Grupa Kościuszko pozyskała ponad 11 mln zł

Info

In this article you will learn

  1. Young Engineers inspires children aged 4–15 to explore engineering through fun, hands-on activities like LEGO and Algobrix coding.
  2. Operating in 50+ countries, it has gained global recognition and achieved milestones like a Guinness World Record.
  3. Franchisees receive extensive training, marketing support, and flexible opportunities to run educational programs.
  4. The franchise requires a $6,000–$35,000 investment, strong interpersonal skills, and a passion for working with kids.
Young Engineers fit for a Prince
00:00
03:42

Spółka pozyskała w jej ramach 11,3 mln zł, które przeznaczone zostaną na rozbudowę sieci restauracji Polskie Jadło oraz Ready&Go, a także na rozwój produkcji dań gotowych. Spółka nie zamierza ograniczać swoich planów rozwoju jak i prognoz wyniku finansowego na rok 2008. w pełni utrzymuje tą prognozę zysku w wysokości 11,5 mln zł netto. Spółka zadebiutuje na warszawskiej GPW 10 czerwca 2008 roku.

- Sytuacja na rynku kapitałowym jest trudna, a mimo to nasza oferta spotkała się z zainteresowaniem i przyjęciem przez rynek górnych widełek cenowych - mówi Jan Kościuszko, prezes zarządu grupy Kościuszko Polskie Jadło. - Zarówno generowane zyski, a co za tym idzie kondycja finansowa naszej spółki, jest na tyle dobra, że ilość objętych akcji przez inwestorów, nie zmienia naszych prognoz na rok 2008 oraz lata następne.

Zgodnie z zapowiedziami, środki pozyskane z oferty publicznej spółka przeznaczy na rozbudowę sieci restauracji pod marką Polskie Jadło, Ready&Go oraz Lanczowisko. Oprócz tego rozwijać będzie produkcję i sprzedaż dań gotowych pod własną marką. Wiąże się to z budową własnego zakładu oraz wprowadzeniem produktów do sprzedaży w kolejnych sieciach handlowych.

- W moim przekonaniu na realnym i twardym rynku szanse rozwoju będą miały tylko te firmy, których wartości budowane są na trwałych fundamentach i dobrej koncepcji rozwój - podkreśla Kościuszko.

Grupa Kościuszko Pprzez 10 lat koncentrowała się na rozwoju sieci restauracji Chłopskie Jadło. Po ich sprzedaży w 2006 roku pozyskane środki zostały zainwestowane w budowę i zarządzanie nowymi sieciami restauracji funkcjonującymi w autorskim modelu franczyzowym pod markami Polskie Jadło, Lanczowisko oraz Ready&Go. Drugim segmentem działalności firmy, rozwijanym od 2004 roku, jest produkcja i sprzedaż ekskluzywnych wyrobów kuchni polskiej sprzedawanych obecnie pod marką Polskie Jadło. Wśród nich znajdują się zarówno tradycyjnie wyrabiane wędliny i wyroby wekowane takie jak polskie zupy, pasztety oraz inne dania gotowe, Obecnie wyroby te znajdują się w takich sieciach jak Alma, Bomi, Carrefour, Chata Polska, Intermarche i Stokrotka.

(agaka)

Info

Main conclusions

  1. Young Engineers addresses the growing demand for engineering skills by fostering curiosity and passion for the subject among children through innovative, hands-on educational programs.
  2. The franchise offers a unique business opportunity with strong global recognition, extensive support, and flexible work options for individuals passionate about education and engineering.
  3. With low initial investment and diversified revenue streams, Young Engineers is well-suited for franchisees who enjoy working with children and have strong communication and management skills.
  4. Young Engineers combines education and entertainment to prepare children for future workforce challenges while providing franchisees with a scalable and impactful business model.
Franchise units Over 200

See in catalogue

Featured franchises

Brands from the same sector

Franchise Logo

Franchise name

Sports articles

Price icon 15,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Partnership

Price icon 10,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Master licenses

Price icon 7,000 €
Franchise Logo

Franchise name

Franchise

Price icon 5,000 €