Array ( [article] => Array ( [pid] => 46423 [country] => pl [article_id] => 327 [article_date] => 2001-05-25 [articletype_id] => 16 [article_title] => Odszkodowanie za frytki? [article_intro] => Amerykańscy wegetarianie żądają odszkodowań od McDonald’s [article_www] => 1 [add] => 0 [companytype_id] => 0 [img_photo_description] => [secret] => scrtkc27dccc0e2f2ce55397d99deb1b6a026 [fb_savedforms_id] => 0 [slug] => [learn_about] => [conclusions] => [figures_text] => [figures_number] => [active] => 1 [sector_name] => [book_id] => [book_type] => [article_title_url] => odszkodowanie-frytki [article_title_striped] => Odszkodowanie za frytki? [dir] => article [article_text_photo] =>

Wielomilionowych odszkodowań żąda od McDonald’s grupa amerykańskich wegetarian pochodzących z Indii. Powodem są... frytki. Adwokaci reprezentujący powodów twierdzą, że koncern wprowadził klientów w błąd, co do receptury ich przyrządzania. W 1990 r. McDonald’s deklarował, że do przygotowania frytek używa tylko tłuszczów roślinnych. Wegetarianie twierdzą, że jest inaczej. W Indiach informacje o praktykach koncernu doprowadziły do demonstracji przed restauracjami.

Więcej: Prawo i Gospodarka, 25 maja 2001

Gazeta wyborcza cytuję wypowiedź w tej sprawie Krzysztofa Kłapy, rzecznika prasowego McDonald’s Polska:

– Przy produkcji frytek przez firmy Farm Frites i Kama Foods - dostawców frytek do restauracji McDonald’s w Polsce – stosowany jest olej, w którym nie ma żadnego dodatku tłuszczu zwierzęcego.

Więcej:Gazeta Wyborcza, "Supermarket" 28 maja 2001

Partner promotion – discover more
Sponsored • Example Partner
[authors] => Array ( [0] => Array ( [author_id] => 12 [author_pid] => 970 [author_name] => Prawo i Gospodarka [authortype_id] => 2 [author_info] => [author_position] => [author_email] => [author_profile] => [display_author] => 0 [author_type] => media [twitter_link] => [linkedin_link] => [author_photo] => Array ( ) [author_name_url] => prawo-gospodarka ) ) [link] => /artykul/327/odszkodowanie-frytki/ [articletype] => Array ( [articletype_name] => ze świata [articletype_superior] => 1 [permanent] => 0 [display_author] => 1 [link] => 62 [advertising] => 0 [articletype_name_url] => swiata ) [article_date_formated] => 25.05.2001 [article_day] => Piątek [article_img] => [article_alt] => ) [images] => Array ( ) [imagesCount] => 0 [book] => Array ( ) [brands] => Array ( [0] => Array ( [name] => McDonald’s [id] => 38 [type] => 7 [fr] => 1 [company_franchising] => 1 [minimal_investment] => 2000000.00 [company_log] => 1 [short_description] => Restauracje szybkiej obsługi [name_length] => 10 [link] => /franczyza/38/mcdonalds/ [investmentFormatted] => 2 000 000 zł [currency] => PLN [images] => Array ( [logo] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 69193 [country_item] => pl [description] => [path] => ea6/d27/mcdonalds-logo-1.gif [class] => image-gif [mime] => image/gif [title] => [img_width] => 250 [img_height] => 191 [itemserver_id] => 16940 ) ) [article] => Array ( [0] => Array ( [pid] => 200985 [country_item] => pl [description] => [path] => 313/b57/mcdonald_s-wyszk_w.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1600 [img_height] => 754 [itemserver_id] => 49983 ) [1] => Array ( [pid] => 200986 [country_item] => pl [description] => [path] => 456/872/mcd_wyszk_w-restauracja-wne.jpg [class] => image-jpeg [mime] => image/jpeg [title] => [img_width] => 1600 [img_height] => 1068 [itemserver_id] => 49984 ) ) ) ) ) )

Odszkodowanie za frytki?

Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Wielomilionowych odszkodowań żąda od McDonald’s grupa amerykańskich wegetarian pochodzących z Indii. Powodem są... frytki. Adwokaci reprezentujący powodów twierdzą, że koncern wprowadził klientów w błąd, co do receptury ich przyrządzania. W 1990 r. McDonald’s deklarował, że do przygotowania frytek używa tylko tłuszczów roślinnych. Wegetarianie twierdzą, że jest inaczej. W Indiach informacje o praktykach koncernu doprowadziły do demonstracji przed restauracjami.

Więcej: Prawo i Gospodarka, 25 maja 2001

Gazeta wyborcza cytuję wypowiedź w tej sprawie Krzysztofa Kłapy, rzecznika prasowego McDonald’s Polska:

– Przy produkcji frytek przez firmy Farm Frites i Kama Foods - dostawców frytek do restauracji McDonald’s w Polsce – stosowany jest olej, w którym nie ma żadnego dodatku tłuszczu zwierzęcego.

Więcej:Gazeta Wyborcza, "Supermarket" 28 maja 2001

Partner promotion – discover more
Sponsored • Example Partner

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €