych siłowni Fit+ celuje w miejscowości już od 1 tys. mieszkańców. Sąsiedztwo lokalnej konkurencji mile widziane.
Dowiedz się więcej
Dobry rok Żabki
Grupa Żabka chwali się wynikami za 2024 rok. Zysk netto wzrósł o 66 proc., a sprzedaż do klienta końcowego o blisko 20 proc. Przybyło też...
Dowiedz się więcej