Kulebiak z nieba
21 maja LOT Catering otworzy pierwszy Podniebny Barek w lotniczej wizualizacji. Nowy punkt mieści się na Alei KEN 105 przy stacji Metro Ursynów.
In this article you will learn
- Young Engineers inspires children aged 4–15 to explore engineering through fun, hands-on activities like LEGO and Algobrix coding.
- Operating in 50+ countries, it has gained global recognition and achieved milestones like a Guinness World Record.
- Franchisees receive extensive training, marketing support, and flexible opportunities to run educational programs.
- The franchise requires a $6,000–$35,000 investment, strong interpersonal skills, and a passion for working with kids.
Od połowy lat dziewięćdziesiątych LOT Catering prowadzi działalność gastronomiczną również na rynku nielotniczym. W jej ramach spółka prowadzi stołówki firmowe, sklep internetowy, obsługuje bankiety oraz rozwija sieć lokali gastronomicznych o nazwie Podniebny Barek. Obecnie firma prowadzi ponad 40 różnych lokali gastronomicznych, z czego 11 to Podniebne Barki. Rynek gastronomii, na którym działa LOT Catering, rozwija się szybciej niż reszta gospodarki. Polacy wydają na żywność rocznie 110 mld rocznie, z czego 12-14% na posiłki w restauracjach (w Czechach – 30%). Daje to perspektywę szybkiego wzrostu w niedalekiej przyszłości.
Po dziewięciu latach budowania sieci własnych Podniebnych Barków, w kwietniu 2005 roku LOT Catering zaoferował przedsiębiorcom kupno licencji franczyzowej. W maju sieć znalazła już pierwszego franczyzobiorcę. Za kilka tygodnie będzie prowadził on Podniebny Barek, który znajduje się na ulicy Mokotowskiej w Warszawie. Do tej pory był to własny punkt sieci.

Opracowano nową wizualizację lokalu nawiązującą do lotniczego pochodzenia sieci oraz specjalne menu. Klienci mogą zjeść w Podniebnych Barkach zarówno posiłki na miejscu, jak i kupić jedzenie na wynos. W menu znajdują się zestawy śniadaniowe i obiadowe, a także sałatki, kanapki, wyroby garmażeryjne, cukiernicze oraz posiłki mrożone.
– Decyzja o rozwoju sieci Podniebny Barek na zasadzie franchisingu to sposób na jeszcze szybszy rozwój cateringu nielotniczego, który już teraz generuje znaczącą część przychodów firmy - tłumaczy Hanna Moździerz, Prezes Zarządu LOT Catering.
Pierwsze punkty franczyzowe będą powstawać w Krakowie, Warszawie i w aglomeracji Śląskiej, czyli wszędzie tam, gdzie Barki mogą być zaopatrywane przez kuchnie LOT Catering, wyjątkowo firma dopuszcza również lokalizacje w Poznaniu i Gdańsku. W tej chwili licencja franczyzowa kosztuje tylko złotówkę, a przewidywany koszt inwestycji może wahać się w granicach 100 – 200 tys. zł. w zależności od zakresu niezbędnych prac remontowych. Zdaniem Macieja Golnowskiego, menadżera rozwoju w LOT Catering, inwestycja w Podniebny Barek powinna zwrócić się po 2-3 latach. Okres zwrotu zależy od lokalizacji i skali inwestycji.
Inwestor kupi wzrost
W 2004 roku firma osiągnęła obrót w wysokości 101 milionów złotych.
- Efektywne działanie w segmencie lotniczym i naziemnym daje firmie poczucie stabilnego oparcia na dwóch rynkach – komentuje ten wynik prezes LOT Catering, Hanna Moździerz.
Właściciel LOT Catering, Polskie Linie Lotnicze LOT, chcą skupić swoje działania na przewozach lotniczych. Dlatego dla spółki związanej z obsługą lotnictwa, jaką jest LOT Catering, starają się znaleźć inwestora. Zarząd LOT Catering chciałby, aby był to inwestor skłonny do inwestycji, ale również znający się na branży gastronomicznej. Firmie zależy bowiem na rozwoju strategii równomiernego wzrostu na rynku lotniczym i nielotniczym.
Jakość w powietrzu i na ziemi
Dania przygotowane przez LOT Catering nie zawierają konserwantów, podstawową formą przygotowania posiłków jest technologia „cook and chill” polegająca na szokowym schładzaniu po obróbce cieplnej. Produkcja spełnia najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa potwierdzone przez certyfikat ISO 9001: 2000 i HACCP. W 2005 roku spółka już po raz drugi otrzymała Medal Europejski w kategorii „usługi” za catering nielotniczy.
Info: Podniebny BarekMain conclusions
- Young Engineers addresses the growing demand for engineering skills by fostering curiosity and passion for the subject among children through innovative, hands-on educational programs.
- The franchise offers a unique business opportunity with strong global recognition, extensive support, and flexible work options for individuals passionate about education and engineering.
- With low initial investment and diversified revenue streams, Young Engineers is well-suited for franchisees who enjoy working with children and have strong communication and management skills.
- Young Engineers combines education and entertainment to prepare children for future workforce challenges while providing franchisees with a scalable and impactful business model.
See in catalogue

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Featured franchises

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Master licenses
Brands from the same sector

Franchise name
Sports articles

Franchise name
Partnership

Franchise name
Master licenses

Franchise name
Franchise
News

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...

Eaque ipsa quae ab illo inveore veritatis et qu eaque ipsa qua...
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inven...